Alzheimer ani demencia už nebudú postrachom, orcháni vás pred nimi TO, čo bežne máte doma
12. 5. 2020, 17:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 12:54)

Zdroj: Shutterstock
Populácia nám starne a mnohí sa právom obávajú demencie či Alzheimerovej choroby. Platí však, že základom je prevencia a toto dokáže zvládnuť naozaj každý.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Liek proti demencii či Alzheimerovej chorobe zatiaľ neexistuje, no oddialiť nástup týcho ochorení alebo zmierniť ich negatívne účinky dokážeme vhodnou stravou. A nejde o nič náročné. Neurológovia z Massachusetts tvrdia, že potraviny bohaté na flavónové zlúčeniny sú skutočne prevenciou demencie. Z dvadsaťročného sledovania osôb starších ako päťdesiat rokov vyplýva, že ľudia, ktorí konzumumovali potraviny bohaté na tieto látky, sú ohrození rozvojom Alzheimerovej choroby dvakrát až štyrikrát menej. Dôležitá je pritom pravidelná, dlhodobá a častá konzumácia týchto druhov potravín.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Potraviny bohaté na flavonové zlúčeniny znižujú riziko demencie.
Odtučnené horké kakao, zelený čaj, suché červené víno, čučoriedky, maliny, jahody a ďalšie bobuľové ovocie, mnoho iných druhov ovocia a predovšetkým zelenina, niektoré druhy korenia a ďalšie potraviny, väčšinou označované ako superpotraviny, by mali patriť do každodenného jedálnička moderného človeka. Západná populácia sa totiž stretáva s rastúcim počtom demenciou postihnutých seniorov. A zrejme je to aj kvôli nezdravej strave.
Zdroj: Shutterstock
Potraviny bohaté na flavonové zlúčeniny znižujú riziko demencie.
Hoci na rozvoj neurodegeneratívnych ochorení má vplyv viacero faktorov, potrava je jedným z tých, ktorým možno naopak oslabovať negatívne účinky iných vrátane tých silných - génov. Keď dvaja majitelia rovnakých génov konzumujú rôznu potravu, nemusia ochorieť na demenciu obaja, alebo jeden ochorie výrazne neskôr a progresia ochorenia je pomalšia. Z výskumu neurológov z Massachusetts vyplýva, že riziko demencie u osôb, ktoré jedia najviac polyfenolov, je až štyrikrát menšie ako u tých, ktorí jedia týchto látok najmenej.
Zdroj: Shutterstock
Potraviny bohaté na flavonové zlúčeniny znižujú riziko demencie.
"Náš výskum nám poskytuje obraz o tom, ako môže strava počas života súvisieť s úpadkom kognitívnych funkcií u človeka. My sme boli schopní sledovať príjem flavonoidov počas mnohých rokov pred diagnostikovaním demencie. Pretože nemáme žiadne účinné lieky na Alzheimerovu chorobu, je stále nevyhnutné zvážiť zdravú stravu ako prevenciu ochorení," tvrdí profesor Paul Jacques z Tufts University v Massachusetts.
Zdroj: Shutterstock
Potraviny bohaté na flavonové zlúčeniny znižujú riziko demencie.