Aspoň 1 jablko denne? Fakty hovoria jasnou rečou - toto ovocie treba jesť!
26. 7. 2022, 10:00

Zdroj: Getty/milanvirijevic
Sladučké, chrumkavé a voňavé jablko ponúka nespočetné množstvo zdraviu prospešných benefitov. Odhaľte najzásadnejšie z nich.

Zdroj: istock

Zdroj: Getty/milanvirijevic

Zdroj: Pexels/TIVASEE
Galéria k článku
Jablká sa na pulty našich obchodov dodávajú v rôznych farbách v závislosti od odrody (ktorých je okolo 2 000) od svetložltej cez zelenú až po tmavočervenú. Ich chuť a štruktúra sa tiež líšia, kým jedny sú šťavnaté, iné naopak trpké či sypké. Vďaka veľkému množstvu dostupného sortimentu si môžeme na jabĺčkach pochutnávať takmer celý rok a… aj by sme mali!
Dôvody, prečo jesť jablká DENNE:
- Sú bohaté na vitamín C, antioxidanty a bielkoviny, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri budovaní imunitnej odolnosti a prirodzenej obranyschopnosti tela.
- Pomáhajú pri detoxikácii organizmu a zlepšujú celkový zdravotný stav.
- Ak ich budete jesť pravidelne, s veľkou pravdepodobnosťou sa vyhnete mnohým chronickým zdravotným problémom.
Zdroj: Pexels/Vincenzo Malagoli
Ilustračný obrázok
- Mnohé štúdie naznačujú, že jednoduchým, no účinným spôsobom liečby tráviacich ťažkostí, je denná konzumácia jabĺk práve pre ich významný obsah vlákniny. Fungujú tiež ako „čistiaci“ a detoxikačný prostriedok, ktorý z tela vyplavuje neželané toxíny.
- Ich pravidelnou konzumáciou si poistíte hladké vyprázdňovanie a prevenciu pred ťažkosťami, akými sú zápcha, hnačka, syndróm dráždivého čreva a iné žalúdočné poruchy.
- Jablko je považované za jeden z najzdravších snackov - doprajte si ho kedykoľvek a bez pocitu viny.
- Neobsahuje žiadny tuk a dokáže zrýchliť metabolizmus bez prijatia minimálneho počtu kalórií. Preto je ideálnou potravinou vo fáze diéty. (jedno stredne veľké jablko má približne 95 kalórií, 25g sacharidov a 4 g vlákniny)
- Obsahuje pektín, ktorý dokáže v žalúdku zväčšiť objem, čím simuluje pocit nasýtenia.
Zdroj: Pexels/Toni Cuenca
Ilustračný obrázok
- Portál easydiet.sk upozorňuje na vzácny poklad najmä pod jablkovou šupkou – obsahuje asi 70 percent jablčného antioxidačného vitamínu E a vitamínu K potrebného na stavbu kostí, takmer polovicu celkového železa a jablčných folátov.
- Obsahuje až trinásť vitamínov A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín.
Zdroj: Pexels/Andres Ayrton
Ilustračný obrázok
- Ak si chcete dopriať extra dávku jódu, nevyhadzujte jadierka. Práve v nich je uložený tento stopový prvok.
- Vitamíny skupiny B, horčík a ďalšie látky majú upokojujúci účinok na nervy a pomáhajú pri problémoch so spánkom.
- Jablká, ktoré dozreli prirodzene na slnku, obsahujú viac vitamínu C, ako plody, ktoré dozrievali v tieni.
- Regenerujú a očisťujú organizmus a znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Autor: Romana Kalická