Reklama

Baza čierna má liečivé účinky, ale nejedzte ju surovú

Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody

Zdroj: Shutterstock

Reklama

V minulosti sa verilo, že baza čierna ochraňovala pred zlými silami a pôsobila ako ochranný prostriedok proti bosorkám.

Tiež sa verilo, že ochráni aj pred ohňom a bleskom. Preto sa nachádzala takmer pri každom dome...

Baza čierna je krík, ktorý rastie v opustených záhradách, zbúraniskách, na okrajoch lúk a lesov. Svoje okolie púta svojou korunou dvakrát do roka. Najprv keď kvitne bledožltými kvetmi a druhý raz čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v mohutných strapcoch. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. Navyše, svojím zápachom odpudzuje hlodavce a hmyz.

Úžitočné kvety aj bobule

Na jar sa zbierajú jeho kvety, na jeseň sa potom zbierajú plody. Kvety obsahujú užitočné silice, triesloviny, glykozidy, organické kyseliny a vitamín C. Kvet bazy čiernej je potopudný aj močopudný, nálev z kvetov sa používa vnútorne pri prechladnutí a pri horúčkovitých ochoreniach dýchacích ciest, na tíšenie kŕčov tráviaceho traktu a pri nadúvaní. Plody obsahujú cukry, kyselinu jablkovú, triesloviny, pektín, vitamíny C a A, skupinu vitamínov B a kyselinu pantoténovú. Vo farmácii sa používajú hlavne kvety ako súčasť čajov proti prechladntiu. Baza čierna pomáha aj pri migrénach a ischiatických zápaloch.

Na bolesti kolena

Bazový list môže prekvapivo pomáhať pri bolestiach kolena, kde pomôže aj „vytiahnuť vodu z kolena“. Čerstvé listy sa rozdrvia, pomelú alebo naklepú, až pustia šťavu, chorý kĺb sa nimi obloží, preloží sa kúskom plátna a obviaže sa. Na zábal stačí asi jedna hodina.

Farbivo

Využíva sa nielen pri výrobe sladkostí a mliekárenských výrobkov v potravinárskom priemysle, ale aj v textilnom priemysle ako prírodné farbivo.

Na liečenie

Baza má jednoznačne liečebné účinky, predovšetkým protizápalové. Využíva sa hlavne pri prechladnutiach, na vredy, popáleniny a rezné rany a jej spracovanie je veľmi rôznorodé... Bazová šťava a plody, ale aj čaj z kôry a kvetov sú osvedčené domáce lieky proti nachladnutiu. Plody obsahujú vitamín C, B a ovocné kyseliny, éterické oleje, ktoré sa nachádzajú aj v kvetoch, flavonoidy, a predovšetkým atokyán, ktorý dodáva farbu kvetom aj plodom. Pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením škodlivých voľných radikálov, spomaľuje proces starnutia buniek.

Pozor!

Plody bazy sú mierne jedovaté, obsahujú sambunigrín, nekonzumujte ich surové.

Bazový lekvár

1,5 kg zrelých bobúľ varte v 4 dl vody, 2,5 kg očistených a nakrájaných jabĺk povarte osobitne v 4 dl vody, pridajte 1 kg cukru a 1 kg želírovacieho cukru. Zmesi zmiešajte a varte do zhustnutia. Na záver pridajte 1,5 dl rumu, ešte povarte a naplňte poháre.

Bazové víno

2,5 kg bobúľ, 4,5 l vody, 1 citrón, kvasinky. Vidličkou odtrhnite bobule zo stoniek, dajte do nádoby a prilejte 3 litre vriacej vody spolu s pokrájaným citrónom. Roztlačte tuhý obsah a zakryte na 3 dni, každý deň premiešajte.

Potom sceďte do demižóna a pridajte sirup z cukru a 1,5 litra vody. Po vychladnutí pridajte kvasinky, uzavrite vzduchovým uzáverom. Nechajte fermentovať, potom stočte a odložte najmenej na 12 mesiacov.

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!

Vyberáme pre vás niečo PLUS