Reklama

Vyskúšajte život bez cukru: Dobré veci, ktoré sa začnú diať s vaším telom po jeho obmedzení

Čokoláda má priaznivé účinky na pleť.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Obmedzenie závislosti na cukroch je náročné aj pre tých najsilnejších spomedzi nás.

Cukor totiž dokáže donútiť mozog k tomu, aby chcel stále viac a viac. Malé množstvo je ešte v poriadku. Ten, ktorý je nájdený v potravinách, ako sú ovocie a zelenina, je tiež v norme. Prirodzene sa vyskytujúce cukry sú spojené s vitamínmi, minerálmi, vlákninou a ďalšími živinami. Ak však dokážete znížiť príjem pridaného cukru, bude to mať úžasné prínosy pre vaše zdravie. V skutočnosti sú výhody obmedzenia cukru tak dobré, že vás motivujú, aby ste sa ho pokúsili vylúčiť z jedálnička v čo najväčších množstvách.

Pripravte sa na mladšiu kožu

Cukor vo vašej strave ovplyvňuje množstvo cukru v krvi - a štúdie naznačujú, že vysoké hladiny cukru v krvi vytvárajú molekulárny domino efekt. Následne ide o proces, ktorý môže brániť oprave kolagénu vašej pokožky. Strava plná cukrov vedie aj k zníženej elasticite a predčasným vráskam. Našťastie, výskum naznačuje, že zníženie príjmu cukru môže pomôcť výrazne znížiť ovísanie pokožky a iné viditeľné známky starnutia.

Zaznamenáte trvalú energiu

Pridané cukry sú jednoduché uhľohydráty. To znamená, že sú rýchlo strávené a rýchlo vstúpia do krvného obehu. Akonáhle sa táto dávka cukru metabolizuje, ste opäť bez energie. „Keď namiesto toho budete jesť potraviny s vysokým obsahom bielkovín a zdravých tukov, ako je hrsť mandlí, dodajú vám stabilnejší prúd energie, ktorá trvá dlhšie,“ hovorí Diane Sanfilippo, konzultantka pre výživu.

Rozlúčte sa s brušným tukom

Každý vie, že každodenný sladký návyk môže hromadiť tuky, najmä v oblasti brucha. Ale to, čo si možno neuvedomujete, je fakt, aké sú nebezpečné. Dávka sladkého zvyšuje hladinu cukru v krvi, čím cez vaše telo spúšťa záplavu inzulínu. To povzbudzuje tuk k hromadeniu sa okolo vášho brucha. Tukové bunky hlboko v brušnej dutine sú najrizikovejším druhom, pretože vytvárajú tukové hormóny – chemických narušiteľov, ktorí putujú do vašich orgánov a krvných ciev, kde vytvárajú zápal, ktorý môže prispieť k chorobám srdca a rakovine. Takže, keď obmedzíte cukry, začnete znižovať brušný tuk a nebezpečné podmienky, ktoré s ním prichádzajú.

Zdroj: Shutterstock

Čokoláda alebo jablko?

Rýchlejšie schudnete

Zvýšené hladiny inzulínu nielen pridávajú kilá, umiestňujú tiež tukové bunky po celom tele. Nahradenie rafinovaných sacharidov a sladkých potravín zdravými tukmi pomáha udržať inzulín stabilný, takže sa bude menej kalórií skladovať ako tuk. Výsledkom je, že sa zníži pocit hladu, metabolizmus sa urýchli a môžete schudnúť bez väčšieho boja.

Žiadne starosti s cukrovkou

Keďže menej sladkého vám pomôže nepriberať, budete aj viac chránení pred cukrovkou 2. typu. Obmedzenie cukru znižuje i riziko ochorenia iným spôsobom. Strava s množstvom rýchlo stráviteľných sacharidov, ako je cukor, vyžaduje, aby pankreas uvoľnil veľa inzulínu. Tento nadmerný dopyt preťažuje bunky produkujúce inzulín, čo spôsobuje ich poruchu a môže viesť k cukrovke.