Bez mäsa to nejde! Prečo by sme si ho mali dopriať pravidelne?
9. 3. 2022, 0:00

Zdroj: Adobestock
Podľa nedávneho prieskumu sme my Slováci veľkí mäsožrúti. Niet sa čomu čudovať, veď mäso je zdrojom cenných živín, ktoré ľudské telo nevyhnutne potrebuje. Aké benefity v sebe ukrýva konzumácia jednotlivých druhov mäsa?
Číslom jeden je hydina
Bravčové, hovädzie, hydina, jahňacie, ryby, králik... V obchodoch dnes každý nájde mäso presne podľa svojej chuti. Najobľúbenejším druhom je však hydina, ktorú preferuje osem z desiatich ľudí. Vyplynuto to z nedávneho prieskumu spoločnosti BILLA, ktorý si „posvietil“ na vzťah Slovákov k mäsu. Keďže hydina je ľahko stráviteľné mäso, dopriať si ho môžeme často. „Ide o mäso menej spájané so srdcovo-cievnymi ochoreniami či cukrovkou. Zväčša obsahuje chudý druh bielkovín, ktorý je preto výbornou súčasťou pestrého jedálnička,“ uviedol MUDr. Boris Bajer, PhD., odborník na výživu. Hydina je zároveň jednoduchá na prípravu – niektoré časti tohto mäsa sú hotové aj za 20 minút.
Zdroj: Billa
Ilustračné foto
Druhým najobľúbenejším druhom mäsa je bravčovina, ktorú podľa prieskumu BILLA uprednostňujú štyri pätiny Slovákov. A vedia prečo. Hoci vo všeobecnosti ide o mastnejšie mäso, obsahuje dôležité proteíny či vitamíny skupiny B. „Takisto je bohatým zdrojom kreatínu, teda látky, ktorá má pozitívne účinky na športovú výkonnosť a zrejme aj na funkciu ľudského mozgu,“ povedal B. Bajer. Tak hor sa na lahodnú bravčovú panenku či šťavnatú krkovičku! Občasná konzumácia sa odporúča aj pri hovädzom mäse. „Toto mäso má jednu z najlepších biologických hodnôt bielkovín zo všetkých zdrojov, či už rastlinných alebo živočíšnych. To znamená, že veľká väčšina z bielkovín prítomných v hovädzom mäse sa v našom tele využije,“ dodal B. Bajer.
Zdroj: Adobestock
Ilustračné foto
Mäso, z ktorého tečú slinky
Kým v minulosti platilo, že najkvalitnejšie mäso nám ponúkal osvedčený lokálny mäsiar, ktorého sme už možno poznali aj po mene, dnes sa karta obracia. Prémiové mäso nájdeme aj vo veľkých reťazcoch. Dôkazom je BILLA, ktorá prináša novú značku čerstvého mäsa Mäsiarov výber. Pod týmto označením sa ukrývajú hydina, bravčovina a hovädzina vysokej kvality a od overených dodávateľov. Tých BILLA vyberá na základe prísnych podmienok pri spracovávaní mäsa. Hydina značky Mäsiarov výber pochádza z welfare chovov, takže o zvieratá je výborne postarané. V predajniach s chladiacim pultom opracúvajú produkty novej značky priamo vlastní mäsiari BILLA, v ostatných prevádzkach si mäso môžeme kúpiť v ochrannej atmosfére. „Aj vďaka našej novej privátnej značke Mäsiarov výber dokazujeme, že sme spoločnosť, ktorá svojim zákazníkom ponúka iba tú najvyššiu kvalitu. Veríme, že týmto sortimentom potešíme čo najviac slovenských gurmánov. Či už sa chystáte pripraviť luxusnú hovädziu roštenku alebo nedeľnú slepačiu polievku, v BILLA ste na správnom mieste,“ uviedla Ingrid Kužlíková, operatívna riaditeľka BILLA.
Zdroj: Billa
Ilustračné foto
PR článok