Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Biely kráľ koreňovej zeleniny: S čím všetkým si dokáže poradiť PETRŽLEN? Podpora CHUDNUTIA je len začiatok, môže zastaviť aj vážne choroby

Biely kráľ koreňovej zeleniny: S čím všetkým si dokáže poradiť PETRŽLEN? Podpora CHUDNUTIA je len začiatok, môže zastaviť aj vážne choroby

Zdroj: Getty/bhofack2

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Väčšina ľudí vníma petržlen len ako svetlú hmotu v dobrej zeleninovej polievke. Odteraz sa na túto užitočnú rastlinu budú pozerať úplne inými očami.

Petržlen záhradný (lat. Petroselinum crispum) sa vyznačuje vďaka aromatickému éterickému oleju prenikavou vôňou a sladkastou zeleninovou chuťou. Obsahuje väčšie množstvo vápnika, horčíka, draslíka, vitamínu C (hlavne vňať), K a provitamínu A.

Je zdrojom flavonoidov a antioxidantov (napr. luteolín, apigenín, folát). Je obľúbený nielen u záhradkárov (dá sa pestovať celý rok) ale aj u svojich konzumentov, lebo jeho zoznam zdraviu prospešných účinkov je poriadne dlhý.

Zdroj: Getty/fotostorm

Ilustračný obrázok

Petržlenová vňať je bežne používaná v kuchyniach väčšiny Európy. Svoje pevné miesto má aj v tureckej, libanonskej, kaukazskej či v hrncoch na Blízkom východe. Okrem kuchyne je táto malá superingrediencia využívaná aj proti nadváhe, a môže dokonca znižovať riziko vzniku rôznych druhov rakoviny.

Petržlen ocenia aj vlasy, nechty či pokožka

Koreň petržlenu detoxikuje náš organizmus, rovnako tak podporuje močenie, trávenie (podráždený žalúdok, plynatosť, zápcha) a rozpúšťa žlčníkové a obličkové kamene. Vďaka obsahu množstva prospešných vitamínov a minerálov posilňuje imunitu (znižuje riziko chrípky, prechladnutia a infekcií).

Ak by to nestačilo, petržlen je plný vitamínu C a betakaroténu, ktoré ocenia naše vlasy, nechty a spomalenia starnutia sa dočká aj pokožka (pomáha proti zápalom, škvrnám a vráskam). Pri zápachu z úst dokáže neutralizovať baktérie v ústnej dutine, ktoré ho spôsobujú.

Zdroj: Getty/Julia Nagy

Ilustračný obrázok

Na záver ešte malé upozornenie. Nadmernej konzumácii petržlenu by sa mali vyhýbať tehotné ženy.

Autor: Liana Benz

Vyberáme pre vás niečo PLUS