Bio zelenina je bez vitamínov a nechutí, tvrdia vedci
28. 3. 2011, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:50)
Organická zelenina nedávno zažila boom. Veľa ľudí ju začalo nakupovať. Nová britská štúdia však odhalila, že je menej šťavnatá a obsahuje menej vitamínov.
Britskí vedci dva roky skúmali zemiaky, brokolicu a paradajky, pričom zistili, že v normálnych zemiakoch je viac vitamínu C ako v organických. Takisto sa im podarilo zistiť, že klasická brokolica obsahuje viac protirakovinových antioxidantov než organická a že normálne paradajky sú sladšie a majú lepšiu chuť ako organické. Tí, čo pestujú a propagujú organickú zeleninu, sa však búria. Tvrdia, že výskum trval len chvíľu. Výber teda zostáva naďalej na zákazníkovi.
Názory odborníkov
„Prekvapivé výsledy tohto malého výskumu otvorili veľa otázok ohľadne organickej zeleniny. Nebral ale ohľad na dopad na životné prostredie. Najlepšia je aj tak zelenina, ktorú si vypestujeme doma,“ povedal Ceri Thomas, vedúci tímu Which? Gardening, ktorý 2-ročný výskum uskutočnil.
Nie je to tak
„Je to nevedecká štúdia, ktorá sa uskutočnila na extrémne limitovanom počte druhov zeleniny. Aj tí, čo výskum robili, priznali hľadisko životného prostredia. Ak ide o potraviny, musíme sa zaoberať aj inými aspektmi, ako sú chuť a zdravie,“ povedala zástankyňa organickej zeleniny zo spoločnosti Soil Association Emma Hockridge.