Reklama

Biofarmy na Slovensku: Podmienky získania označenia BIO

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Biopotraviny sú vyprodukované ekologickou poľnohospodárskou výrobou, teda nie sú ošetrené chemickými prípravkami ani priemyselnými hnojivami.

„Potraviny musia byť z kontrolovaného pestovania. Kontrolovaní pestovatelia, prevádzkovatelia ekologického poľnohospodárstva, majú svoje pozemky, chov zvierat, výrobu potravín, osív, krmív, rastlín zbieraných z voľnej prírody a obchodovanie s týmito rastlinami zaregistrované na Ústrednom kontrolnom skúšobnom ústave poľnohospodárskom v Bratislave. Všetky spomínané produkty ekologickej výroby musia spĺňať isté legislatívne požiadavky,“ dodáva Jaroslav Drobný.

Kde môže byť biofarma?

Pred vstupom do Európskej únie sa mohli do ekologického systému zaradiť len tie pozemky, na ktorých sa vzorkovaním potvrdila neprítomnosť ťažkých kovov.

„Po vstupe do Únie sa tento postup považoval za istú formu diskriminácie. Dnes je do ekosystému zaradený každý, kto o to požiada, ale výrobky môžu získať označenie bio až po kontrole potvrdzujúcej, že spĺňajú všetky potrebné kritériá.“

Pôda, ktorá je zaradená do ekologickej výroby však musí spĺňať jednu podmienku – dva roky sa musí ošetrovať ekologickým spôsobom, až v treťom roku môžu byť dopestované plodiny považované za BIO.

„Pri trvalých kultúrach, ako sú napríklad vinič či ovocné stromy, je potrebná trojročná ,očista´, počas ktorej sa z pôdy odbúrajú chemické látky a až na štvrtý rok môžeme hovoriť o bioproduktoch.

Pôda sa musí ošetrovať ekologickým spôsobom bez použitia chemických látok.

Najviac biofariem bolo kedysi na Kysuciach, v okolí Čadce a Žiliny, neskôr pribudli ďalšie vo Svidníku, Stropkove a dnes sú početne zastúpené aj pri Humennom, Snine, Trebišove, na Spiši, blízko Lučenca a Rimavskej Soboty.

Dá sa pestovať bez podporných látok?

Riaditeľ Naturalis SK pripúšťa, že to nie je jednoduché, ale dá sa to. „Do ceny biopotravín sa premieta i častý neúspech farmárov vyplývajúci práve z absencie postrekov proti škodcom. Ak je rok zlý, suchý, stáva sa, že im napadnú celú úrodu. A keďže na jej záchranu nemôžu použiť žiadnu chémiu, musia ju zaorať a zmieriť sa s tým, že nič nedopestovali.“ Môžu sa tomu vyhnúť výberom vhodnej plodiny. „Napríklad, farmári pri Prešove mohli pokojne staviť na pestovanie maku, pretože v tejto oblasti nie je veľa škodcov, ktorí ho napadajú. Opačná situácia je na západnom Slovensku, tam by farmári mak v biokvalite bez použitia chémie dopestovali len ťažko.“

Bioalkohol

Určite nejde o zdravšiu alternatívu alkoholu! Je rovnako návykový a vo veľkom množstve zdraviu škodlivý ako konvenčný alkohol. „Označenie BIO znamená, že je vyrobený z ovocia dopestovaného bez chémie. Pravdou je, že víno z ekologicky dopestovaného hrozna je chutnejšie.“

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!