Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Blesková letná diéta: Ako rozumne schudnúť

Ilustračné foto

Zdroj: Dušan Křistek

Reklama

Ak potrebujete upraviť váhu smerom nadol, s trochou pevnej vôle to nebude problém. Kilá stratíte pomocou letnej diéty s ľahkými jedlami a malými porciami.

Čo si dať

Základom tejto diéty je zelenina. Tá je priateľom každej chudnúcej dámy. Nielenže je zdravá, predovšetkým v čerstvom stave, ale už po jednom či dvoch dňoch pocítite rozdiel pri trávení. Pocit ľahkosti, čistoty a mnoho energie, to je len časť pozitív chrumkania zeleniny.

Jedzte rozumne

Predpokladom úspechu pri zhadzovaní tukových vankúšikov je jesť pravidelne a v malých porciách. Jedzte to, čo vás zasýti nadlho, pôsobí opticky bohato a zároveň vám zaplní žalúdok. Stavte na listové šaláty, zeler, fazuľkové struky, paradajky, papriku a uhorky.

Pitným režimom k štíhlosti

A opäť je tu už mnohokrát opakovaná metóda s pohárom vody. Nie je hlad ako hlad. Pokiaľ nie ste skutočne hladná, pomôže vám proti pocitu hladu z nudy alebo len malého maškrtného hladu pohár vody, ešte chutnejšia bude s troškou citrónovej šťavy. Radšej sa najprv trikrát napite vody, než si začnete pripravovať obed či večeru. Ak to aj hlad nezaženie, budete mať aspoň dosť tekutín.

Bylinkami proti kalóriám

Tajomstvo byliniek pri chudnutí spočíva v tom, že podnecujú trávenie. Vyskúšajte pridávať do jedla či šalátov petržlenovú vňať, bazalku a pažítku.

RAŇAJKY

Nátierka s ovčím syrom a so stonkovým zelerom (4 porcie)
Očistíme 500 g stonkového zeleru a upravíme na misu. Rozdrobíme 250 g ovčieho syra alebo údeného syra tofu, zmiešame s 3 PL mlieka, 1 PL nízkotučného tvarohu a 1 PL citrónovej šťavy. Ošúpeme malú cibuľu, strúčik cesnaku a nadrobno nakrájame. Zmiešame so syrom, pridáme 2 PL čerstvých nasekaných byliniek podľa chuti, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Syr naaranžujeme vedľa stopkového zeleru a podávame s celozrnným pečivom.
Energetická hodnota 1 porcie: 701 kJ, 15 g tukov, 10 g bielkovín, 7 g sacharidov

Chlieb s jablkovo-reďkovkovou nátierkou (4 porcie)
Očistené 3 reďkovky postrúhame, 2 kyslé jablká postrúhame najemno. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, šťavou z 1 citróna, 4 PL olivového oleja a 2 PL nasekanej petržlenovej vňate. Zmes natierame na celozrnný chlieb.
Energetická hodnota 1 porcie: 840 kJ, 13 g tukov, 5 g bielkovín, 15 g sacharidov

OBEDY A VEČERE

Zeleninové placky (4 porcie)
Očistené 2 jarné cibuľky nakrájame na kolieska, 160 g mrkvy na pásiky, menšiu cukinu nastrúhame. Cesnak nakrájame. Zeleninu zmiešame so 75 g nastrúhaného nízkotučného syra, 2 vajcami a 1 PL majoránu, so soľou a s mletým čiernym korením. Na panvicu dáme 2 PL cesta, vytvarujeme placku a opekáme pod pokrievkou 4 minúty. Potom ju obrátime a opekáme ďalšie 2 až 3 minúty. Z množstva upečieme asi 16 placiek.
Energetická hodnota 1 porcie: 865 kJ, 15 g tukov, 11 g bielkovín, 8 g sacharidov

Biela kapusta s tymianom (4 porcie)
Stredne veľkú hlávku kapusty (asi 750 g) nakrájame na centimetrové pásiky. Na štvrtky nakrájame 150 g očistenej cibule, na kocky 150 g očistenej mrkvy a 100 g zeleru. Na rozohriatych 3 PL olivového oleja orestujeme 50 g mandľových lupienkov a otrhané lístky tymianu z 1/2 zväzku. Do hrnca dáme nakrájanú zeleninu, zalejeme 1/2 l zeleninového vývaru, pridáme zmes mandlí a tymianu a pod pokrievkou varíme 10 minút. Ochutíme soľou, mletým bielym a kajenským korením. Podávame so zemiakmi uvarenými v šupke.
Energetická hodnota 1 porcie: 999 kJ, 19 g tukov, 6 g bielkovín, 2 g sacharidov

Vyberáme pre vás niečo PLUS