Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Bojujte s cholesterolom! Zabudnite na čipsy a oriešky

Mrkva vám určite neuškodí a pokožka nezožltne.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Absolvovali ste práve preventívnu prehliadku a lekár vám povedal, že máte vysoký cholesterol? Čo to znamená? Nuž, veľa a nič. Podľa toho, čo si vyberiete.

Máte vysoký cholesterol? Čaká vás poriadne dlhý zoznam potravín, zlozvykov a činností, ktoré by ste mali zo svojho života radšej vyškrtnúť. Nemusíte však urobiť vôbec nič. V tom prípade sa zahrávate so svojím životom.

Cholesterol je pre ľudský organizmus nenahraditeľný, ak je ho však v krvi príliš veľa, ukladá sa na steny ciev. Tie sa postupne zužujú a strácajú pružnosť. Vysoká hladina cholesterolu v krvi už naznačuje, že sa v cievach deje niečo nedobré a nebezpečné a vy môžete kedykoľvek dostať srdcový infarkt, krvácanie do mozgu alebo angínu pectoris.

Zoznámte sa so svojím cholesterolom

V mnohých vyspelých krajinách patrí znalosť výšky cholesterolu do zoznamu dôležitých čísel, no u nás tento údaj stále ignorujeme. Ak vás predkovia vybavili dobrou genetikou, budete mať vysoký HDL a nízky LDL, ak nie, máte smolu. Zákernosť je v tom, že kým nepôjdete k lekárovi, netušíte, že máte vysoký cholesterol. Kardiológ Gabriel Kamenský varuje, že „až 50 percent ľudí nepozná svoj krvný tlak a 80 percent si v živote nedalo zmerať hladinu cholesterolu. Podľa odhadov má u nás zvýšenú hladinu „zlého“ cholesterolu až 70 percent ľudí nad 35 rokov.

Dobráčisko a ten hnusný

Určite ste už počuli, že cholesterol nie je len jeden. Existuje ich viacero, no pre nás je dôležité zoznámiť sa s dvoma. Jeden, čo sa nachádza v ľudskom tele, a druhý, ktorý je v potrave živočíšneho pôvodu. Zjednodušene si ho delíme na dobrý a zlý. Zlý označujeme aj skratkou LDL (low density lipoprotein), teda lipoproteín s nízkou hustotou. Tento spôsobuje upchávanie ciev a dávajú sa mu za vinu srdcovo-cievne ochorenia. Jeho hladina by preto mala byť čo najnižšia. Ak máte hodnotu LDL od 2,6 do 3 mmol/ l, tak môžete spokojné.

Dobrý cholesterol (high density lipoprotein) je pre naše zdravie veľmi dôležitý, preto by jeho hladina mala byť vysoká, t. j. vyššia ako 1,3 mmol/l. Náš celkový cholesterol by nemal presiahnuť hodnotu 5,0 mmol/l.

Ako sa zbaviť toho zlého

Je mnoho potravín, ktoré sú chutné a znižujú aj cholesterol. Pozor! Hladinu zlého cholesterolu v krvi udržuje aj naša lenivosť, nedostatok pohybu, zlozvyky, najmä fajčenie, ale i stres. Toto všetko sú však faktory, ktoré môžeme zmeniť.

Aktívny pohyb

Je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zvýšiť hladinu tzv. dobrého cholesterolu a zároveň znížiť koncentráciu škodlivého. Pohyb pomáha organizmu zbaviť sa tukov, ktoré sa doň dostali s jedlom, a súčasne chráni cievy pred usadzovaním zlého cholesterolu. Ideálna je svižná chôdza 30 minút denne.

Pozor, zákerné!

V kauze cholesterol platí, že najviac cholesterolu je v tom, čo vám najviac chutí. Zabudnite na hranolčeky, čipsy, krémové torty, lacné keksy a napolitánky, majonézový šalát, údeniny, paštéty, sladkosti, slané oriešky, pozor aj na plnotučné mliečne výrobky.

Vyberáme pre vás niečo PLUS