Rozbolí vás po každom výdatnejšom jedle hlava? Neberte to na ľahkú váhu, môže sa za tým skrývať aj TOTO
27. 11. 2018, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:24)

Zdroj: Shutterstock
Rozhodne nejde o náhodu. Pokiaľ na sebe pozorujete podobné príznaky po každom jedle, zbystrite pozornosť.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Poznáte to tiež? Práve ste dojedli úžasnú večeru, no radosť z nej vám vyprchá zhruba po 20 minútach? Nasledujú ju pocity, akoby vás niekto uderil po hlave a nechápete, ako je možné?
Verte či nie, bolesť hlavy po konzumácii jedla je skutočný problém, ktorý pozná množstvo ľudí. Spúšťačom môže byť týchto 6 vecí.
Zjedli ste príliš veľa cukru
Zdroj: Shutterstock
Prečo v manželstve priberáme?
Väčšia konzumácia keksov, koláčov či cukríkov vám môže spôsobovať nafukovanie či bolesti hlavy. Prečo je to tak? Po tom, ako zjete takéto jedlo, sa hladina cukrov v krvi dramaticky zvýši a vzápätí rýchlo klesne. Po sladkom obede tak môžete mať nízky tlak, cítiť závrate, slabosti či známe bolesti hlavy.
Nešetrili ste soľou
Zdroj: Shutterstock
Himalájska soľ
Aj presolené jedlo môže byť spúšťačom bolestí hlavy. Ak skonzumujete viac ako 8000 mg sodíka za deň, máte až o 33 % väčšiu šancu, že vás bude najbližšie hodiny bolieť hlava. Optimálne množstvo je pritom len 1500 mg soli za deň. Nadmerné množstvo soli v jedle zvyšuje hladiny krvi v cievach, ktoré sa musia tým pádom rozširovať, čo môže spustiť starú známu migrénu.
Zjedli ste migrénu spúšťajúce jedlo
Zrejúci syr, červené víno či údené mäso sú veľmi obľúbenou súčasťou nejedného večierka, no má to jeden háčik. Obsahujú tyramín, ktorý je považovaný za známy spúšťač migrén. Jedlá, ktoré obsahujú chemické konzervanty, zvyšujú prietok krvi do mozgu, vďaka čomu sa migréna oveľa ľahšie spustí. Skúste si dať pozor na hot dogy, párky, alkohol, sójovú omáčku či polievky z konzervy.
Poranili ste si čeľusť
Zdroj: Shutterstock
Ako si odstrániť zubný kaz bez lekára?
Pokiaľ vám tuhšie či príliš chrumkavé jedlo robí problémy, môžete mať namohnuté čeľustné svaly. Je to podobné ako pri svalovici po namáhavom cvičení. Spojenie týchto svalov a nervov môže viesť až k samotnej bolesti hlavy. Čeľusť ste si mohli presiliť aj nevedome počas spánku, ak bolesti pretrvávajú, navštívte svojho zubára.
Možno máte potravinovú intoleranciu
Máte problém s laktózou či obilninami? Viaceré štúdie dokazujú, že ľudia, ktorí trpia celiakiou, môžu mať častejšie problémy s migrénami. Hoci dôvody nie sú úplne známe a niektorí odborníci túto spojitosť nepripúšťajú, pocity únavy, problémy s trávením či iné ťažkosti sú často spájané s potravinovou intoleranciou. Skúste si odsledovať, či vám vaše problémy nespúšťa jedna konkrétna potravina či zložka potravy.
Zjedli ste niečo studené
Poznáte ten pocit, keď vypijete prirýchlo ľadový milkshake alebo rýchlo zjete nanuk, kým sa úplne neroztopí? V tej chvíli sa vám môže zdať, akoby vám zmrzol mozog. Nie je to však, samozrejme, pravda. Keď sa niečo studené dotkne vašich úst, cievy v tele okamžite znížia prietok krvi do mozgu, čo spôsobuje tento nezvyčajný pocit. Nepríjemným následkom je však následná bolesť v oblasti čela. Dobrou správou je, že tento druh bolesti sa vyparí do pár minút.
Ako si poradiť s bolesťou hlavy po jedle?
Zdroj: Shutterstock
Ak máte prázdny žalúdok, tieto chyby nerobte.
Tabletka proti bolesti vám v danej chvíli môže pomôcť, ale z dlhodobého hľadiska je dôležité poznať príčinu vašej bolesti. Začnite si spisovať váš zdravotný stav, symptómy a jedlá, ktoré ste v daný deň skonzumovali. Ak spozorujete, že bolesti hlavy sa dostavia vždy po rovnakom jedle, mali by ste ho na nejaký čas vylúčiť zo svojej stravy a pozorovať, či sa váš stav zlepší. Ak si však nebudete vedieť rady, navštívte radšej vášho doktora.