Žlč, ktorá sa hromadí v žlčníku, pomáha tráveniu, vstrebávaniu tukov a lepšie stráviť mastné jedlá. Žlčou sa do čreva vylučuje žlčové farbivo, cholesterol či rôzne toxické látky. Tie potom odídu z tela von stolicou. Ako je to však v prípade, keď žlčník chýba? Žlč z pečene jednoducho preteká rovno do dvanástnika a to umožňuje uspokojivé trávenie. Ak žlčník nemáme, až taká katastrofa to nie je, no rozhodne nepodceňujte problémy, ktoré sa začnú objavovať. Spočiatku o nich nemusíte ani vedieť, pretože prebiehajú bezpríznakovo.
Hlási sa problém
Cítite bolesť v bruchu? Nemusíte hneď panikáriť. Môže a nemusí to byť žlčník. Ako však rozoznať, že bolí práve spomínaný orgán? „Pred žlčníkovým záchvatom sú typickými príznakmi nechutenstvo, nafukovanie a pocit tlaku v bruchu. Prejavom samotného záchvatu je silná a veľmi nepríjemná bolesť pod pravým rebrom s vyžarovaním do pravej lopatky. Táto oblasť je citlivá na dotyk. Bolesť vzniká vtedy, keď sa žlčník snaží vypudiť žlč. Potom sa na chvíľu ,unaví‘ a kolobeh takto pokračuje ďalej až dovtedy, kým sa žlč neuvoľní. Následne bolesť ustúpi. Dĺžka trvania záchvatu je individuálna. Bolesť nie je nepretržitá, ale prichádza vo vlnách. Keďže ide o veľmi silnú bolesť, pacienti často vnímajú návštevu lekára ako záchranu. V žiadnom prípade neodporúčam snažiť sa preliečiť žlčníkový záchvat svojpomocne doma. Pri vyššie uvedených príznakoch rozhodne treba čo najskôr vyhľadať lekára,“ vysvetľuje MUDr. Július Muranský, MPH., z kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave.
Čo treba robiť pri záchvate?
Ako spomínal odborník, rozhodne to neskúšajte riešiť sama doma, ale navštívte lekára. A to aj pri najmenšom podozrení. Nespoliehajte sa na to, že záchvat proste prejde alebo si ho telo samo vylieči. „Lekár pacienta dôkladne vyšetrí a stanoví diagnózu. V prípade pozitívneho nálezu je cieľom žlčník najprv upokojiť, až potom ho operovať. Dovtedy je pacient na diéte, môže to trvať niekoľko dní, ale aj týždňov. Počas tohto obdobia sa zo stravy musia vylúčiť mastné jedlá. Dôležitý je pravidelný pitný režim a konzumácia diétnych jedál (napríklad suchárov, tyčiniek a podobne). Po konzultácii s lekárom je na zmiernenie bolestí vhodné užívanie takzvaných spazmolytík – liekov, ktoré uvoľňujú hladkú svalovinu žlčníka,“ ozrejmuje postup doktor Muranský. Platí, že pri problémoch so žlčníkom treba navštíviť chirurga. Ten urobí vyšetrenie pozostávajúce z troch častí. Opýta sa vás na zdravotné ťažkosti, na základe ktorých vie určiť už na 80 percent, či ide o problém so žlčníkom, prípadne s kameňmi. Nasleduje vyšetrenie pohmatom na bruchu a na záver ultrazvuk, ktorý je najlepšie robiť na špecializovanom pracovisku. Tam totiž radiológ môže presne určiť počet, lokalizáciu aj veľkosť kameňov.
Príčiny žlčníkového záchvatu
Dnes je veľmi častý a môže zaň najmä konzumovanie mastných jedál vo veľkom množstve a životný štýl. Až tretine operovaných pacientov na chirurgii operujú práve žlčník, pričom najčastejším problémom je zápal a žlčové kamene. Ako tvrdí pán doktor Muranský, tieto problémy nie sú dedičné, no zlé stravovacie návyky v rodine môžu mať vplyv. A to potom vyústi do problémov. „Ak je človek od detstva zvyknutý jesť nezdravo, väčšinou sa nezdravo stravuje aj počas celého života. Preto je veľká pravdepodobnosť, že zdravotné ťažkosti so žlčníkom bude mať rovnako ako jeho rodičia. Nie je to o genetickej predispozícii, ale o životnom štýle, respektíve stravovacích návykoch ľudí, ktorí spolu žijú (v jednej domácnosti),“ hovorí lekár.
Pozor na kamene
V skutočnosti ide o stvrdnuté súčasti žlče a tie sa môžu usadiť v žlčových cestách alebo priamo v žlčníku. Poznáme pritom dva druhy, a to cholesterolové a pigmentové, teda takzvané bilirubínové. Častejšie sa však vyskytujú práve tie prvé. A prečo vznikajú? Pre zmeny v zložení žlče (presýtenie žlče cholesterolom), poruchy vyprázdňovania žlčníka či žlčovodov a pre tvorbu kryštálov cholesterolu v žlči. Na ich vznik môžu vplývať aj ochorenia pečene či žlčníka napríklad v podobe chronických zápalov. „Kamene v žlčníku vždy predstavujú potenciálne riziko. Konkrétne v prípade väčších kameňov hrozí prederavenie žlčníka a takisto vycestovanie kameňov zo žlčníka do žlčovodu či do spoločného vývodu žlčovodu a pankreatovodu. Ak nastane upchatie v mieste, kde sa spájajú, môžu vzniknúť ochorenia ohrozujúce život – pankreatitída a žltačka. Nebezpečné sú však nielen tie veľké, ale aj malé. Sú neživé a nemajú obranyschopnosť proti baktériám, a tak môžu vyvolávať opakované zápaly žlčníka,“ ozrejmuje chirurg s dlhoročnou praxou.
Dostupná liečba
Najmodernejšou metódou je laparoskopická operácia žlčníka a endoskopická retrográdna cholangio-pankreatografia (ERCP). Výber konkrétnej metódy závisí od lokalizácie kameňov. V prípade, že sú v žlčníku, robí sa laparoskopia, ak v žlčovode, tak ERCP. V praxi sa však častejšie vykonáva práve laparoskopia, ktorej výhodou je krátka rekonvalescencia, minimálne riziko v porovnaní s otvorenou operáciou a dá sa zvládnuť aj ako výkon jednodňovej chirurgie. „Operácia by sa vždy mala robiť v pokojnom štádiu, aby sa znížilo riziko vzniku komplikácií. Prebieha v celkovej anestézii a trvá 30 až 45 minút. Ak sa kamene nachádzajú v žlčovode, pristupujeme k metóde ERCP. Ide o odstránenie kameňov endoskopickou metódou. Cez ústa a žalúdok sa zavedie pracovný port s optikou. Takto je možné dostať sa až do žlčovodov a vytiahnuť kameň, čím sa žlčové cesty uvoľnia,“ vysvetľuje postupy MUDr. Július Muranský.
Vzorový jedálny lístok pri problémoch so žlčníkom podľa MUDr. Júliusa Muranského
1. deň
Raňajky – pečivo, hydinová šunka a zelenina;
Desiata – banán;
Obed – ryžové cestoviny s chudým hovädzím mäsom a paradajkami;
Olovrant – nízkotučné acidofilné mlieko;
Večera – omeleta s avokádom, ovsenými vločkami a so zeleninou.
2. deň
Raňajky – ovsená kaša s nízkotučným mliekom, so škoricou a s hrozienkami;
Desiata – pečivo s mozzarellou a so zeleninou;
Obed – pohánkové rizoto s morčacím mäsom, hráškom, nastrúhaným syrom a čerstvým zeleninovým šalátom;
Olovrant – biely jogurt s kukuričnými lupienkami;
Večera – pečený pstruh so zemiakmi a s cuketou.
3. deň
Raňajky – pečivo so syrom cottage zmiešaným s vajíčkom, zelenina;
Desiata – jablkovo-mrkvový šalát;
Obed – pečené kuracie stehno s varenou ryžou, zaváraný kompót;
Olovrant – tuniak vo vlastnej šťave, ryžové chlebíčky, zelenina;
Večera – hovädzí vývar s varenou zeleninou.
4. deň
Raňajky – pečivo s bravčovou šunkou a so zeleninou;
Desiata – dusené jablká s piškótami;
Obed – šalát s kuracím mäsom;
Olovrant – tvaroh ochutený lyžičkou džemu;
Večera – prívarok z červenej šošovice, mrkvy, zo zemiakov a k tomu tofu.