Bomba plná antioxidantov: Toto vás môže zachrániť pred rakovinou! Vedci nadšení novým objavom
16. 7. 2019, 16:30

Zdroj: Shutterstock
Nie je to len goji, kurkuma, brokolica, či iné zázračné superpotraviny. Perfektná prevencia proti rakovine je aj niečo celkom iné, aj keď... Trochu menej chutné.
Podľa vedcov konzumácia hmyzu dokáže ľudí ochrániť pred rakovinou. Možno práve dvíhate hore ruky a kriví vám kútiky, že: Všetko, ale toto odo mňa nežiadajte! Ale fakty hovoria jasnou rečou.
Nech sa vám mravce, chrobáky a spol. zdajú akokoľvek nechutné, viacerí experti sa zhodujú, že môžu byť jedlom budúcnosti s nespornými zdravotnými benefitmi. Výskumy totiž preukázali, že niektoré druhy hmyzu obsahujú viac antioxidantov ako pomarančový džús.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračné foto
Antioxidanty znižujú množstvo nebezpečných voľných radikálov v tele (voľné radikály sú vysoko reaktívne molekuly, ktoré vznikajú chemickými reakciami) a chránia pred poškodením DNA.
Pravda je taká, že dnes už asi štvrtina ľudí sveta hmyz bežne konzumuje a ostatní by mali zahodiť odpor a predsudky a urobiť tak tiež.
Vedci z univerzity v Ríme pomleli rôzne druhy hmyzu vrátane mravcov, kobyliek, cvrčkov a červov a potom testovali, koľko antioxidantov – zlúčenín ako vitamín A, C a E a beta karoténu tento prášok obsahuje. Použili pri tom iba rozpustné časti hmyzu – krídla a žihadlá im najprv odobrali. Zámer bol, aby sa dal takýto prášok primiešavať do nápojov.
Test odhalil, že hodvábnik, africké stonžky a veľké cikády mali dvakrát toľko antioxidantov ako olivový olej. A pomleté cvrčky a kobylky obsahovali dvakrát toľko antioxidantov ako pomarančový džús.
„Jedlý hmyz je výborný zdroj bielkovín, polynenasýtených mastných kyselín, minerálov, vitamínov a vlákniny,“ zhodujú sa vedci.
Doteraz hmyz však nikto neporovnával, čo sa týka obsahu antioxidantov, s klasickými potravinami. A aby toho nebolo málo, konzumácia hmyzu má ešte aj veľkú ekologickú výhodu – zanecháva minimálnu uhlíkovú stopu, čo je oveľa lepšie pre planétu ako klasický chov zvierat.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračné foto
Najvyšší obsah antioxidantov je podľa zistení v hmyze, ktorý sa živí iba rastlinnou potravou.
Ako vzniká rakovina
Nebezpečné voľné radikály dokážu narušiť štruktúru DNA, a to môže viesť k vzniku rakoviny tým, že bunky sa začnú nekontrolovateľne množiť a vytvárať nádory. Radiácia a toxíny z prostredia môžu zvýšiť počet voľných radikálov v tele, ale antioxidanty sú schopné ich počet redukovať.