Netrápi ma nadváha, ale to, že neviem, ako správne jesť: Bukovský má 2 rady, ktoré sa určite zídu aj vám
5. 2. 2018, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:41)

Zdroj: iStockphoto
Napriek dvom deťom a päťdesiatke na krku ma netrápi nadváha, ale to, že neviem, ako správne jesť.
➥ Čo si dať na raňajky, obed, večeru. Prispôsobujem sa článkom o zdraví a už sa v tom nevyznám. Všade píšu bielkoviny, sacharidy, vláknina. No mňa zaujíma konkrétny jedálny lístok. Mäso jem minimálne, zato dosť kyslomliečnych výrobkov. No veľa bielkovín vraj škodí, mám teda obmedziť aj tie? Môžu poškodzovať zuby?
Simona (48)
Odpovedá doktor Igor Bukovský:
Simona, nie ste v tom sama. Čím ďalej, tým viac ľudí sa ocitá v pasci, ktorú vytvára príval protichodných informácií a pochybnosti o sebe. Pochybnosti vznikajú hlavne zo snahy o dokonalú kontrolu nad svojím životom. Je to trochu neurotické a veľmi vyčerpávajúce, pretože nad svojím životom dokonalú kontrolu mať nemôžeme. Ak prirodzená snaha jesť a žiť zdravo dovedie človeka do bludiska informácií a pochybností, ocitá sa v strese, ktorý je možno rovnako toxický ako slanina a párky...
Podľa všetkého máte dostatok informácií aj zdravého rozumu, takže mám pre vás dve rady:
1) prestaňte čítať ďalšie a ďalšie články, pozerať ďalšie a ďalšie videá o zdravej výžive a zdraví – teda prestaňte ich čítať a pozerať „bez zdravého rozumu“. Prečo? Pretože zrejme ako väčšina ľudí, tak ani vy netušíte, odkiaľ sa tie články a videá berú = kto ich napísal, akú má odbornosť a kto vám ich podstrčil. To posledné robia internetové marketingové algoritmy, ktoré sústavne pozorujú naše správanie na internete, a teda čím viac o výžive čítate, tým viac článkov, videí a PRODUKTOV vám budú ponúkať – až do zbláznenia. Ak sa naozaj chcete ďalej vzdelávať, vyberte si jeden-dva dôveryhodné zdroje a sledujte ich. To by však v žiadnom prípade nemalo viesť k tomu, že budete každú chvíľu meniť svoj jedálny lístok.
2) Jedzte to, čo zrejme jete – teda pestrú stravu, v ktorej prevažujú rastlinné potraviny. Z každého jedla sa tešte a za každé jedlo poďakujte. Veď to všetko je veľký zázrak!
P. S.: Nemáme dôveryhodné informácie, že by kyslé mliečne potraviny poškodzovali sklovinu zubov. Jedine, ak sú sladené alebo ich človek pojedá/popíja sústavne – vtedy to podporuje tvorbu kyslého zubného povlaku.