ČAROVNÝ detox, ktorý vám zmení život: S TÝMTO plánom kilá ZMIZNÚ aj bez pocitu HLADU!
29. 1. 2021, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 22:43)

Zdroj: shutterstock
Že to nejde? Mýlite sa! Pri tejto diéte ide o naozaj príjemnú formu pôstu. Dosýta sa najete, zhodíte zopár kíl a budete sa cítiť dobre zo psychickej stránky. Veď vyskúšajte.
Hlad vám nehrozí!
Pocit hladu vzniká z nedostatku vitamínov a minerálnych látok. Pri zásaditom detoxe vaše telo vyživí extra dávka vitálnych látok a vy schudnete zdravo a bez hladovania. Cieľom tejto diéty nie je ani tak radikálne schudnúť – to je len príjemný vedľajší efekt –, skôr sa dlhodobejšie zdravo a chutne stravovať.
Ako na to?
Počas detoxu sa vzdajte všetkých „kyslých“ potravín, ako je mäso, ryby, vajcia, výrobky z bielej múky, sladkosti, káva a alkohol. Namiesto toho môžete jesť všetko, čo vaše trávenie zásadito spracúva. Predovšetkým ovocie, zeleninu, huby, klíčky, bylinky a podobne. Prijímať môžete aj neutrálne potraviny ako rastlinné oleje, orechy a semienka. Pri takomto stravovaní sa vyhnete únave a následnej kríze, ktoré často sprevádzajú iné druhy pôstov. Okrem toho je dôležité vypiť aspoň dva až tri litre tekutín. Najvhodnejšia je čistá voda alebo čaj z domácich byliniek. Čierny, zelený a roiboos čaj nie sú pre zásaditý pôst vhodné a už vôbec nie sladené nápoje.
Ako to funguje?
Pri strave bohatej na bielkoviny, živočíšne potraviny a obilniny vznikajú v tele kyseliny. Ak ich je priveľa, obličky a črevá začínajú mať problém odstraňovať ich. Telo začne spotrebúvať zásoby draslíka, horčíka a vápnika vo svaloch, v kostiach a zuboch. Následkom toho sa ťažšie koncentrujeme, trpíme vyčerpanosťou, náš imunitný systém je oslabený, mávame kŕče, pokazené zuby, alergie a podobne. Pomocou dlhšieho zásaditého pôstu by sa kyseliny v tele mali dostať do rovnováhy. A najlepšie na tom je, že tento spôsob stravovania je v podstate vhodný pre každého. Veľmi priaznivo pôsobí napríklad pri problémoch s akné, migrénou, reumou, pri autoimunitných ochoreniach a iných zdravotných problémoch. Prísun výživných látok je úplne dostačujúci a ani tráviaci systém nie je tak veľmi skúšaný ako pri iných diétach. Pozor by si mali dať len deti, mládež, onkologickí pacienti a ľudia trpiaci depresiami. Tí by sa mali pôstom vyhnúť.
Zdroj: shutterstock
Nemusíte sa báť, že budete chrumkať len šalát!
Správne plánovanie
Ráno je najlepšie jesť aj ovocie, keďže vtedy trávenie pracuje na plné obrátky. Ideálne ho skombinujte s teplou obilnou kašou. Na obed si môžete dať až tri chody (šalát, polievka, hlavné jedlo) a večer sa podáva večera s dvomi chodmi (polievka, hlavné jedlo). Prestávky medzi jedlami sú veľmi dôležité, pretože počas nich má telo dostatok času na trávenie a oddych.
Nezabúdajte na pohyb
Ten je neodmysliteľnou súčasťou zásaditého pôstu. Prechádzka, turistika či joga pomôžu pri odplavovaní škodlivín z tela, ale aj z duše, čo je tiež veľmi dôležitý efekt. Prechádzkou po blízkom lesíku a dychovými cvičeniami aktivujete svoje podvedomie pomocou éterických olejov zo stromov.
Inšpirujte sa našimi receptami
Ako variť
Skúste variť podľa farieb. Každému dňu prislúcha iná farba dúhy. Sekundárne rastlinné látky a ich význam a vplyv na telo badať práve na farbe potravín. Napríklad telo využíva oranžové farbivo v mrkve, betakarotén, ako antioxidant. Preto je najvhodnejším obdobím na pôst práve jar alebo jeseň, keď sa to v prírode len tak hemží farbami.
Oranžová farba
Mrkvová polievka
2 porcie
200 g mrkvy, 1 cibuľa, olivový olej, 600 ml zeleninového vývaru, 1 ČL kurkumy, trocha oregana, 2 ČL sezamovej soli, mleté čierne korenie
Mrkvu a cibuľu ošúpeme a nakrájame nahrubo. Krátko opekáme na olivovom oleji a zalejeme zeleninovým vývarom. Varíme spolu asi 20 minút a potom rozmixujeme na krém. Dochutíme korením.
Zdroj: shutterstock
Mrkvová polievka
Článok pokračuje na ďalšej strane
Zelená farba
Cuketové cestoviny
2 porcie
200 g cherry paradajok, 1 veľká cuketa, 3 vetvičky bazalky, 5 PL olivového oleja, 1 ČL oregana, bylinková soľ, mleté biele korenie
Paradajky rozštvrtíme. Cuketu umyjeme, odrežeme stopku a nastrúhame na špagety alebo tenulinké plátky. Bazalku opláchneme a nasekáme najemno. Na panvici rozpálime olej a pridáme cuketu. Krátko podusíme a dochutíme soľou a korením. Nakoniec zamiešame paradajky a bazalku a krátko prehrejeme.
Zdroj: shutterstock
Cuketové cestoviny
Červená farba
Lazane s cuketou a so sladkými zemiakmi
2 porcie
6 sladkých zemiakov, 12 sušených paradajok, 12 čiernych olív, 3 vetvičky bazalky, 2 stredne veľké cukety, 3 PL olivového oleja, 1 ČL oregana, morská soľ, mleté čierne korenie
Zemiaky uvaríme na pare. Paradajky a olivy nakrájame nadrobno. Rovnako nasekáme bazalkové lístky. Cukety umyjeme a nakrájame na tenké plátky (asi 12 kusov). Varené zemiaky ošúpeme a spolu s paradajkami, olivami, bazalkou a korením rozmixujeme na pyré. Na panvici rozpálime olej, pridáme plátky cukety a opečieme z oboch strán. Na tanieri vrstvíme plátky cukety, pyré, cuketu, pyré a opäť cuketu. Podávame ako lazane.
Zdroj: shutterstock
Lazane s cuketou a so sladkými zemiakmi
Žltá farba
Zeleninové karí
2 porcie
2 zemiaky, 2 kelové listy, 1 mrkva, 1 menší pór, 2 PL arašidového oleja, 2 PL sezamovej soli, 1/2 ČL rímskej rasce, 1 ČL kurkumy, 1/2 ČL mletého koriandra, 4 sušené marhule, 1 ČL pasty tahini
Zemiaky umyjeme a varíme na pare asi 20 minút. Necháme trocha vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kocky. Mrkvu, kel a pór opláchneme a nakrájame na tenké rezance. Na woku ohrejeme arašidový olej, pridáme korenie, mrkvu, kel, pór a za stáleho miešania dusíme. Sušené marhule nakrájame nadrobno a pridáme do zeleniny. Na konci zamiešame zemiaky a pastu tahini.
Zdroj: shutterstock
Zeleninové karí