Časté myty o kokosovom oleji: NAOZAJ lieči a pomáha chudnúť? Teraz konečne zistíte pravdu
26. 6. 2019, 8:00

Zdroj: Shutterstock
Kokosový olej spolu s palmovým boli považované za tropické lacné oleje, ktoré patrili medzi najzatracovanejšie produkty. No kokosový sa nedávno zaradil medzi superpotraviny. Ale je to tak?

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shuterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
3 FAKTY
1 Rafinovaný kokosový olej sa vyrába podobne ako ostatné rastlinné oleje – ohrieva sa, odfarbuje a zbavuje zápachu, aby na konci vznikol čistý stály viacúčelový olej. Kokosový tuk navyše musí prejsť hydrogenizáciou. A už sme pri prvom vedeckom fakte. Hydrogenizované tuky sú nebezpečné a ich konzumácia vo veľkých množstvách môže viesť ku vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Ale nezabudnite – to, že bol kokosový olej rafinovaný, neznamená, že bol hydrogenizovaný.
2 Za lepší ako rafinovaný sa považuje extra panenský kokosový olej. Rafinovaný olej sa vyrába lisovaním vysušenej kokosovej dužiny, ktorá sa zohrieva. Panenský olej sa vyrába lisovaním z čerstvej dužiny za studena. Vedeckým faktom je, že rafinácia spôsobuje len veľmi malé zmeny v obsahu mastných kyselín. Oba oleje majú teda veľmi podobné zloženia, niektoré vedecké štúdie však ukázali, že extra panenské môžu mať viac antioxidantov a polyfenolov.
3 Kyselina laurová tvorí 45 % kokosového oleja (je jedno, či rafinovaného alebo panenského) a tá je určite najdôležitejšia, čo sa týka zdravia. To je fakt, ale nakoniec uvidíte, že v tele človeka až tak veľa zázrakov neurobí.
Zdroj: Shutterstock
Kokos
Nepravdivé tvrdenia, že lieči a pomáha chudnúť
Len 4 % prospešných tukov
Práve kyselina laurová by mala byť tou najväčšou pomocníčkou v boji s chorobami, pretože boli dokázané jej antibakteriálne vlastnosti. A ona ich skutočne má. Logicky, ak táto kyselina tvorí skoro polovicu kokosového oleja, prečo je to mýtus? Lebo vedecké štúdie, ktoré preukázali jej antibakteriálne účinky, skúmali kyselinu v laboratórnych podmienkach, nie v ľudskom tele. A výsledok v skúmavke ešte neznamená, že sa kyselina rovnako správa v tele a bojuje s patogénmi spôsobujúcimi choroby. No a posledné štúdie dokonca dokazujú, že práve kyselina laurová sa v tele správa ako tie zlé živočíšne nasýtené tuky. Takže vyzerá to tak, že len 4 % tukov v kokosovom oleji sú naozaj prospešné, nie 45 %, ako sa tvrdí.
Len 4 % spaľovačov tukov
Rastlinné oleje a živočíšne tuky obsahujú dlhé reťazce triglyceridov (LCT). Kokosový olej je tvorený z väčšej časti triglyceridmi so stredne dlhými reťazcami (MCT). Naše telo vstrebáva rýchlejšie kratšie reťazce MCT ako dlhé LCT. Výsledkom je zvýšenie výdaja energie (v porovnaní s LCT). MCT obsahuje o niečo menej kalórií na gram ako LCT a z týchto výskumov vznikla domnienka, že nám pomáha chudnúť, dokonca, že kokosový olej je tukožrút sám osebe. Háčik je v tom, že by musel tých MCT triglyceridov mať oveľa viac. Ako je to možné? Všetky výskumy, ktoré to zisťovali, sa robili na frakcionovanom oleji, kde boli oddelené jednotlivé zložky tak, aby obsahovali len kyselinu kaprylovú a kaprinovú. Jednoducho tam nebola kyselina laurová, ktorá tvorí väčšiu časť kokosového oleja a nepovažuje sa za MCT prospešnú látku, aj keď je to glycerid. Z toho vyplýva, že kokosový olej obsahuje také zanedbateľné množstvo MCT prospešných tukov, že by sme museli zjesť 750 g oleja, aby sme spálili denne o 120 kalórií viac, no za cenu, že by sme prijali 6 000 kalórií navyše. Z toho jednoznačne vyplýva, že kokosový olej by sa nemal brať ako prostriedok na zoštíhlenie.
Zdroj: Shutterstock
Kokosový olej má všestranné využitie.
Aké sú zdravé alternatívy olejov?
Radí Anita Dienešová, "Mamavo formo", ambasádorka Fit Eat Koliba WPC
Pri olejoch a tukoch je dôležité prihliadať na spôsob, akým boli získané. Rafinované oleje sa získavajú tepelným spracovaním, ktorého výsledkom je vznik škodlivých toxínov. Určite je preto lepšie voliť nerafinované, za studena lisované oleje. V druhom rade treba rozlišovať účel, na ktorý olej alebo tuk budeme používať. Ak ide o studenú kuchyňu, tak je vhodný extra panenský olivový olej. Môžeme však zvoliť aj iné exotickejšie oleje, ako je makadamiový či avokádový olej. Na varenie treba voliť taký, ktorý má vysoký bod prepálenia.
Ak olej „spálime“, tiež vznikajú toxíny. Zdravotná prospešnosť kokosového oleja má svojich zástancov, ale aj odporcov nielen z laickej verejnosti, ale aj z radov odborníkov. Ústredným bodom sporu je jeho vysoký obsah nasýtených mastných kyselín stredného reťazca a kyseliny laurovej. Odporcovia mu pripisujú zvyšovanie cholesterolu a poukazujú na to, že nie je dostatočne známe, ako presne sa kyselina laurová správa v organizme. Na druhej strane je kokosový olej vyzdvihovaný pre silné antibakteriálne a protizápalové účinky. Môj postoj nie je vyslovene negatívny, avšak v strave preferujem hlavne lokálne potraviny, ktoré sú nám prirodzené. Kokosový olej by som výrazne neuprednostňovala pred rastlinnými olejmi lisovanými za studena, ktoré sa vyrábajú lokálne, ako napríklad repkový olej. Dôležité je, aby bol skutočne lisovaný za studena a ideálne v biokvalite.
Zdroj: Shutterstock
Kokosový olej je hotový zázrak.