Chcete byť ŠTÍHLA, KRÁSNA A ZDRAVÁ? Tieto 4 zázračné potraviny vám môžu doslova ZACHRÁNIŤ ŽIVOT
2. 6. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:06)

Zdroj: Shutterstock
Stále sa trápite s kilami navyše, chorobami či pochmúrnou náladou? Odpoveď hľadajte vo vašom bruchu!

Zdroj: Boris Bajer
Fermentované potraviny - zázrak z pohára
Zdroj: Shutterstock
Fermentované potraviny sú potraviny zmenené mikróbmi. Proces fermentácie zvyčajne zahŕňa baktérie alebo kvasinky, ktoré premieňajú cukry v potravinách na organické kyseliny alebo alkohol.
Medzi fermentované potraviny patria tie, ktoré prešli mikrobiálnym rastom a fermentáciou. Mikroorganizmy ako kvasinky či baktérie premieňajú ich výživné látky ako cukor a glukózu na organické kyseliny, plyny či alkohol. To dodáva fermentovaným potravinám ich unikátnu kyslosť, vôňu, textúru aj vzhľad. Medzi fermentované potraviny, ktoré obsahujú probiotiká - živé baktérie, ktoré majú zdravotné benefity pre ľudské telo, patria:
KEFÍR
Zdroj: Shutterstock
Kefír - kefírové zrná
Tento typ kultúrového mliečneho produktu sa často porovnáva s jogurtom. Vyrába sa tak, že do mlieka sa pridávajú kefírové zrná, ktoré sú tvorené kombináciou kvasiniek a baktérií. Výskumy ukazujú, že kefír môže pomôcť zlepšiť symptómy dráždivého čreva úpravou črevnej mikroflóry.
TEMPEH
Zdroj: Shutterstock
Tempeh
Túto potravinu poznajú hlavne vegetariáni a vyrába sa zo sójových bôbov fermentáciou. Sója sa potom stláča do formy obdĺžnika. Výskumy ukázali, že tempeh zvyšuje koncentráciu dobrých črevných baktérií, má protizápalový účinok, podporuje funkcie mozgu i zdravé trávenie.
JOGURT
Zdroj: Shutterstock
Jogurt je plný prospešných baktérií.
Tento mliečny výrobok je najlepším zdrojom živých baktérií. Vyrába sa z mlieka fermentovaním priateľskými baktériami, najčastejšie baktériami kyseliny mliečnej či bifidobaktériami. Tie trávia vlákninu a iné komplexné sacharidy, ktoré naše telo nevie samo tráviť. Výskumy ukázali, že bifidobaktérie pomáhajú redukovať riziko obezity, cukrovky, srdcových chorôb či chronických ťažkostí. Nie všetky jogurty obsahujú živé baktérie, preto sa pri nákupe presvedčte, aký výrobok kupujete.
KYSLÁ KAPUSTA
Zdroj: Shutterstock
Kyslá kapusta
Naša obľúbená slovenská klasika sa vyrába fermentáciou kapusty, obsahuje vitamíny C a K, draslík, vápnik aj fosfor. Podľa výskumov kyslá kapusta obsahuje aj enzýmy, ktoré telu pomáhajú štiepiť potraviny na menšie, lepšie stráviteľné molekuly, vďaka čomu telo dokáže z potraviny absorbovať viac výživných látok.