Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chcete byť ŠTÍHLA, KRÁSNA A ZDRAVÁ? Tieto 4 zázračné potraviny vám môžu doslova ZACHRÁNIŤ ŽIVOT

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Stále sa trápite s kilami navyše, chorobami či pochmúrnou náladou? Odpoveď hľadajte vo vašom bruchu!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dajte zbohom nafúknutému brušku: MUDr. Boris Bajer, PhD vám prezradí ako...
    Zdroj: Boris Bajer

    Fermentované potraviny - zázrak z pohára

    Zdroj: Shutterstock

    Fermentované potraviny sú potraviny zmenené mikróbmi. Proces fermentácie zvyčajne zahŕňa baktérie alebo kvasinky, ktoré premieňajú cukry v potravinách na organické kyseliny alebo alkohol.

    Medzi fermentované potraviny patria tie, ktoré prešli mikrobiálnym rastom a fermentáciou. Mikroorganizmy ako kvasinky či baktérie premieňajú ich výživné látky ako cukor a glukózu na organické kyseliny, plyny či alkohol. To dodáva fermentovaným potravinám ich unikátnu kyslosť, vôňu, textúru aj vzhľad. Medzi fermentované potraviny, ktoré obsahujú probiotiká - živé baktérie, ktoré majú zdravotné benefity pre ľudské telo, patria:

    KEFÍR

    Zdroj: Shutterstock

    Kefír - kefírové zrná

    Tento typ kultúrového mliečneho produktu sa často porovnáva s jogurtom. Vyrába sa tak, že do mlieka sa pridávajú kefírové zrná, ktoré sú tvorené kombináciou kvasiniek a baktérií. Výskumy ukazujú, že kefír môže pomôcť zlepšiť symptómy dráždivého čreva úpravou črevnej mikroflóry.

    TEMPEH

    Zdroj: Shutterstock

    Tempeh

    Túto potravinu poznajú hlavne vegetariáni a vyrába sa zo sójových bôbov fermentáciou. Sója sa potom stláča do formy obdĺžnika. Výskumy ukázali, že tempeh zvyšuje koncentráciu dobrých črevných baktérií, má protizápalový účinok, podporuje funkcie mozgu i zdravé trávenie.

    JOGURT

    Zdroj: Shutterstock

    Jogurt je plný prospešných baktérií.

    Tento mliečny výrobok je najlepším zdrojom živých baktérií. Vyrába sa z mlieka fermentovaním priateľskými baktériami, najčastejšie baktériami kyseliny mliečnej či bifidobaktériami. Tie trávia vlákninu a iné komplexné sacharidy, ktoré naše telo nevie samo tráviť. Výskumy ukázali, že bifidobaktérie pomáhajú redukovať riziko obezity, cukrovky, srdcových chorôb či chronických ťažkostí. Nie všetky jogurty obsahujú živé baktérie, preto sa pri nákupe presvedčte, aký výrobok kupujete.

    KYSLÁ KAPUSTA

    Zdroj: Shutterstock

    Kyslá kapusta

    Naša obľúbená slovenská klasika sa vyrába fermentáciou kapusty, obsahuje vitamíny C a K, draslík, vápnik aj fosfor. Podľa výskumov kyslá kapusta obsahuje aj enzýmy, ktoré telu pomáhajú štiepiť potraviny na menšie, lepšie stráviteľné molekuly, vďaka čomu telo dokáže z potraviny absorbovať viac výživných látok.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.