Chcete krásnu postavu pred Vianocami? TOTO sú najlepšie zoštíhľujúce polievky, ktoré pomôžu!
23. 11. 2021, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:01)

Zdroj: shutterstock
Rady by ste do Vianoc zhodili nejaké kilečká? V tom prípade je táto diéta pre vás to pravé. Husté polievočky dobre zasýtia aj príjemne zahrejú. Teraz na jeseň ako stvorené.

Zdroj: Instagram/ @fitgirlvideos
Ako na to?
Počas 4 dní sa stravujte podľa nášho vzorového jedálnička. Zoštíhľujúci efekt diéty podporíte, ak sa budete držať našich tipov:
1. Pite vodu
Životne dôležitá tekutina pomôže viacerými spôsobmi. Naplní bruško, popoženie trávenie a zredukuje príjem kalórií, hlavne ak ste predtým holdovali sladeným nápojom. Odporúča savypiť 1,5 až 2 litre vody počas celého dňa.
2. Akupresúra
Ak vás chytí vlčí hlad, dokážete ho ľahko potlačiť. A to doslovne. Jednoducho ukazovákom zatlačte na 90 sekúnd na priehlbinku medzi nosom a hornou perou. Aj jednoduchá masáž stredu vrchnej pery potlačí vašu chuť do jedla. A na trávenie zasa pomôže masáž holene asi štyri prsty
3. Mandle
Tieto jadrá obsahujú množstvo bielkovín a vďaka tomu dokážu zasýtiť na naozaj dlhý čas. Výskumy dokonca ukázali, že mandle dokážu vyvolať pocit nasýtenia, čo je pri chudnutí veľmi praktické. A tak si občas doprajte medzi jedlami za hrsť týchto zázračných orechov.
Váš 4-dňový jedálny lístok
1. deň
Raňajky: Škoricový tvaroh s jablkom
V miske zmiešame 1 jablko, 150 g nízkotučného tvarohu, 3 PL ovsených vločiek a škoricu. 370 kcal
Obed: Mrkvová polievka
Nakrájame 200 g mrkvy, 1 šalotku, 20 g zázvoru a pol cesnaku nadrobno. Na 1 PL masla opečieme šalotku a cesnak, posypeme 1 ČL korenia karí, pridáme mrkvu, zázvor a zalejeme 250 ml zeleninového vývaru. Varíme asi 15 minút. Kuracie prsia (70 g) nakrájame na dlhé slíže a napichneme na drevené špajdle. Opečieme na oleji, osolíme, okoreníme a obalíme v sezame. Do polievky zamiešame 1 PL créme fraiche a rozmixujeme. Podávame s kuracími špízmi. 370 kcal
Zdroj: shutterstock
Mrkvová polievka
Olovrant: 1 müsli tyčinka bez cukru 130 kcal
Večera: Paradajková omeleta
V miske vymiešame 2 vajcia s 2 PL mlieka, dochutíme. Nakrájame 2 paradajky a pol cibule a opečieme na 1 ČL oleja. Zalejeme vajcami a necháme stuhnúť. 270 kcal
2. deň
Raňajky: Šunkový chlebík
Potrieme 2 plátky celozrnného chleba 2 PL tvarohu a obložíme 2 plátkami šunky. 320 kcal
Obed: Karfiolová polievka
Nakrájame 300 g karfiolu na menšie ružičky. Nasekáme 1 šalotku a pol cesnaku nadrobno a spolu s karfiolom opečieme na 1 ČL masla. Posypeme 1 ČL múky a opražíme. Zalejeme 125 ml mlieka a 125 ml zeleninového vývaru a pod pokrievkou varíme 20 minút. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom a podávame posypané 2 nakrájanými a opraženými plátkami slaniny. 240 kcal
Zdroj: shutterstock
Karfiolová polievka
Olovrant: 200 g jogurtu a 1 PL medu 140 kcal
Večera: Mäsová panvička
Na 1 ČL oleja opečieme 150 g mletého morčacieho mäsa. Osolíme a okoreníme. Nakrájame pol cibule a 1 baklažán a pridáme k mäsu. Opečieme a pridáme 5 PL sekaných paradajok z konzervy. Prehrejeme. 300 kcal
3. deň
Raňajky: Jablková kaša
Uvaríme 50 g ovsených vločiek v 150 ml mlieka. Posypeme 1 jablkom. 320 kcal
Obed: Brokolicová polievka
Nakrájame 150 g brokolice na ružičky. Očistíme 100 g zemiakov a 1 šalotku a nakrájame na malé kocky. Opečieme na 1 ČL oleja a zalejeme 250 ml zeleninového vývaru. Varíme asi 10 minút, potom rozmixujeme. Uvaríme 60 g cestovín tortelloni. Opečieme 1 PL mandľových lupienkov nasucho a 25 g varenej šunky nakrájame na rezančeky. Polievku dochutíme soľou a korením a podávame s cestovinami tortelloni, so šunkou a s mandľami. 340 kcal
Zdroj: shutterstock
Brokolicová polievka
Olovrant: 3 kukuričné chlebíky a 40 g čerstvého syra 170 kcal
Večera: Rybací tanier
Nakrájame 200 g lososa a opečieme na 1 ČL oleja. Osolíme a okoreníme. V osolenej vode uvaríme 150 g brokolice. Zmiešame s lososom, 2 vetvičkami kôpru a 3 PL kyslej smotany. Dochutíme soľou a korením. 320 kcal
4. deň
Raňajky: Lososový chlebík
Potrieme 2 plátky celozrnného chleba 2 PL čerstvého syra a obložíme 50 g údeného lososa. 320 kcal
Obed: Fazuľový hrniec
Zlejeme polovicu nakladanej bielej fazule v slanom náleve. Nakrájame pol červenej papriky a 30 g salámy. Nakrájame 1 jarnú cibuľku. Svetlú časť spolu s paprikou opečieme na 1 ČL oleja. Zalejeme 250 ml zeleninového vývaru a varíme 15 minút. Po 10 minútach pridáme salámu a fazuľu. Dochutíme soľou, korením a papričkou čili. Posypeme zelenou vňaťou z cibuľky. 260 kcal
Zdroj: shutterstock
Fazuľový hrniec
Olovrant: 2 mrkvy, 80 g hummusu 120 kcal
Večera: Šošovicový šalát
Zmiešame 150 g varenej šošovice s pol čakanky, so 100 g paradajky nakrájanej na kocky a s 50 g šunky. Pokvapkáme 3 PL zálievky vinaigrette, osolíme a okoreníme. 360 kcal