Chcete mať zdravé srdce a cievy? Môžete jesť všetko, ale tieto 3 veci z jedálnička vynechajte
18. 6. 2020, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 6:53)

Zdroj: Shutterstock
Nie je to až také ťažké. Ak chcete mať zdravé srdce a cievy, stačí si dať pozor na na niektoré potraviny a ostatné si môžete dopriať podľa chuti.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Mať v dobrej kondícii srdce a cievy možno pri dodržiavaní rôznych diét. Vedci z Harvardovej univerzity publikovali výsledky tridsaťročného sledovanie stravy u dvoch stoviek tisíc osôb a vplyv ich jedálnička na zdravie srdca a ciev. Z výskumu vyplýva, že neexistuje jediná strava, ktorá by bola pre zdravú obehovú sústavu najlepšia. Ale podstata je u všetkých kombinácií stravy rovnaká - vynechanie červeného mäsa a údenín, obmedzenie konzumácie sladených nápojov a cukru a obmedzenie konzumácie nasýtených tukov. Naopak zvýšený príjem surového ovocia, zeleniny, rýb, strukovín, celozrnných obilnín, orechov a olivového oleja.
Zdroj: shutterstock
Mať v dobrej kondícii srdce a cievy možno pri dodržiavaní rôznych diét.
"Neexistuje žiadna strava, ktorá by vyhovovala všetkým a bola najlepšia pre všetkých. Človek môže kombinovať rôzne potraviny rozličným spôsobom, aby získal zdravé stravovacie návyky, ktoré budú zodpovedať jeho individuálnym potrebám, jeho chuti a kultúrnej tradícii," tvrdí profesor Frank Hu z Harvardovej univerzity.
Zdroj: Shutterstock
Voľba stravy môže byť otázkou života a smrti.
Podľa neho však vždy platí, že by človek nemal konzumovať vôbec alebo minimálne červené mäso a údeniny, ďalej by nemal konzumovať sladené nápoje a cukor v sladkostiach a dezertoch, tiež by mal na minimum obmedziť nasýtené tuky. Veľmi striedmo by mal konzumovať červené víno. Naopak vo veľkej miere si dopriať zeleninu, ovocie, strukoviny, orechy, celozrnné obilniny, olivový olej, ryby a biele mäso.
Zdroj: Shutterstock
Neviete občas odolať sladeným nápojom?
"Osoby, ktoré sa počas tridsaťročného sledovania držali najlepšie zásad zdravého životného štýlu, boli ohrozené chorobami obehovej sústavy o dvadsaťjeden percent menej ako tie, ktoré sa s ohľadom na zdravý životný štýl stravovali najhoršie," tvrdí profesor Hu.
