Chcete schudnúť 0,5 kila denne? Uvarte si obed doma, stačí si zapamätať jedno dôležité pravidlo
30. 9. 2020, 7:00

Zdroj: shutterstock
V závodnej jedálni alebo bistre nájdete rôzne dobroty, ktoré však málokedy prospievajú vašej postave. Tento problém vyriešite veľmi chutným spôsobom. Prezradíme vám ako.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Zapamätajte si hodnotu 400 kcal!
Zdravé prísady s energetickou hodnotou okolo 400 kcal sú tou najlepšou formulkou na rýchle schudnutie. Sprostredkujú vám správne množstvo energie a dostatok objemu na zasýtenie. Kto prijme menej, rýchlo znova vyhladne a zje, čo mu príde do cesty. Kto zase prijme viac, prebytočnú energiu si ukladá v tukových bunkách. Ľahký obed vo forme vyváženého mixu bielkovín, balastných látok a zoštíhľujúcich vitamínov tvorí základ tejto diéty. Keď navyše vyškrtnete zo svojho stravovania všetky snacky a kalorické nápoje, dokážete schudnúť aj pol kilogramu denne.
Zdroj: shutterstock
Jedlo do krabičky

Obedár je v trende
Ak sa opýtate kolegov v práci, či majú so sebou obed, veľká väčšina odpovie, že má. Mnohí totiž nemáme počas pracovného dňa veľa času skočiť na obed do blízkej jedálne. A mnohí z nás jedáleň alebo iné stravovacie zariadenie v blízkosti ani nemá. Ak si obed doma ešte nepripravujete, s našou diétou možno zmeníte názor. Pretože obed pripravený doma je nielenže lacnejší, ale presne viete, aké suroviny ste použili. Môžete ho vyskladať tak, aby vám chutil, a hlavne, aby vám pomohol na ceste za vysnívanou postavou.
Zdroj: shutterstock
Obedáre aj na cesty
Každý z týchto receptov si v pokoji pripravíte doma, zabalíte do prenosnej nádoby a cez obed ho môžete vychutnať hocikde, kde sa práve budete nachádzať.
Zemiakový šalát
V osolenej vode uvaríme 250 g zemiakov v šupe al dente. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou a ošúpeme. Najemno nasekáme 1 šalotku a s 2 PL svetlého balzamového octu a so 125 ml zeleninového vývaru privedieme do varu. Zemiaky nakrájame na plátky a prelejeme horúcou zálievkou. Pokvapkáme 1 PL olivového oleja, osolíme, okoreníme a opatrne zamiešame. Nakrájame 1 jablko na malé kocky a 50 g parmskej šunky na rezance. Zamiešame do zemiakov a posypeme pažítkou.
390 kcal, T: 13 g, S: 55 g , B: 15 g
Zdroj: shutterstock
Zemiakový šalát
Kuskus s ovčím syrom
Pripravíme 50 g kuskusu podľa návodu. Vetvičku mäty nasekáme najemno. Nakrájame 1 jarnú cibuľku na kolieska, 1 paradajku a 30 g ovčieho syra na kocky. Kuskus prevzdušníme vidličkou a opatrne zamiešame zvyšné suroviny. V miske premiešame 1 PL vody, 2 PL svetlého balzamového octu a 1 ČL olivového oleja s trochou koriandra, so soľou a s mletým čiernym korením. Zamiešame do kuskusu. Nasekáme 10 g arašidov a posypeme nimi kuskus.
380 kcal, T: 16 g, S. 42 g, B: 16 g
Zdroj: shutterstock
Kuskus s ovčím syrom
Cestovinový šalát so špargľou
Nakrájame 150 g zelenej špargle na 2 cm dlhé kúsky a uvaríme v osolenej vode al dente. Vyberieme, opláchneme studenou vodou. V osolenej vode uvaríme 60 g celozrnných cestovín. Rozpolíme 5 cherry paradajok a 50 g údenej morčacej šunky nakrájame na rezance. Cestoviny zlejeme, pričom 2 PL vody z cestovín zmiešame s 1 PL citrónovej šťavy, 2 PL kyslej smotany, 1 ČL olivového oleja, so soľou a s korením. Pridáme ostatné prísady a premiešame.
395 kcal, T: 11 g, S: 50 g, B: 24 g
Hamburger s praženicou
Nahrubo nastrúhame 1 mrkvu. Vetvičku petržlenovej vňate nasekáme najemno. Nakrájame 30 g varenej šunky na jemné rezance. V mise zmiešame 1 vajce, 1 PL mlieka, soľ a korenie. Pripravené suroviny zamiešame. Rozhorúčime 1 PL olivového oleja, nalejeme vaječnú zmes a necháme stuhnúť. Rozpolíme 1 ražnú žemľu, potrieme ju 1 ČL čerstvého syra, prikryjeme listom ľadového šalátu. Naplníme vychladnutou praženicou. Osolíme, okoreníme.
400 kcal, T: 12 g, S: 50 g, B: 23 g
Zdroj: shutterstock
Hamburger s praženicou
Šalát s ryžou
Uvaríme 50 g dlhozrnnej ryže podľa návodu a necháme vychladnúť. Konzervu tuniaka vo vlastnej šťave zlejeme a rozdelíme vidličkou na menšie kúsky. Hrsť mladého listového šalátu natrháme, 3 vetvičky petržlenovej vňate nasekáme. Rozštvrtíme 100 g cherry paradajok. Všetko premiešame s ryžou. Na zálievku zmiešame 100 g jogurtu s trochou citrónovej šťavy, 1 ČL najemno nasekaných kapár, 1 ČL čerstvých byliniek so soľou a s korením. Nalejeme na šalát.
410 kcal, T: 3 g, S: 48 g, B: 48 g
Zdroj: shutterstock
Šalát s ryžou
Zeleninové müsli
Z malej uhorky odstránime jadierka a nakrájame ju na kocky. Zmiešame s 50 g ovsených vločiek, trocha osolíme a dáme do uzatvárateľného pohára. Nakrájame 1 malú červenú papričku a 2 paradajky. Aj so šťavou pridáme do pohára. Vymiešame 100 g jogurtu s 5 listami bazalky nasekanými najemno, so soľou a s mletým čiernym korením. Nalejeme na šalát. Pred podávaním premiešame a posypeme 1 PL píniových orieškov.
380 kcal, T: 12 g, S: 50 g, B: 17 g
Zdroj: shutterstock
Zeleninové müsli