Chcete schudnúť? Dajte si pizzu! Pripravte si toto fantastické zdravé cesto a už ju nebudete robiť inak
7. 11. 2018, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:32)

Zdroj: Shutterstock
Skutočne môžeme vychutnávať túto sacharidovú bombu a aj tak schudneme? Veru áno. S našou diétou je výsledok zaručený.
Vyzerá to nemožné, ale opak je pravdou. Ak si ju správne pripravíte, je naozaj možné vďaka tejto talianskej dobrote schudnúť. S našou diétou si doprajete pizzu na obed každý deň.
Samozrejme, samo osebe to nestačí. Zvyšok dňa si môžete pochutnávať na stredomorských dobrotách ako ovocie, zelenina, ryby a chudé mäso. Pizza, ktorú dostať v stánkoch rýchleho občerstvenia, obsahuje veľa kalórií, cukru, soli a iných aditív. Ale ak si pizzu pripravíte sami doma, môže byť naozaj výživná. Naša diéta je založená na začlenení zdravých stravovacích návykov do bežného života, pričom si budete môcť dopriať skvelú pizzu každý deň.
Zoštíhľujúce pravidlá
Čo jesť?
›› Príjmite 70 % dennej porcie kalórii medzi raňajkami a obedom.
›› Jedna pizza denne na obed – základ tvorí zdravý korpus, na ktorý recept uvádzame.
›› 1 až 2 snacky denne – vajcia, kúsky ovocia, malá hrsť orechov.
›› Bezkalorické nápoje – voda, bylinkové čaje, občas pohár červeného vína.
Kedy jesť?
Raňajky pred 9. hodinou ráno, obed a večeru ukončite nie neskôr ako o 19. hodine.
Zdroj: Shutterstock
Z červeného taniera zjete menej.
Kedy prestať?
Ak chcete schudnúť viac ako 3 kg za týždeň, môžete v tejto diéte pokračovať zopár ďalších dní alebo aj týždňov.
Čomu sa vyhýbať?
Červenému mäsu, dezertom, priemyselným sacharidom a alkoholu.
Cvičiť?
Áno! Aspoň 5-krát do týždňa 30 až 60 minút. Vhodné sú chôdza, beh, plávanie, bicyklovanie alebo silový tréning.
Diétne pizza cesto
● 1 ČL sušeného droždia ● 1,5 g celozrnnej múky ● 3 PL morskej soli
1 liter studenej vody dáme do veľkej misy, vsypeme droždie, rozmiešame rukou. Necháme odstáť 5 minút. Vsypeme 45 g múky a miešame, kým nezískame krémovú zmes. Pridáme soľ a zvyšok múky. Miesime, kým nezískame mäkké a elastické cesto. Premiestnime na pomúčenú dosku a 5 minút ešte miesime. Prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme odležať 10 minút. Cesto nakrájame na kusy, dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme odležať pri izbovej teplote 4 až 5 hodín. Potom dáme do chladničky na 20 hodín vykysnúť.
Zdroj: Shutterstock
Urobte si diétne cesto na pizuu.
Pizza Margherita
30 g pizza cesta dáme na pomúčenú dosku, pomocou rúk rozťaháme na 30 cm kruh, po okrajoch necháme cesto hrubšie. Potrieme 85 g paradajkového pretlaku, posypeme natrhanou mozzarellou a pokvapkáme olivovým olejom. Ozdobíme čerstvou bazalkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 °C asi 10 minút.
Náš 7-dňový plán
1. deň
Raňajky: Smoothie s mangom a banánom
Rozmixujeme 1 banán spolu s nakrájanou dužinou z 1/2 manga, so 125 g gréckeho jogurtu a 125 ml pomarančového džúsu.
Obed: Pizza Margherita so šalátom
Pizzu si pripravíme podľa uvedeného receptu a šalát z paradajok, zo zmesi listových šalátov, z uhorky, červenej cibule a podobne.
Večera: Grilované kurča s baklažánom
1 kuracie prsia posypeme morskou soľou a mletým čiernym korením a ugrilujeme. Podávame s nakrájaným ugrilovaným baklažánom pokvapkaným olivovým olejom.
2. deň
Raňajky: Vajce na toaste
Upečieme 1 volské oko na olivovom oleji. Podávame na celozrnnom toaste.
Obed: Pizza s brokolicou
Na diétne pizza cesto pridáme paradajkovú omáčku, brokolicu a dochutíme cesnakom. Zapečieme s mozzarellou.
Večera: Treska so šalátom
Na olivovom oleji opečieme 1 najemno nasekaný cesnak s 1 nakrájanou paradajkou. Pridáme 1 filet tresky, osolíme morskou soľou a posypeme oreganom. Dusíme, kým sa mäso neprepečie. Podávame s listovým šalátom.
3. deň
Raňajky: Orechové müsli
4 PL ovsených vločiek premiešame s 1 PL semienok. Zalejeme 240 ml mandľového mlieka. Posypeme 20 g nasekaných orechov.
Obed: Pizza s ančovičkami a rukolou
Pizza cesto potrieme paradajkovou omáčkou, obložíme mozzarellou s 3 až 4 natrhanými ančovičkami. Ozdobíme rukolou.
Večera: Grilovaná morka so šalátom
Polovicu z morčacích pŕs polejeme olivovým olejom a ugrilujeme. Na šalát zmiešame hrsť baby špenátu a 1 nakrájané avokádo. Dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a dijonskou horčicou.
Zdroj: Shutterstock
Ak jete správne pripravenú pizzu, nemôže vám uškodiť.
4. deň
Raňajky: Ovocná kaša
40 g ovsených vločiek zmiešame s 240 ml mandľového mlieka. Varíme, kým kaša nezhustne. Pred servírovaním posypeme malinami alebo čučoriedkami.
Obed: Pizza s hubami, so špenátom a s kozím syrom
Pizza cesto pokvapkáme olivovým olejom a upečieme. Posypeme udusenými hubami, baby špenátom a namrveným kozím syrom.
Večera: Ryba s grilovanou zeleninou
Na olivovom oleji udusíme nasekaný 1 strúčik cesnaku, ako aj 1 malú červenú cibuľu. Pridáme 1 vetvičku petržlenovej vňate, hrsť vykôstkovaných čiernych olív, štipku papriky a 200 g lúpaných konzervovaných paradajok. Dusíme 15 minút. Pridáme 50 g dusenej tresky a podávame s grilovanou červenou paprikou, cukinou a baklažánom.
5. deň
Raňajky: Praženica s hubami a so špenátom
Hrsť šampiňónov nakrájame a podusíme spolu s 1/2 nasekanej cibule na olivovom oleji. Podávame s praženicou a so spareným špenátom.
Obed: Pizza so zeleninou
Pizza cesto potrieme paradajkovým pretlakom. Obložíme mixom nakrájanej zeleniny (červená paprika, baklažán, cibuľa, cukina) a mozzarellou. Upečieme.
Večera: Losos s ružičkovým kelom
1 filet lososa, potretý olivovým olejom, osolený a okorenený, ugrilujeme. Ružičkový kel očistíme, prepláchneme, rozpolíme, Pokvapkáme olivovým olejom a upečieme. Podávame so šalátom z paradajok, uhorky a listového šalátu.
6. a 7. deň
Zopakujeme recepty z ktoréhokoľvek predchádzajúceho dňa.