Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chcete schudnúť, dobiť si baterky, posilniť zdravie? Čím skôr začleňte do jedálneho lístka TOTO

Rastlinné farbivo je plné vitamínov a antioxidantov.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak chcete schudnúť, dobiť si baterky a zlepšiť svoj zdravotný stav, začleňte do svojho jedálneho lístka viac farby. Teraz je na to ideálne obdobie!

Ruku na srdce, strava väčšiny z nás práve nehýri farbami. Ako dobre vieme, aj oči jedia. Telo veľmi dobre vie, prečo je to tak. Čím viac farieb je na tanieri, tým viac rôznych výživných látok a vitamínov do seba dostaneme. Každá farba ovocia a zeleniny v sebe totiž ukrýva inú škálu minerálov a vitamínov. Tento princíp využíva aj diéta, ktorá okrem toho, že prospieva nášmu zdraviu, dopomôže ku krajšej postave.

Vyskúšajte dúhovú diétu!

Zdroj: Shutterstock.com

Vyskúšajte dúhovú diétu!

Pravidlá dúhovej diéty:

Každý deň iná farbu
Napríklad v pondelok jedzte červené ovocie a zeleninu, v utorok oranžové, v stredu žlté, vo štvrtok zelené, v piatok modré, sobotu fialové a svoj týždeň ukončite v nedeľu ľahkým detoxom vo forme bielej zeleniny a ovocia. Dni si môžete aj zameniť.

Zdroj: Shutterstock.com

Vyskúšajte dúhovú diétu!

Cíťte sa dobre na všetkých úrovniach
Podľa východnej medicíny nám energetické vibrácie rôznych farieb dokážu pomôcť nastoliť rovnováhu na poli nášho emocionálneho cítenia. Červená strava nás uzemní. Oranžová zvýši kreativitu. Žltá nás vyčistí a upriami našu pozornosť. Zelená pohladí srdce. Modrá zlepší vyjadrovanie a asertivitu. Bordová zintenzívni vnútorný pohľad a intuíciu. Biela upokojí.

Zdroj: Shutterstock.com

Vyskúšajte dúhovú diétu!

Jedzte dúhovo po celý život
Aj po našom týždennom pláne sa snažte každý deň dostať na tanier čo najviac farieb. Urobíte dobre duši aj telu.

Zdroj: Shutterstock.com

Vyskúšajte dúhovú diétu!

1. deň: Červená 

Zdroj: shutterstock

1. deň: Červená

Raňajky: Zdravé smoothie
Rozmixujte hrsť malín, pol červeného jablka, 1 PL včelieho peľu a čerstvý zázvor s 200 ml kokosového mlieka.

Obed: Polievka z červenej papriky a paradajok
Na panvici opečte červenú papriku, cibuľu, cesnak a paradajky. Keď zmäknú, zalejte ich vodou a zeleninovým vývarom. Pridajte paradajkový pretlak a vločky čili. Varte 30 minút a rozmixujte. Podávajte s kôpkou strúhaného syra.

Večera: Kapustovo-cviklový šalát s kačkou
Opečte 1 kus kačacích pŕs z oboch strán. Podávajte s nastrúhanou červenou kapustou a pečenou cviklou.

2. deň: Oranžová

Zdroj: shutterstock

2. deň: Oranžová

Raňajky: Zázvorovo-‑mangové smoothie
Rozmixujte 1 mango, 200 ml kokosového mlieka a štipku mletého zázvoru.

Obed: Tekvicová polievka
Uvarte nakrájanú maslovú tekvicu spolu s cibuľou a mrkvou vo vode a v zeleninovom vývare. Rozmixujte a podávajte posypané tekvicovými semiačkami.

Večera: Losos na marhuli
Varte 1 marhuľu spolu s terijaki omáčkou, balzamovým octom a nastrúhaným zázvorom. Pridajte trocha sezamového oleja 
a 1 PL pomarančového džúsu. Omáčkou
potrite 1 kúsok lososa a ugrilujte.

3. deň: Žltá

Zdroj: shutterstock

3. deň: Žltá

Raňajky: Banánová kaša
Zmiešajte 40 g ovsených vločiek s mandľovým mliekom a  1 PL ľanových vločiek. Pridajte roztlačený banán a uvarte. Kašu posypte slnečnicovými semiačkami.

Obed: Šalát s tuniakom
Zmiešajte nakrájanú žltú papriku s kukuricou a so žltými cherry paradajkami. Podávajte s malou konzervou tuniaka 
v olivovom oleji.

Večera: Šošovicové karí
Zmiešajte cibuľu, cesnak, žltú šošovicu, zemiak, rascu, kurkumu a korenie karí. Zalejte vodou a zeleninovým vývarom. Varte, kým všetko nezmäkne.

4. deň: Zelená

Zdroj: shutterstock

4. deň: Zelená

Raňajky: Zelené smoothie
Rozmixujte 1 avokádo, mladý špenát, kel, zelené jablko, nastrúhaný zázvor a 100 ml kokosového mlieka. Môžete pridať 1 ČL medu.

Obed: Hrášková polievka
Uduste cibuľu, zeler a pór. Zalejte vodou a zeleninovým vývarom. Pridajte hrášok, bazalku, tymian a oregano. Uvarte, rozmixujte a ozdobte lístočkami mäty. Podávajte s 1 celozrnnou hriankou.

Večera: Losos s pestom
Ugrilujte 1 kúsok lososa. Podávajte so zeleným pestom, zelenými fazuľkami a s brokolicou pripravenou na pare.

5. deň: Modrá

Zdroj: shutterstock

5. deň: Modrá

Raňajky: Čučoriedkové smoothie
Rozmixujte čučoriedky, pol banánu, 200 ml kokosového mlieka a 1 PL mletých ľanových semiačok.

Obed: Suši
Riasu nori naplňte uvarenou ryžou, uhorkou, nastrúhanou červenou kapustou, tuniakom, tamari omáčkou a sezamom.

Večera: Špagety s mušľami
Uvarené špagety zmiešajte s mušľami. Pokvapkajte ich cesnakovým maslom a citrónovou šťavou.

6. deň: Fialová

Zdroj: shutterstock

6. deň: Fialová

Raňajky: Pečené figy
Upečte 2 figy a podávajte s gréckym jogurtom a medom.

Obed: Brokolicová polievka
Fialové brokolicové ružičky, zeler, cibuľu a 1 menší zemiak zalejte vodou a zeleninovým vývarom. Uvarte domäkka a rozmixujte.

Večera: Plnený baklažán
Rozrežte 1 baklažán pozdĺžne na polovice a upečte. Vyškrabte dužinu a zmiešajte ju s varenou divokou ryžou a hubami. Zmesou naplňte baklažán a posypte parmezánom.

7. deň: Biela

Zdroj: shutterstock

7, deň: Biela

Raňajky: Slnečná voda
Vodu v džbáne nechajte 3 až 6 hodín na slnečnom svetle. Pridajte nakrájanú uhorku, citrón a drobné ovocie.

Obed: Ryža so zeleninou
Uvarte ryžu a posypte ju zeleninou pripravenou na pare (cuketa, brokolica, hrášok a kapusta pak choi.) Pridajte pokrájané tofu a uvarené vajíčko.

Večera: Očistný vývar
Do vody pridajte bielu cibuľu, pór, zeler, petržlen a morskú soľ. Varte 30 minút.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.