Chcete schudnúť? Pozor na to, ako varíte: Tieto tukožrútske fígle by mala ovládať každá žena
6. 2. 2019, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:43)

Zdroj: Shutterstock
To najlepšie, čo pre svoju postavu môžete urobiť, je variť si sama. Ale pozor, aj tu číha zopár skrytých nástrah, ktoré ohrozujú štíhlu líniu. Našťastie, existuje množstvo trikov, ako ich obísť.
Takto šikovne ušetríte kalórie
1 Odmastite polievky a omáčky
Existuje viacero spôsobov, ako odmastiť tekuté pokrmy – počkať, kým vychladnú a tuk zozbierať lyžicou alebo postupne namáčať kuchynské utierky, kým nie je mastnota zredukovaná. Výborným pomocníkom je separátor tuku, do ktorého nalejete pokrm a vyčkáte, kým sa mastnota nezozbiera na povrchu. Potom už len čistý vývar či omáčku prelejete hrdlom separátora do vhodnej nádoby.
2 Vyberte si kvalitnú panvicu
Zainvestujte do panvice s kvalitným nepriľnavým povrchom. Mäso, ryby, vajíčka aj múčne jedlá môžete pripravovať s minimálnym množstvom tuku, v niektorých prípadoch aj celkom bez neho.
Zdroj: Shutterstock
Zainvestujte do panvice s kvalitným nepriľnavým povrchom.
3 Radšej odmerať, ako priberať
Lejete olej do šalátu len tak od oka? Takto sa zbytočne vzďaľujete od svojho cieľa – vysnívanej figúry. Množstvo vždy dôsledne odmerajte čajovou lyžičkou (platí to aj pre omáčky na dochutenie) alebo používajte olej v spreji. Výrazne tak znížite jeho spotrebu.
Zdroj: Shutterstock
Lejete olej do šalátu len tak od oka?
4 So soľou šetrne
Neobsahuje síce kalórie, ale viaže vodu v tele a spomaľuje látkovú premenu. Úplne opačný účinok má čili alebo zázvor. Jedlo nielen fantasticky dochutia, ale aj obsahujú pálivú látku, ktorá naštartuje látkovú premenu a spaľovanie tukov.
Zdroj: Shutterstock
Neobsahuje síce kalórie, ale viaže vodu v tele a spomaľuje látkovú premenu.
5 Niekto to rád po ázijsky
Zelenina, mäsko či ryba – vo woku, podobne ako v parnom hrnci, ich pripravíte extra šetrne a takmer bez tuku.
6 Duste zeleninu
Príprava zeleniny v parnom hrnci má hneď niekoľko výhod – uchováva jej arómu a výživné látky (vitamíny, minerály) a umožňuje prípravu zeleniny prakticky bez tuku.
Zdroj: Shutterstock
Zelenina, mäsko či ryba – vo woku, podobne ako v parnom hrnci, ich pripravíte extra šetrne a takmer bez tuku.
7 Rýchlo a zahorúca
Mäso sprudka opečte pri vy- sokej teplote – jeho povrch sa uzatvorí a menej nasiakne tu- kom. Či má olej správnu teplotu, zistíte pomocou drevenej varechy – konček rúčky ponorte do oleja a ak sa okolo neho začnú vytvárať bublinky, mäsko môže na panvicu.
8 Vlastné müsli chutí najlepšie
Hotové müsli zo supermarketu je väčšinou cukrová bomba. Namixujte si ho radšej sama – najlepšie v nedeľu večer na celý týždeň. Zmiešajte 100 g ovsených vločiek, 100 g špadlových vločiek, 100 g ražných vločiek, 2 PL sušených hrozienok, brusníc a banánových čipsov, 2 PL mandľových lupienkov alebo nasekaných mandlí. Denná porcia tejto dobroty je 50 g plus čerstvé ovocie a prírodný jogurt alebo mlieko.
Zdroj: Shutterstock
Namixujte si ho radšej sama – najlepšie v nedeľu večer na celý týždeň.
9 Potešenie z mrazničky pre maškrtné jazýčky
Máte chuť na niečo sladké a zdravé, ale minuli sa vám zásoby ovocia? Nabudúce buďte pripravená a obľúbené bobuľové ovocie si zamrazte do zásoby. Teraz v zime si kúpte vrecúško mrazeného ovocia. Táto osviežujúca maškrta sa rýchlo topí a vynikajúco osladí jogurt alebo tvaroh.
Zdroj: Shutterstock
Nabudúce buďte pripravená a obľúbené bobuľové ovocie si zamrazte do zásoby.