Chcete schudnúť? TOTO z jedálnička nemusíte vynechať, naopak, pomôže vám k dokonalej figúre!
21. 5. 2020, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 12:41)

Zdroj: Shutterstock
Ak si myslíte, že musíte vynechať obilniny, ak chcete schudnúť, mýlite sa. Práve ony vám môžu pomôcť k vysnívanej postave. Ktoré druhy fungujú priam zázračne?
Mnohé z nás si okamžite spájajú obilniny s uhľohydrátmi, ktoré vo väčšom množstve spôsobujú priberanie. Konzumácia niektorých druhov skutočne môže spôsobiť kilá navyše. Preto je veľmi dôležité obilniny rozoznávať a konzumovať len tie správne. Tie vám pomôžu získať a udržať si perfektnú váhu aj postavu.
Celozrnné sú lepšie
Vo všeobecnosti platí, že by ste v obchode mali siahnuť po celozrnných produktoch. Majú vysoký podiel vlákniny a zároveň nízky glykemický index. Obsahujú vitamíny a minerály, ktoré sú pre náš organizmus prospešné a nenahraditeľné.
Tieto určite nie!
● Ak chcete schudnúť, týmto obilninám sa radšej vyhnite, pretože majú vysoký glykemický index alebo patria medzi rafinované obilniny.
Kuskus – Na prvý pohľad pôsobí ako zdravá obilnina, ale v podstate je kuskus rafinovaná pšenica. Okrem kalórií vášmu telu nedodá nič extra.
Pšenica – Pšeničné výrobky a produkty obsahujú množstvo kalórií a majú vysoký glykemický index. Pšenica totiž obsahuje amylopektín, čo je vlastne škrob.
TOP 5 zdravých obilnín:
1. Celozrnné vločky
Keď sa povedia obilniny, mnohé si v prvom rade predstavia vločky. Obsahujú látky, ktoré chránia srdce, a tiež betaglukán – vlákninu –, ktorý dokáže naviazať veľké množstvo vody. To spôsobuje pocit plnosti, pretože vláknina počas trávenia v žalúdku zväčší svoj objem. Vločky teda zasýtia aj vyživia. Ak si dáte pozor, čo s nimi konzumujete, sú skvelé na redukciu hmotnosti. Vynikajúce sú najmä raňajkové kaše s ovocím, ale pridať si ich môžete aj do smoothie.
Zdroj: Shutterstock
Ovsené vločky sú ideálne na raňajky.
2. Pohánka
Obsahuje viac bielkovín ako iné druhy obilnín, preto je ich výnimočným zdrojom. Túto jej vlastnosť využívajú najmä vegetariáni. Obsahuje množstvo horčíka, ktorý prispieva k regulácii krvného tlaku. Výrobky z pohánky sú výborným zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov. Výborné sú pohánkové kaše s ovocím, ale jej neobyčajná chuť prekvapí napríklad v rizote či zeleninovom šaláte.
3. Quinoa
Obilnina s neobyčajným menom je vhodná najmä pre ľudí s intoleranciou na lepok – celiatikov. Je zdrojom bielkovín, omega-3 mastných kyselín a vitamínov skupiny B, fosforu, vápnika, železa. Je tiež ľahko stráviteľná a má nízky obsah tukov a kalórií.
Quinoa obsahuje množstvo vlákniny, čím udržiava pocit sýtosti. Je zdrojom vzácnych flavonoidov a pôsobí ako antioxidant. Má nízky glykemický index, teda nespôsobuje nárast hladiny cukru v krvi. Jej chuť je veľmi príjemná, dá sa využiť rôzne, napríklad v šalátoch, dezertoch, ale aj ako príloha k hlavnému jedlu.
4. Celozrnný jačmeň
Celozrnné jačmenné produkty sú skvelé na chudnutie a zároveň prospievajú zdraviu. Jačmeň dokáže znížiť hladinu cholesterolu. Využíva sa napríklad na výrobu jačmenných krúp. Obsahujú veľa vitamínov, minerálnych látok a tiež pôsobia proti kĺbovým ochoreniam či kŕčovým žilám.
5. Celozrnná raž
Obsahuje množstvo výživných látok, dokonca viac ako niektoré iné obilniny. Má štyrikrát viac vlákniny ako pšenica a obsahuje vysoký podiel železa. Raž má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu. Produkuje sa z nej ražná múka a z tej výborný chlieb. Je tmavší, sladší, sýty, výživný a dlho vláčny. Ražná múka obsahuje 9 až 15 percent bielkovín.