Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chcete schudnúť? TOTO z jedálnička nemusíte vynechať, naopak, pomôže vám k dokonalej figúre!

Vždy inak a vždy chutne! Cereálie si môžete pripraviť na množstvo spôsobov.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak si myslíte, že musíte vynechať obilniny, ak chcete schudnúť, mýlite sa. Práve ony vám môžu pomôcť k vysnívanej postave. Ktoré druhy fungujú priam zázračne?

Mnohé z nás si okamžite spájajú obilniny s uhľohydrátmi, ktoré vo väčšom množstve spôsobujú priberanie. Konzumácia niektorých druhov skutočne môže spôsobiť kilá navyše. Preto je veľmi dôležité obilniny rozoznávať a konzumovať len tie správne. Tie vám pomôžu získať a udržať si perfektnú váhu aj postavu.

Celozrnné sú lepšie

Vo všeobecnosti platí, že by ste v obchode mali siahnuť po celozrnných produktoch. Majú vysoký podiel vlákniny a zároveň nízky glykemický index. Obsahujú vitamíny a minerály, ktoré sú pre náš organizmus prospešné a nenahraditeľné.

Tieto určite nie!

● Ak chcete schudnúť, týmto obilninám sa radšej vyhnite, pretože majú vysoký glykemický index alebo patria medzi rafinované obilniny.
Kuskus – Na prvý pohľad pôsobí ako zdravá obilnina, ale v podstate je kuskus rafinovaná pšenica. Okrem kalórií vášmu telu nedodá nič extra.
Pšenica – Pšeničné výrobky a produkty obsahujú množstvo kalórií a majú vysoký glykemický index. Pšenica totiž obsahuje amylopektín, čo je vlastne škrob.

TOP 5 zdravých obilnín:

1. Celozrnné vločky

Keď sa povedia obilniny, mnohé si v prvom rade predstavia vločky. Obsahujú látky, ktoré chránia srdce, a tiež betaglukán – vlákninu –, ktorý dokáže naviazať veľké množstvo vody. To spôsobuje pocit plnosti, pretože vláknina počas trávenia v žalúdku zväčší svoj objem. Vločky teda zasýtia aj vyživia. Ak si dáte pozor, čo s nimi konzumujete, sú skvelé na redukciu hmotnosti. Vynikajúce sú najmä raňajkové kaše s ovocím, ale pridať si ich môžete aj do smoothie.

Zdroj: Shutterstock

Ovsené vločky sú ideálne na raňajky.

2. Pohánka

Obsahuje viac bielkovín ako iné druhy obilnín, preto je ich výnimočným zdrojom. Túto jej vlastnosť využívajú najmä vegetariáni. Obsahuje množstvo horčíka, ktorý prispieva k regulácii krvného tlaku. Výrobky z pohánky sú výborným zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov. Výborné sú pohánkové kaše s ovocím, ale jej neobyčajná chuť prekvapí napríklad v rizote či zeleninovom šaláte.

3. Quinoa

Obilnina s neobyčajným menom je vhodná najmä pre ľudí s intoleranciou na lepok – celiatikov. Je zdrojom bielkovín, omega-3 mastných kyselín a vitamínov skupiny B, fosforu, vápnika, železa. Je tiež ľahko stráviteľná a má nízky obsah tukov a kalórií.
Quinoa obsahuje množstvo vlákniny, čím udržiava pocit sýtosti. Je zdrojom vzácnych flavonoidov a pôsobí ako antioxidant. Má nízky glykemický index, teda nespôsobuje nárast hladiny cukru v krvi. Jej chuť je veľmi príjemná, dá sa využiť rôzne, napríklad v šalátoch, dezertoch, ale aj ako príloha k hlavnému jedlu.

4. Celozrnný jačmeň

Celozrnné jačmenné produkty sú skvelé na chudnutie a zároveň prospievajú zdraviu. Jačmeň dokáže znížiť hladinu cholesterolu. Využíva sa napríklad na výrobu jačmenných krúp. Obsahujú veľa vitamínov, minerálnych látok a tiež pôsobia proti kĺbovým ochoreniam či kŕčovým žilám.

5. Celozrnná raž

Obsahuje množstvo výživných látok, dokonca viac ako niektoré iné obilniny. Má štyrikrát viac vlákniny ako pšenica a obsahuje vysoký podiel železa. Raž má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu. Produkuje sa z nej ražná múka a z tej výborný chlieb. Je tmavší, sladší, sýty, výživný a dlho vláčny. Ražná múka obsahuje 9 až 15 percent bielkovín.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.