Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chilli papričky znižujú krvný tlak

Reklama

Chilli papričky síce vháňajú človeku slzy do očí a červenú farbu do tváre, ale majú aj blahodarný vplyv na krvný tlak.

Hoci by to mnohí ani len nepovedali, látka, ktorá spôsobuje v chilli papričkách pálivú chuť, znižuje krvný tlak. Nazýva sa kapsaicín, ktorý uvoľňuje cievy a znižuje v nich napätie.

„Zistili sme, že pri dlhodobej konzumácii kapsaicínu dochádza k zníženiu krvného tlaku aj u geneticky upravených laboratórnych zvierat s génmi pre vysoký krvný tlak,“ tvrdí Č-ming Ču z univerzity v čínskom Čchung-čchingu. Zatiaľ ale nie je jasné, koľko kapsaicínu denne musí vstrebať telo človeka, aby sa blahodarný účinok na krvný tlak dostavil.

Je však jasné, že kapsaicín a aj chilli majú v jedálničku človeka svoje miesto a že prospievajú zdraviu. V minulosti sa dokázalo, že kapsaicín tiež pomáha obmedzovať obezitu a rast niektorých nádorových buniek.

Vyberáme pre vás niečo PLUS