Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chudnite podľa ajurvédy a zharmonizujte sa

Majte telo a dušu v harmónii.

Zdroj: archív

Reklama

Zbavte sa nadbytočných kilogramov a dostaňte vaše telesné sily opäť do harmonickej rovnováhy. Inšpirujte sa starým indickým učením.

Základným princípom v ajurvéde je harmónia. Z tohto pohľadu sa toto viac ako 3 000 rokov staré indické „učenie o živote“ pozerá aj na neželanú nadváhu. Obezitu podľa neho zapríčiňuje najmä nerovnovážne rozloženie všetkých síl v tele. Pre úspešné chudnutie je preto rozhodujúce to, aby sme dostatočne naštartovali náš tzv. „spaľovací oheň“ (agni). Okrem toho sa nesmieme nechať oslabiť návalmi vlčieho hladu. S našou ajurvédskou diétou sa vám podarí dosiahnuť aj jedno aj druhé.

Studené preč!

Správne ajurvédske raňajky sa skladajú z obilnín a ovocia. Je len na nás, či si dáme klasickú ovsenú kašu, alebo müsli. Dôležité však je, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu.

Osvieženie medzi jedlami

Doobeda si môžeme dopriať 1 veľký pohár indického jogurtového nápoja lassi, ktorý upokojí žalúdok a prečistí črevá.

  • Indický nápoj lassi

Zmiešame 100 ml nízkotučného bieleho jogurtu (s 1,5 % tuku) s 200 ml nesýtenej minerálnej vody. Ochutiť ho môžeme buď naslano štipkou soli, mletej rasce a mletého koriandra, alebo si pripravíme sladkú verziu pomocou štipky mletej škorice a kvapky javorového sirupu. Opäť nezabúdame na to, že jogurt aj minerálka by mali mať izbovú teplotu.

  • Zázvorový čaj spáli tuk

Na podporenie spaľovania tukov je navyše dobré vypiť pred každým jedlom šálku zázvorového čaju. Môžeme si ho navariť už ráno a piť ho priebežne počas celého dňa. Na 1,5 l čaju ošúpeme kúsok čerstvého zázvoru (asi 7 cm dlhý) a nakrájame ho na plátky. Vložíme ho do 3 l vody a privedieme do varu. Varíme asi 30 minút, pokým sa 1/2 tekutiny neodparí. Čaj precedíme a dochutíme citrónovou šťavou. Podávame zahorúca alebo vlažný pred a medzi jednotlivými jedlami.

Obilninové raňajky

  • Müsli s ovocím

Umyté jablko nastrúhame a pokvapkáme 1 ČL citrónovej šťavy. Najemno nasekáme 1 sušenú datľu a spolu s 1 ČL javorového sirupu premiešame s jablkom. Ochutíme trochou zázvoru a škorice. Pridáme 2 PL ovsených vločiek a zalejeme 100 ml nízkotučného kefíru alebo cmaru izbovej teploty. Ovsená kaša s hruškou Do hrnca nalejeme 50 ml nízkotučného mlieka a 50 ml vody, pridáme 2 PL ovsených vločiek a podľa chuti štipku mletej škorice. Na slabom ohni povaríme asi 2 minúty, aby vznikla hustá kaša. Odstavíme, premiešame s 2 PL nízkotučného bieleho jogurtu (s 1,5 % tuku) a 2 PL medu. Na kocky nakrájame 1 malú hrušku a zamiešame do kaše.

Hneď ako vstaneme, mali by sme vypiť 1 pohár prevarenej vychladnutej vody (izbovej teploty). To rozbehne prečisťovanie a látkovú premenu. Až potom si dáme raňajky – najlepšie medzi 9. a 10. hodinou, čo je podľa ajurvédskeho učenia najvhodnejší čas na prvé jedlo dňa.

  • Ranný čaj

Káve a čiernemu čaju sa radšej vyhýbame. Ideálny je čaj z korenín. Do 250 ml vody vložíme 1 malý kúsok škorice, 2 plátky neošúpaného zázvoru, 1/2 badiánu, 1 klinček a 1 semeno kardamómu, 5 minút spolu povaríme a 10 minút necháme vylúhovať. Precedíme a pijeme teplé.

Najzdravší obed

  • Zelenina v kokosovej omáčke

Ošúpeme 1 šalotku a nasekáme ju najemno. Očistíme 100 g mrkvy, 150 g zemiakov, 200 g papriky a pokrájame na tenké plátky. Ošúpeme 1 malý kúsok zázvoru, nastrúhame a spolu s 2 ČL citrónovej šťavy zamiešame do zeleniny. Primiešame 25 g červenej šošovice, 75 ml zeleninového vývaru a 50 ml nízkotučného kokosového mlieka (s 9 % tuku). V zakrytom hrnci privedieme do varu a na strednom ohni varíme 10 až 12 minút. Osolíme a ochutíme korením karí.

  • Marinované kuracie prsičká

V nákypovej forme premiešame 100 ml nízkotučného jogurtu s 1 ČL limetovej šťavy, 1 malým prelisovaným strúčikom cesnaku, 1 nasekanou sušenou papričkou čili, 2 ČL korenia karí, so soľou a štipkou kurkumy a trstinového cukru. Na pásiky nakrájame 150 g kuracích pŕs, vložíme do marinády a necháme 2 až 3 hodiny odležať. Potom mäso vo forme vložíme do rúry a pri 200 °C zapekáme asi 20 minút, pričom jednotlivé kúsky z času na čas obraciame. Medzitým uvaríme v osolenej vode 40 g celozrnnej ryže basmati, zlejeme a podávame s kuracími prsiami.

Večera podľa chuti

  • Vlažný cuketový šalát

Očistíme 300 g cukety a nakrájame na tenké plátky. Blanšírujeme ich vo vriacej slanej vode asi 1 minútu. Dohladka vymiešame 100 ml jogurtu s trochou kurkumy, mletej rasce, soli, mletého čierneho a čili korenia. Umyjeme 4 stonky mäty a nasekáme. Mätu spolu s vlažnými cuketovými plátkami vmiešame do dipu. V hriankovači opečieme 1 malý chlieb pita a podávame ho k cuketovému šalátu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS