Chutné a tradičné Vianoce môžu byť aj zdravšie. Skúste tipy šéfkuchára
9. 12. 2024, 0:00

Zdroj: Kaufland
Jesť domácu stravu nemusí vždy znamenať stravovať sa zdravo. Najmä, ak ste milovníkom klasickej slovenskej kuchyne. Tradičné recepty sú lahodné, no často obsahujú veľa tuku, cukru či soli, špeciálne tie vianočné. Pritom stačí málo, aby ste si užili skvelé jedlo a nezaťažili trávenie.
Nie sú tradície ako tradície
Naši predkovia žili kedysi úplne inak. Vykonávali fyzicky náročné práce a počas dňa si sadli len málokedy. Staré kuchárske knihy preto obsahujú prevažne recepty bohaté na tuky a sacharidy, aby mali dostatok energie. Používala sa najmä bravčová masť, smotana, klobása, biela múka a cukor, jedli sa údeniny konzervované soľou a rôzne buchty, múčniky či koláče. Všetko mimoriadne chutné, no tiež výdatné a sýte.
Zdroj: Kaufland
Denne by sme mali zjesť 400 gramov ovocia alebo zeleniny
Ak by sme mali tradičnej slovenskej kuchyni niečo vytknúť, bol by to nedostatok ovocia a zeleniny. Šaláty nie sú pre našu gastro kultúru typické, no na to, aby ste jedli dostatok vlákniny a vitamínov, stačí pridať na svoj tanier okolo 400 gramov ovocia alebo zeleniny denne. To je napríklad jedna väčšia paprika a menšie jabĺčko. Pravidelná konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny sa okrem iného dáva aj do súvislosti s viacerými závažnými ochoreniami. Na zmenu stravovacích návykov je preto najvyšší čas – prichádzajú Vianoce, a tie sa v mnohých domácnostiach premenili na sviatky nekonečného jedenia.
Kapustnica, kapor, šalát, tento rok si ich pripravte inak
Kapustnica síce obsahuje kapustu bohatú na vitamín C a probiotiká, jej chuť však zvýrazňuje údené mäso i klobása. Tieto ingrediencie vedia zaťažiť naše trávenie na niekoľko dní, navyše kvôli vysokému obsahu tuku a soli môžu zvyšovať riziko vysokého krvného tlaku a cholesterolu.
Zdroj: Kaufland
Vianoce si môžete vychutnať aj bez vyprážania
Čo ešte nesmie na vianočnom menu chýbať? Kapor je sám o sebe zdravou rybou, no bežne sa obaľuje v trojobale z múky, vajec a strúhanky, aby sa následne vypražil v poriadnej dávke oleja alebo masti. Tradičný zemiakový šalát takisto nie je žiadne zeleninové neviniatko. Obsahuje majonézu, ktorá ho rýchlo premení na kalorickú bombu. Ak si podľa našich tradícií zobnete z každého lákavého vianočného pečiva na stole a zapijete to sladkým punčom, cukor v krvi vám vyletí do závratných výšin a neskôr sa postará o čosi tesnejšie nohavice. Dobrou správou je, že pochutiť si na slovenskej klasike sa dá aj trochu inak.
Zdroj: Kaufland
Športovec Nathan vie, ako chutia zdravšie a tradičné Vianoce
Vianoce podľa Nathana
Tejto téme sa venuje aj najnovší diel obľúbeného online seriálu Kaufland Za zdravú výživu. Nákupov a varenia sa tentokrát chopí moderátor a športovec Nathan Dzaba a svojou šikovnosťou a dobrými nápadmi presvedčí aj Docenta so Strýcom, že na vianočných jedlách si pochutíte, aj keď niektoré ingrediencie vymeníte za zdravšie alternatívy. Či sa dá nakupovať v niekoľkých pároch kuchárskych rukavíc a čo povie Docent Milan Sedliak na Nathanové čokoládové koláčiky, zistíte, keď si na youtube alebo webovej stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva pozriete nový diel online seriálu Kaufland za Zdravú výživu. Máte sa na čo tešiť.

Radí Martin Záhumenský
- Zemiakový šalát si urobte podľa rodinného receptu, no časť majonézy nahraďte bielym jogurtom. Chuti to neublíži, no zredukujete obsah tuku.
- Rezne a kapra vyprážajte do zlatista, nie do hneda, to by mohlo byť pre vaše zdravie škodlivé.
- Vyprážať nemusíte vôbec. Skúste si pripraviť filety zo pstruha a upečte ich na panvici alebo v teplovzdušnej fritéze.
- Aby ste nepoužili priveľa tuku, klasický olej vymeňte za variant v spreji.
- Keď si koláče a zákusky upečiete doma, budete mať lepší prehľad o ich zložení. Tretinu múky môžete nahradiť celozrnnou s vyšším obsahom vlákniny.
- Ubrať časť cukru je vždy dobrý nápad, rovnako aj používať kvalitnú horkú čokoládu s obsahom antioxidantov či dosladiť koláče ovocím.
- Vianočné medovníčky budú rovnako dobre chutiť aj bez cukrovej polevy, s vlašským orechom navrchu ako prospešnou ozdobou bohatou na zdravé tuky.

PR článok