Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chystáte sa na lyže? Poradíme vám čo jesť, čomu sa vyhnúť i čo si uvariť, aby ste boli plní síl

Pri deťoch treba dávať pozor na pitný režim.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Bufety na horách zväčša praskajú vo švíkoch, ponuka je obmedzená a aj riadne predražená. Máme pre vás preto zopár tipov na jedlo, ktoré sa ľahko prenáša a nabije vás potrebnou energiou.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TVAROHOVÝ koláč BEZ MÚKY musíte vyskúšať! So šťavnatým hroznom je to lahôdka...
    Zdroj: Canva ncpz

    Šťastie praje pripraveným

    Pokiaľ plánujete ostať na svahu lyžovať celý deň, je prirodzené, že budete potrebovať aj dostatok energie. Máme pre vás tipyčo si zbaliť do batohu.

    Raňajky

    Ráno sa zamerajte na ľahko stráviteľné, nízkotučné, ale aj napriek tomu energetické raňajky. Ideálne sú, napríklad ovsené vločky, biely jogurt, ovocie, oriešky či semienka. Vhodný je aj celozrnný chlebík mliečnym nápojom. Kombinácia komplexných sacharidov porciou bielkovín zdvíha cukor krvi len veľmi pomaly vaše telo tak dostane dostatok energie na deň plný športu.

    Obed

    Mastným ťažkým jedlám typu hranolčeky či rezeň sa oblúkom vyhnite. Vaše poie by ste prelyžovali akoby kameňmi bruchu. Siahnite radšej po niečom ľahšom, plnom bielkovín. Výborné sú šaláty mäsom, horúca polievka, ale aj obložený chlebík.

    Snacky

    Ovocie, oriešky, sušené ovocie či cereálne tyčinky by vo vašom batohu nemali chýbať. Dodajú vám energiu telo nezaťažia.

    Pozor pri deťoch

    Našimi výživovými odporúčaniami by sa mali riadiť aj deti. No pri nich treba dávať pozor ešte na jednu vec. Pitný režim! Deti tak veľmi nepociťujú smäd, pritom aktívny pohyb vyžaduje zvýšený prísun tekutín. Čaj termosky alebo čistá voda sú ideálne. Robte nimi častejšie prestávky ponúknite im pitie niečo malé pod zub.

    Chlebíky omeletou

    4 porcie

    8 vajec ● 4 jarné cibuľky ● kajenské korenie ● soľ ● chlieb (8 krajcov) ● maslo ● 2 paradajky ● 8 plátkov syra ● mikrobylinky

    Vajcia vyklepneme do misky, pridáme nasekanú cibuľku, osolíme okoreníme. Chlieb nakrájame na plátky. Na panvici rozpálime trocha masla. Vlejeme asi štvrtinu vaječnej zmesi, vložíme dva plátky chleba necháme stuhnúť. Potom opatrne obrátime ešte asi 3 minúty opekáme. Vyklopíme na tanier, vajíčkami navrch. Obložíme plátkami syra paradajkami, posypeme trochou byliniek priklopíme sebe. Zabalíme. Rovnako pokračujeme so zvyškom surovín, až kým nezískame štyri porcie.

    Čas prípravy: 20 minút

    Cestovinový šalát s kuracím mäsom

    4 porcie

    200 g cestovín ● 450 g kuracích pŕs ● soľ ● mleté čierne korenie ● 4 PL octu ● 6 PL olivového oleja ● 1 strúčik cesnaku ● 1/2 ČL cukru ● 250 g cherry paradajok ● 6 ks sušených paradajok oleji● 2 jarné cibuľky

    Cestoviny uvaríme osolenej vode al dente. Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme opečieme zo všetkých strán dozlatista. Ku koncu pridáme aj nakrájané cherry sušené paradajky. Krátko prehrejeme. Jarnú cibuľku nakrájame nadrobno. Do misy dáme cestoviny, mäso paradajkami, cibuľku zalejeme dresingom, ktorý sme si pripravili zmiešaním octu, oleja, pretlačeného cesnaku, cukru kajenského korenia. Premiešame podľa potreby dosolíme.

    Čas prípravy: 25 minút

    Morčacie quesadilly

    4 porcie

    2 paradajky ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 80 gzelených olív ● 400 g morčacích pŕs ● 2 Polivovéhooleja ● 2 PL koriandra ● soľ ● čili● 8 pšeničných tortíl● 200 g strúhanej mozzarelly● 200 g strúhanéhosyra (napríklad čedar)

    Paradajky oblejeme vriacou vodou, potom studenou vodou, ošúpeme, odstránime jadierka dužinu nakrájame na malé kocky. Cibuľu cesnak ošúpeme nasekáme. Olivy rovnako nasekáme. Morčacie prsia osušíme nasekáme nadrobno, môžeme aj pomlieť. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu cesnak opekáme. Vmiešame mäso, paradajky opekáme asi 5 minút. Pridáme olivy, nasekanú koriandrovú vňať dochutíme soľou čili. Štyri tortily položíme na plech. Mozzarellu zmiešame čedarom polovicu nasypeme na placky. Obložíme morčacou zmesou posypeme zvyšným syrom. Priklopíme zvyšnými tortilami, pritlačíme dáme zapiecť na grile asi na 10 minút. Vyberieme, necháme trocha vychladnúť nakrájame na trojuholníčky.

    Čas prípravy: 25 minút

    Vyberáme pre vás niečo PLUS