Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čierny zázrak je v Európe novinkou: Zatočí nielen s cholesterolom, dokáže aj tieto úžasné veci

Vinou nesprávneho životného štýlu má až 70 % slovenskej populácie zvýšený cholesterol.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ivana Adamcová

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy

Cesnak a jeho priaznivé účinky dobre poznáme, ale čierny cesnak je v Európe zatiaľ novinkou. Jeho história súvisí hlavne s Taiwanom a Kóreou a ide o upravený biely cesnak. V čom je teda iný?

Čierny cesnak získa čiernu farbu vďaka fermentácii. Dovtedy je to obyčajný biely cesnak. Ak zrie pri teplote 60 °C tri až štyri týždne, vznikne takzvaná Maillardova reakcia, pri ktorej cesnak získa charakteristické sfarbenie, chuť a vôňu. Takto upravený cesnak má oproti normálnemu niekoľko výhod. Napríklad už len to, že sa zbaví výraznej, ostrej a štipľavej chuti. Šťavnatý čierny cesnak mazľavej konzistencie má skôr sladkastú chuť, ktorá nedráždi žalúdok, a preto ho môžu jesť aj tí, ktorí neznášajú biely cesnak.

Zdroj: Shutterstock

Cesnak je všestranná superpotravina.

Nová superpotravina?

Čierny cesnak sa stal novou superpotravinou. Obsahuje látky, ktoré majú priaznivý vplyv na organizmus. V procese zrenia dochádza totiž k premene niektorých nestabilných zlúčenín vrátane veľmi známeho alicínu (patrí medzi najznámejšie látky v cesnaku) na stabilnejšie a lepšie vstrebateľné. Obsahuje známe silné antioxidanty, ako je alicín, S-alylmerkaptocysteín (SAMC) a S-alylcysteín (SAC). Nájdete v ňom sírnaté zlúčeniny rozpustné v tukoch, flavonoidy, fenolalixín a dôležité minerály ako horčík, vápnik, fosfor a selén.

Zdroj: Shutterstock

Strúčik sa postupne scvrkáva, ale látky sú koncentrovanejšie.

V čom nám môže pomôcť

Čierny cesnak je významný predovšetkým pre srdce a celý krvný obeh a na zníženie zlého cholesterolu. Pozitívne ovplyvňuje trávenie, podporuje ochranu pečene, má antibiotické vlastnosti, znižuje riziko vzniku hypertenzie a minimalizuje riziko vzniku mŕtvice či trombózy vďaka silným antioxidačným účinkom, podporuje obranyschopnosť organizmu a znižuje symptómy astmy a alergie.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy
Na veci sa snažím pozerať vždy z tej lepšej strany, čo sa odráža aj v mojich článkoch. Preto príbehy plné ľudskosti, inšpiratívne ženy a veci medzi nebom a zemou, sú moja parketa. Vyspovedala som množstvo žien a mužov v Rozhovoroch nielen pre ženy naživo na našom Instagrame @novycasprezeny, ktoré si stále môžete pozrieť. Napísala som jednu knihu Vyvolený a Eva a pracujem na ďalšej. Rada posúvam veci dopredu, preto všetko nové vítam s otvorenou náručou.