Čierny zázrak je v Európe novinkou: Zatočí nielen s cholesterolom, dokáže aj tieto úžasné veci
20. 11. 2019, 6:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 16:24)

Zdroj: Shutterstock
Cesnak a jeho priaznivé účinky dobre poznáme, ale čierny cesnak je v Európe zatiaľ novinkou. Jeho história súvisí hlavne s Taiwanom a Kóreou a ide o upravený biely cesnak. V čom je teda iný?
Čierny cesnak získa čiernu farbu vďaka fermentácii. Dovtedy je to obyčajný biely cesnak. Ak zrie pri teplote 60 °C tri až štyri týždne, vznikne takzvaná Maillardova reakcia, pri ktorej cesnak získa charakteristické sfarbenie, chuť a vôňu. Takto upravený cesnak má oproti normálnemu niekoľko výhod. Napríklad už len to, že sa zbaví výraznej, ostrej a štipľavej chuti. Šťavnatý čierny cesnak mazľavej konzistencie má skôr sladkastú chuť, ktorá nedráždi žalúdok, a preto ho môžu jesť aj tí, ktorí neznášajú biely cesnak.
Zdroj: Shutterstock
Cesnak je všestranná superpotravina.
Nová superpotravina?
Čierny cesnak sa stal novou superpotravinou. Obsahuje látky, ktoré majú priaznivý vplyv na organizmus. V procese zrenia dochádza totiž k premene niektorých nestabilných zlúčenín vrátane veľmi známeho alicínu (patrí medzi najznámejšie látky v cesnaku) na stabilnejšie a lepšie vstrebateľné. Obsahuje známe silné antioxidanty, ako je alicín, S-alylmerkaptocysteín (SAMC) a S-alylcysteín (SAC). Nájdete v ňom sírnaté zlúčeniny rozpustné v tukoch, flavonoidy, fenolalixín a dôležité minerály ako horčík, vápnik, fosfor a selén.
Zdroj: Shutterstock
Strúčik sa postupne scvrkáva, ale látky sú koncentrovanejšie.
V čom nám môže pomôcť
Čierny cesnak je významný predovšetkým pre srdce a celý krvný obeh a na zníženie zlého cholesterolu. Pozitívne ovplyvňuje trávenie, podporuje ochranu pečene, má antibiotické vlastnosti, znižuje riziko vzniku hypertenzie a minimalizuje riziko vzniku mŕtvice či trombózy vďaka silným antioxidačným účinkom, podporuje obranyschopnosť organizmu a znižuje symptómy astmy a alergie.