Reklama

Čím viac zjete, tým viac schudnete? Počuli ste už o negatívnych kalóriách? Takto to funguje

Dá sa jesť a nepriberať?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Myslíte si, že ide o podfuk? Podľa niektorých si stačí vybrať jedlá, ktorých trávením spálite viac energie, než majú.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:40
Remaining Time 0:40
Loaded: 73.29%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Martina Schindlerová vtipkuje s priateľom o vlasoch!
    Zdroj: Instagram.com/@schindlerovamartina

    Organizmus ihneď spotrebuje len obmedzené množstvo kalórií. Ostatné si odloží do zásoby, bohužiaľ, vo forme tukov. Ak s telom chcete vybabrať, siahnite po potravinách s obsahom negatívnych kalórií. Svojím množstvom naplnia žalúdok, ale prinútia telo siahnuť po tukových zásobách.

    Čo sú negatívne kalórie?

    Už vieme, že potraviny obsahujú kalórie a že kalórie sú základnou jednotkou energie, ktorú telo využíva. Kalórie spotrebúvate aj žuvaním, prehĺtaním, trávením a vstrebávaním živín z prijatých potravín. Ale čo keď niektoré potraviny obsahujú tak málo kalórií, že ich spracovaním telo spáli viac kalórií, než koľko obsahujú? To znie logicky, však? A presne to je hlavná myšlienka teórie negatívnych kalórií. Ale naozaj funguje? Pozrime sa na to bližšie!

    Čo je metabolizmus

    Metabolizmus je súčet všetkých chemických reakcií v tele a okrem iného premena prijatej energie (teda kalórií) na ATP (adenozíntrifosfát) ako látku nevyhnutnú na činnosť všetkých buniek v organizme. Rýchlosť metabolizmu je potom počet kalórií, ktoré potrebujeme na udržanie aktuálnej telesnej hmotnosti. Aby ste pochopili princíp metabolizmu, musíte najskôr rozumieť rovnici energetickej rovnováhy alebo našej často spomínanej kalorickej (energetickej) bilancii. Kalorická bilancia je rovnica, kde na jednej strane nájdeme kalorický príjem a na druhej strane kalorický výdaj. To, aké znamienko bude medzi nimi, potom ovplyvňuje, či chudneme, priberáme alebo váhu udržujeme.

    Zdroj: Shutterstock

    Ako sa vám to podarí?

    Späť k potravinám

    Termogenéza vyvolaná príjmom potravy je teda vždy rozhodne menšia ako sto percent – žiadna potravina nemá počet kalórií záporný, pretože by to znamenalo, že na jej spracovanie a trávenie vydáme viac kalórií, než sme pomocou jej konzumácie prijali. Termogenéza vyvolaná stravou predstavuje kalórie, ktoré potrebujeme na trávenie, absorpciu a spracovanie makronutrientov z prijatej potravy. Proteíny majú najväčší termický efekt zo všetkých makroživín, ale stále je to iba okolo 20 až 30 percent, sacharidy sú potom okolo päť až desať percent a tuk nula až tri percentá. Proteíny, sacharidy a tuky majú rôzne hodnoty, ale termogenéza vyvolaná stravou priemerne predstavuje IBA desať percent všetkých spálených kalórií. Zoberme si takú uhorku ako príklad: 100 g uhorky má asi 14 kcal. Práve sme si povedali, že trávením spálite maximálne desať percent, to je asi 1,5 kalórie. Takže nám stále 12,5 kalórie zostáva. Takže nič také, ako sú potraviny s negatívnymi kalóriami, neexistuje.

    A predsa niečo funguje... Čítajte na 2. strane

    Prečo ich predsa len jesť

    Ale nebuďte hneď skeptická. Poznáte pojem kalorická denzita? Ide o hustotu alebo, inak povedané, predstavuje počet kalórií, ktoré má potravina na svoj objem. Ak sa zameriate na konzumáciu nízkodenzitných potravín, ako je napríklad zelenina, môžete takýchto potravín konzumovať viac v porovnaní s tými, ktoré majú vysokú denzitu. Dobrý príklad je spomínaná uhorka a napríklad oriešky. Ak zjete 10 g mandlí, prijmete asi 65 kcal, ak chcete prijať rovnaký počet kalórií vďaka uhorke, sme asi na množstvo 500 g. Teda ak snívate o väčšom množstve jedla za rovnaký kalorický príjem, uhorka vyhráva.

    Ktoré potraviny to sú?

    Aj keď žiadna potravina nefunguje tak, že ak ju zjete, ešte aj schudnete, predsa sú potraviny, ktoré majú málo kalórií, a teda zaradiť ich do jedálneho lístka sa naozaj oplatí. Zvlášť, ak chcete schudnúť.

    Jablká: Okrem toho, že jablká majú nízky obsah kalórií, sú bohaté na vlákninu, ktorá potláča chuť do jedla a udržiava ju pod kontrolou.

    Zeler: Zeler má nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah vlákniny a môže dodať chrumkavosť jedlu a prílohám. Skombinujte ho s inou zeleninou v osviežujúcom šaláte alebo si dajte zelerové tyčinky so smotanovým syrom či s hummusom na jednoduché občerstvenie.

    Uhorky: Vďaka veľmi vysokému obsahu vody je každá porcia uhorky veľmi nízkokalorická.

    Čučoriedky: Sú maličké, ale nabité základnými živinami, čo im dáva miesto na zozname nízkokalorických a sýtych potravín. Keď do svojho jedálneho lístka pridáte tieto lahodné bobule, zároveň zaradíte viac vlákniny, vitamínu C a antioxidantov. Pre väčšiu pestrosť môžete použiť aj všetky ostatné druhy bobúľ, ako napríklad maliny alebo jahody. Aj tie obsahujú málo kalórií a zároveň obsahujú veľa zdravých látok.

    Grapefruity: Grapefruit je svojou typickou jemne kyslou chuťou rovnako výživný a lahodný. Je tiež bohatý na antioxidanty, ako je lykopén, betakarotén a vitamín C.

    Červené melóny: Melóny by mali byť v lete základnou potravinou. Sú výborným doplnkom zdravej diéty na chudnutie, pretože majú vysoký obsah vody a obsahujú celý rad vitamínov a minerálov, ako je vitamín C, vitamín A a draslík.

    Ďalšie potraviny, ktoré si môžete vychutnať s čistým svedomím:
    Marhule • Cvikla • Brokolica • Karfiol • Žerucha • Cesnak • Zelená fazuľka • Kel • Pór • Citróny • Šalát • Cibuľa • Repa

    Skúste aj nízkokalorické bielkoviny

    — Vajíčka sú jedným z najlepších zdrojov bielkovín a ďalších živín vrátane zdravých tukov, minerálov, vitamínov a antioxidantov. Viacero štúdií potvrdilo, že konzumácia vajíčok má dobrý vplyv na to, aby sa človek cítil spokojný a sýty a neprejedal sa počas dňa. Jedno vajíčko obsahuje 87 kalórií.

    Zdroj: Shutterstock

    Nízkokalorické potraviny si môžete dopriať, ale aj tie bielkovinové.

    — Tvaroh obsahuje pomaly stráviteľný proteínový kazeín, kvôli čomu ho ľudia radi jedia pred spaním. Ak je vaším cieľom schudnúť, tak ho môžete pokojne zaradiť aj počas dňa, pretože tvaroh sa pomaly trávi, čím vám zabezpečí dlhší pocit sýtosti. Navyše s 15 gramami bielkovín a iba s 85 kalóriami na 100 g sa nemusíte báť nadbytočných kalórií.