Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo jesť, aby sme mali zdravé srdce a cievy? Vegánska strava nepomôže, ak robíte TÚTO chybu!

Čo jesť, aby sme mali zdravé srdce a cievy?

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Myslíte si, že ak prestanete jesť mäso, máte so zdravím srdca a ciev vyriešené?

Vegánska strava nie je pre telo lepšia ako západný jedálniček s červeným mäsom, keď vegan v podstate dodržiava západnu stravu a vylúči z nej iba živočíšne produkty. Potom sa napcháva nadbytkom jednoduchých sacharidov, na ktoré sú bohaté výrobky z bielej múky - pečivo, cestoviny a pod. Rastlinná strava je totiž zdravšia len vtedy, keď sa úplne líši od toho, čo západí ľudia bežne konzumujú. Je bohatá na surovú zeleninu a ovocie (nie však džúsy a smoothies) celozrnné obilniny, strukoviny, semená a orechy.

Zdroj: Alexander Raths

Čo jesť, aby sme mali zdravé srdce a cievy?

Vedci z Univerzity Harokopio v Grécku tvrdia, že človek, ktorý sa ako vegan živí tým štýlom, že zo svojho západného jedálnička vyradí iba živočíšne pokrmy, ale ostatné potraviny konzumuje ďalej, nie je menej ohrozený chorobami srdca a ciev. Musí sa totiž úplne vyhnúť všetkým sladkostiam a pečivu, všetkému z bielej a necelozrnnej múky, ale aj ovocným džúsom.

"Zdá sa, že zbaviť sa iba živočíšnych produktov nestačí, aby človek u seba znížil riziko kardiovaskulárnych ochorení. Musíte sa zamerať na zdravé rastlinné skupiny potravín, aby došlo k zníženiu tohto rizika," tvrdí profesor Demosthenes Panagiotakos z Univerzity Harokopio v Aténach.

Zdroj: Food Mood

Čo jesť, aby sme mali zdravé srdce a cievy?

Zdravá vegánska strava pozostáva zo surovej zeleniny, čerstvého ovocia konzumovaného bez opracovania a rozhodne nie v podobe džúsov, celozrnné obilniny, orechy, rastlinné oleje lisované za studena, ktoré nie sú tepelne opracované pri varení pod. Nezdravými rastlinnými potravinami sú džúsy, všetky sladené nápoje, zemiaky bez šupky varené či vyprážané, sladkosti, biela múka, cestoviny z bielej múky a pečivo z bielej múky, biela ryža.

"Avšak platí, že obmedzenie konzumácie živočíšnych produktov, predovšetkým výrobkov mäsového priemyslu a údenín, a zvýšenie konzumácia zdravých druhov rastlinnej stravy naozaj výrazne obmedzí riziko ochorenia srdca a ciev," tvrdí profesor Panagiotakos.

 

 

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.