Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo neviete o alergiách

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Z príchodu jari sa tešia mnohé z nás. Pravda, s výnimkou tých, ktoré trápi alergia. Zlá správa je, že pribúdajú nové alergény aj alergici. Dobrá správa zasa je, že s alergiou sa dá v pohode žiť, ak viete, ako na to.

Peľ, roztoče aj niektoré potraviny nás vedia niekedy poriadne potrápiť. Ak sa nášmu telu látky v nich obsiahnuté nepáčia, môže spustiť nadmernú tvorbu špeciálnych protilátok a následné zápalové, alergické reakcie. To, že sme alergičky, máme v génoch, ale môžu sa o to postarať aj niektoré infekčné choroby alebo životný štýl – nevyvážená strava, zvýšená konzumácia upravovaných potravín a liekov, stres, vonkajšie prostredie. Naše telo zareaguje na alergiu nádchou, ekzémom, kýchaním, svrbením v nose, výtokom z očí...

Peľové alergie

ALERGÉN: Peľ stromov a rastlín.
OBDOBIE VÝSKYTU: Prichádzajú na jar, keď sa objavuje peľ liesky, brezy a jelše. Pokračujú v máji peľom kvitnúcich stromov a od júla do polovice októbra ohrozujú alergikov buriny, pšenica a jačmeň.
PREJAVY: Spoznáte ich podľa vodnatého výtoku z nosa, opuchu slizníc, upchaného nosa či sťaženého dýchania. Objavuje sa aj kýchanie, kašeľ a svrbenie mäkkého podnebia. U niektorých ľudí je výraznejší alergický zápal očných spojiviek spojený so slzením, svrbením očí a opuchom viečok.
ČO ROBIŤ: V čase ohrozenia je dôležité sledovať denný režim a peľové správy. Na jar je v čase obeda a popoludní najviac peľu z kvitnúcej brezy. U týchto alergikov sú možné aj „skrížené“ reakcie s jablkami, čerešňou, višňou a orechmi a po ich konzumácii môžu vzniknúť búrlivé prejavy alergie. Počas suchého a veterného počasia treba vetrať a zdržiavať sa vonku čo najmenej. Po pobyte na vzduchu sa odporúča vykefovať si vlasy.

Roztočová alergia

HLAVNÝ ALERGÉN: Látka, ktorá vyvoláva alergiu, je obsiahnutá vo výlučkoch roztočov. Tie znečisťujú čiastočky prachu, ktoré vdychujeme.
OBDOBIE VÝSKYTU: Vrchol výskytu roztočov je v apríli, auguste, septembri a októbri.
PREJAVY: Alergia na roztoče sa prejavuje najmä astmou, príznakmi alergickej nádchy a ekzémom.

ČO ROBIŤ: Roztoče sú miniatúrne potvorky, ktoré sa živia ľudskými lupinami a kožným odpadom. Aj keď ich nevidíme voľným okom, v našich matracoch, vankúšoch, dekách a plyšových hračkách, sú ich tisíce. Jeden gram prachu z matraca alebo postele môže obsahovať 2 000 až 15 000 roztočov. Práve tam majú vhodnú teplotu, vlhkosť a dostatok obživy. Z tohto dôvodu je potrebné zabezpečiť bezroztočovú domácnosť:
● Zbaviť sa vankúšov s perím a vymeniť ho za duté vlákno.
● Matrace by mali mať odnímateľný povrch z hustej bavlny alebo vlneného materiálu.
● Nepoužívať v bielizni flanel.
● Odstrániť všetky lapače prachu – záclony, čalúnený nábytok, koberce, kožušiny.
● Ráno spálňu dobre vyvetrať a ustlať posteľ.
● Odstrániť izbové kvety, plyšové a vlnené hračky.

Alergická nádcha

HLAVNÝ ALERGÉN: Príčinou môžu byť roztoče domáceho prachu, ale aj pracovné prostredie či niektoré činnosti (ošetrovanie zvierat, práca v chemickom laboratóriu, v pekárni...).
OBDOBIE VÝSKYTU: Prejavuje sa bez ohľadu na sezónu počas celého roka.
PREJAVY: Výtok nosovej sliznice a časté, aj niekoľkonásobné kýchanie.
ČO ROBIŤ: V prípade upchaného nosa sa neodporúča nadmerné užívanie nosných uvoľňujúcich kvapiek. Ich účinok je len dočasný a pri dlhšom čase užívania môžu poškodiť nosovú sliznicu. Vhodnejší je fyziologický roztok – 2 čajové lyžičky soli rozpustite v 1 litri prevarenej vody a ten kvapkajte do každej dierky.

Potravinové alergie

HLAVNÝ ALERGÉN: Môžu ho obsahovať jablká, hrušky, čerešne, marhule, kivi, špenát, paradajky, zeler a petržlen. Medzi veľmi časté alergizujúce potraviny patrí aj med, sladkovodné ryby a morské plody, všetky druhy orechov, mlieko a mliečne výrobky, múka, strukoviny a nápoje s umelými farbivami a stabilizátormi.
PREJAVY: Reakcia je buď okamžitá, alebo prichádza s odstupom niekoľkých hodín či dní. Veľmi nepríjemný je opuch slizníc v ústach a hrdle, alebo červené fľaky, vyrážky, ktoré sa môžu objaviť na koži a sprevádza ich svrbenie. K dlhotrvajúcim prejavom patrí výtok z nosa, problémy s dýchaním a nádcha. Po konzumácii nevhodnej potraviny sa môže dostaviť aj ťažký šok.
ČO ROBIŤ: V prípade, že natrafíte na potraviny spôsobujúce alergiu, treba sa vyhýbať kontaktu s nimi. Dôležité je sledovať zdravotný stav a presne zaznamenať jedlá a nápoje, ktoré sme jedli dlhší čas. Problémy sa totiž môžu objaviť len po istej kombinácii potravín alebo v čase zníženej imunity po chorobe či silnom strese. Tehotné ženy by sa mali vyhýbať všetkým druhom orechov (predovšetkým arašidom), morským plodom, kakau a maku, ktoré sú silnými alergénmi. Môžu tak výrazne znížiť riziko, že ich deti budú mať v živote rovnaké ťažkosti ako ony.

Vyberáme pre vás niečo PLUS