Čo na obed? Ryžu! 6 skvelých tipov na zdravé jedlo
10. 4. 2012, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:43)

Zdroj: Archív
A hoci aj každý deň! Po čase majonézových šalátov sa už žiada zmena. Naučte sa pripraviť ryžu ako samostatný, zdravý a výdatný chod.
Základná opekaná ryža
Je výborná aj sama osebe, ale hlavne je nenahraditeľným základom toľkých variácií, že by ste sa na nej pokojne prestravovali aj pol roka. A keďže základom je základ, dajte si na ňom záležať.
Takto sa vám ryža vždy podarí:
• Na opekanie premyť, zbaviť škrobu.
• Na rizoto – nepremývať, už vôbec nie pred očami Taliana, ktorý by vás za tento v slovenských kuchyniach udomácnený zvyk utĺkol pizzaštangľou.
• 1 hrnček ryže vám bude stačiť na dve porcie.
Predhrejte rúru na 175 – 180stupňov. Odkvapkanú surovú ryžu sprudka opečte na lyžici oleja, pridajte lyžičku morskej soli. Vo varnej kanvici predvarte hrnček a pol vody (1 a ½-násobok množstva ryže). Vriacou vodou ryžu zalejte, prekryte alobalom a šupnite do rúry na 20 minút. Hotovo!
Na dve porcie základnej opekanej ryže potrebujete: 1 vajce, 1 hrnček uvarenej jazmínovej ryže, lyžicu rastlinného oleja alebo masla, 1 lyžičku ryžového vínneho octu, 2 lyžičky sójovej omáčky Teriyaki (je chutnejšia), 4 strúčiky cesnaku, štipku hnedého cukru, štipku papričky čili, štipku karí, štipku muškátového orieška, štipku rasce.
Ryža obsahuje veľa plnohodnotných látok a skoro žiadne tuky.
Takto postupujte:
Olejom pokvapkaný wok rozpáľte a šupnite naň rozšľahané vajíčko so štipkou soli, orestujte a odložte. Uvarenú ryžu prudko opekajte 2 minúty na lyžici masla alebo oleja, pridajte vajíčko, sójovú omáčku, vínny ocot, prekrojené strúčiky cesnaku, štipku cukru, čili (podľa chuti ho nahraďte sladkou červenou paprikou), karí, rascu a muškátový oriešok Cesnak vyberte, keď ryžu prevonia.
Zeleninovo-cícerová opekaná ryža
Potrebujete: základnú opekanú ryžu, čierny sezam, 2 strúčiky cesnaku, predvarený alebo konzervovaný cícer, zväzok mladej cibuľky, 1 cm strúhaného zázvoru, cuketu, polievkovú lyžicu oleja.
Takto postupujte: Na lyžici oleja speňte bielu časť mladej cibuľky, nakrájanú zelenú si odložte. Pridajte na rezance nakrájanú mladú tvrdú cuketu a prudko opečte. Teraz príde na rad cícer, zázvor, sezam, na plátky nakrájaný cesnak. Zohrejte a zmiešajte s opekanou ryžou a cibuľovou vňaťou.
Bylinkovo-hríbiková opekaná ryža
Potrebujete: základnú opekanú ryžu, 150 g. čerstvých krémových šampiňónov, 1 malý strúčik cesnaku, cibuľku, zväzok pažítky, trocha rukoly, biely sezam, lyžicu oleja.
Takto postupujte: Na horúcom oleji speňte cibuľku, šampiňóny nakrájané na tenké plátky opečte. Keď voňajú najkrajšie a neodparili ešte všetku vodu, pridajte čierne korenie a štipku soli. Cesnak so sezamom si nechajte ako bonbónik na koniec. Primiešajte a zohrejte základnú opekanú ryžu, pridajte nadrobno nasekanú pažítku a rukolu.
Bylinková ryža
Kačacia opekaná ryža
Potrebujete: základnú opekanú ryžu, 150 g. kačacích pŕs, malú plechovku klíčkov (podľa chuti), 1 čerstvú červenú papriku, pór, zeler, malé jabĺčko soľ, korenie, lyžicu oleja.
Takto postupujte: Na oleji opečte na veľmi drobno nakrájané, osolené a okorenené kačacie prsia. Po 4 minútach opekania pridajte nastrúhaný zeler s jabĺčkom, klíčky, na jemné rezančeky nakrájanú červenú papriku, 10 cm nakrájaného póru. Pridajte základnú opekanú ryžu a už len spolu zohrejte.
Kauza rizoto
Takto. Suchý kopček ryže, z ktorého hľadia smutné zelené očká scvrknutého hrášku dozdobené eidamom, NIE JE rizoto. To, čo zbúchate štýlom: zostalo z nedeľného vývaru, je možno chutné, ale NIE JE to rizoto. Rizoto je, keď: je šťavnaté, pripravené z najkvalitnejších surovín a s minimom korenín.
Na základné talianske rizoto potrebujete: kvalitný olivový olej, maslo, suché biele víno, poctivý domáci vývar, ryžu typu arborio alebo baldo či carnaroli, ktoré zabezpečia rizotu TÚ krémovú, a pritom nerozvarenú konzistenciu, stredne veľkú cibuľu, maslo.
Takto postupujte: Opakovanie, matka múdrosti – ryžu nepremývajte. Na lyžici masla a olivového oleja do sklovita orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridajte ryžu a vyváľajte ju z každej strany v tuku s cibuľkou. Tento proces Taliani nazývajú tostatura. Keď sa každé zrnko ryže obalí tukom, prilejte deci suchého vína. Bude to prskať (a krásne voňať), alkohol sa rýchlo odparí. Potom už len dolievajte vývarom v závislosti od smädu ryže. Keď je rizoto hotové, pridajte ešte lyžicu masla a najemno nastrúhaný parmezán, aby bolo čo najkrémovejšie.
Hráškové rizoto s morčacím mäsom
Milánske rizoto
Potrebujete: všetko to, čo na základné talianske rizoto, dvojnásobnú dávku parmezánu, čerstvé bylinky na ozdobenie, šafran.
Takto postupujte: Postup je navlas rovnaký ako pri talianskom rizote, do zohriateho vývaru len pridáte štipku šafranu. Vývar stále prilievajte len do tej výšky, do akej vám siaha ryža, a nechajte vsiaknuť. Na 200 g ryže si ho pripravte približne liter. Milánske rizoto vám bude najviac chutiť samostatne, ale nič nepokazíte, keď ho použijete ako prílohu ku kvalitnému mäsku.
Kuriatkove rizoto
Potrebujete: všetko to, čo na základné talianske rizoto, cibuľu zameňte za výraznejšiu šalotku, pridajte stonkový zeler a kuriatka (hríbiky). Ak nemáte kuriatka, poslúži aj hliva alebo zmes hríbov. Najlepšie čerstvých. Nezabudnite na čierne korenie a soľ.
Takto postupujte: Maslo, olivový olej a cibuľku si rozdeľte na dve panvice. Na oboch cibuľku speňte, do jednej pridajte ryžu, do druhej hríbiky a stonkový zeler. Keď ryža spriesvitnie, prilejte víno, hríbiky so zelerom podlejte trochou vývaru a nechajte 5 minút podusiť. Keď sa z ryže vyparí víno, dolievajte ako pri základnom rizote vývarom. Ako poslednú várku pridajte podusené hríbiky. Opäť „zaklincujte“ lyžicou masla a parmezánom. Mňam...
Špenátové rizoto
Potrebujete: opäť základné suroviny na rizoto, čerstvý baby špenát, prípadne mrazený listový špenát, nie pastu, 3 strúčiky cesnaku, 100 ml smotany na varenie, 1 vajce, čierne korenie, soľ.
Takto postupujte: Cibuľku speňte s cesnakom, pridajte ryžu, zalejte 1 dl vína. Baby špenát sparte vriacim vývarom a prilievajte k ryži, opäť len do výšky ryže. Namiesto poslednej dávky vývaru použite osolenú, okorenenú smotanu na varenie, v ktorej ste rozmiešali vajíčko. Na krémovosti rizotu pridáte opäť maslom a parmezánom.
Tip: Ak nedáte dopustiť na morské plody a chcete ich mať aj v rizote, parmezán nepridávajte! Chute sa pobijú a výsledok bude, ehm, nazveme ho rozpačitý.