Toto leto nás sužujú poriadne horúčavy a sucho a mnohé z nás siahnu po rýchlom schladení v podobe zmrzliny. Ale práve tá nás dokáže veľmi rýchlo posadiť na toaletu. V roku 2018 hygienici z regionálnych úradov verejného zdravotníctva skontrolovali takmer tisícku zmrzlinární na celom Slovensku a rôzne nedostatky zistili vo štvrtine prevádzok, čo nie je málo. Z hľadiska mikrobiologickej kontaminácie nevyhovelo takmer 15 percent odobratých vzoriek. Najčastejšie bol prekročený limit pre enterobaktérie, z ktorých niektoré spôsobujú aj veľmi vážne ochorenia, napríklad E. coli, salmonela, šigela či yersinia. Kontrolóri ďalej našli v zmrzline koliformné baktérie, kvasinky, plesne aj prekročené množstvo stafylokokov. Hoci na pohľad nedokážete posúdiť, či je zmrzlina neškodná, ak v nej zacítite kryštáliky ľadu, nejedzte ju! Znamená to, že bola opakovane zmrazovaná, čo je rizikové z hľadiska množenia salmonel.
Ak mäso, tak tenké
Ďalšou problematickou pochúťkou najmä v lete je mäso. Buďte obozretné už pri jeho kupovaní. Štátna veterinárna a potravinová správa SR odporúča skontrolovať vzhľad, farbu, pach i tvar mäsa, či nevykazuje nejaké nezvyklosti. Ak je vákuovo balené, či nemá narušený obal a či chladiarenský pult má funkčný teplomer. Ak sa vám čokoľvek nepozdáva, dajte na inštinkt a nekupujte. Pri mäse platí viac ako pri akejkoľvek inej potravine, že pred skonzumovaním musí byť dôkladne tepelne spracované. Na to pozor hlavne pri záhradných grilovačkách. Zmrznuté mäso negrilujte, nemuselo by sa dostatočne prepiecť. Rozmrazujte ho v chladničke, nie mimo nej, a opäť už nezmrazujte. Grilujte radšej tenšie plátky, ktoré sa zaručene prepečú aj zvnútra. Teplota mäsa musí dosiahnuť aj vnútri aspoň 70 až 75 stupňov, preto ho treba opekať aspoň 10 až 15 minút.
Mrazenie ich nezabije
Základná chyba je, ak do chladničky veci natlačíte jednu na druhú. Chladný vzduch má mať dobrú cirkuláciu, tak udržiava potraviny dostatočne chladné. Pri správnom uložení môžete predĺžiť lehotu ich použitia o niekoľko dní, samozrejme, v rámci dátumu spotreby. Ani v tej najčistejšej a najkvalitnejšej chladničke nezabránite rozmnožovaniu baktérií, iba ho spomalíte. Preto jedlo čím skôr spotrebujte. Zmrazené potraviny vydržia podstatne dlhšie, no ani mrazenie baktérie nezabije, len zabrzdí ich rozvoj.
Veľmi časté chyby
Mäso skladujte vždy oddelene od ostatných potravín, najlepšie v uzatvorenej nádobe, aby z neho nemohla kvapkať šťava na iné jedlo v chladničke. Hlavne pri rozmrazovaní. Pri teplote 0 až 4 stupne vydrží 24 hodín, v mrazničke pri mínus 18 stupňov 14 dní. Uvarené jedlá nikdy nedávajte vedľa surových a nech sú vždy v prikrytých nádobách. Spotrebujte ich maximálne do dvoch dní a konzumujte až po opätovnom prehriatí minimálne na 75 stupňov Celzia, prípadne ich nechajte prejsť varom. Jedlo nikdy nezohrievajte viac ako raz. Opakované zohrievanie a ochladzovanie podporujú rast baktérií, ktoré môžu vyvolať zažívacie ťažkosti.
Toto dodržujte
✔ Najdôležitejšie zásady, aby ste neochoreli z potravín, sú umývať si ruky pred prípravou jedla i pred jedením, pred prácou so surovým mäsom aj po nej, umývať aj kuchynské náradie a pracovné plochy.
✔ Nikdy nepoužívajte tie isté pomôcky na surové a následne upečené mäso, surové a uvarené jedlo neskladujte vedľa seba.
✔ Mäso, surové mlieko či vajcia tepelne upravujte aspoň 10 minút pri teplote 70 a viac stupňov.