Čo robiť, aby vám leto nepokazila „faraónova pomsta“? TAKTO sa vám žalúdočné problémy vyhnú...
14. 8. 2022, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: shutterstock
Poznáte to, tešíte sa na leto a dovolenku, ale náladu vám razom pokazí nepríjemná bolesť brucha. Nemusíte ísť ani do zahraničia, aby ste ju zažili, stačí ísť na grilovačku. Čo robiť, aby ste počas leta nemuseli riešiť žalúdočné problémy?
Toto leto nás sužujú poriadne horúčavy a sucho a mnohé z nás siahnu po rýchlom schladení v podobe zmrzliny. Ale práve tá nás dokáže veľmi rýchlo posadiť na toaletu. V roku 2018 hygienici z regionálnych úradov verejného zdravotníctva skontrolovali takmer tisícku zmrzlinární na celom Slovensku a rôzne nedostatky zistili vo štvrtine prevádzok, čo nie je málo. Z hľadiska mikrobiologickej kontaminácie nevyhovelo takmer 15 percent odobratých vzoriek. Najčastejšie bol prekročený limit pre enterobaktérie, z ktorých niektoré spôsobujú aj veľmi vážne ochorenia, napríklad E. coli, salmonela, šigela či yersinia. Kontrolóri ďalej našli v zmrzline koliformné baktérie, kvasinky, plesne aj prekročené množstvo stafylokokov. Hoci na pohľad nedokážete posúdiť, či je zmrzlina neškodná, ak v nej zacítite kryštáliky ľadu, nejedzte ju! Znamená to, že bola opakovane zmrazovaná, čo je rizikové z hľadiska množenia salmonel.
Ak mäso, tak tenké
Ďalšou problematickou pochúťkou najmä v lete je mäso. Buďte obozretné už pri jeho kupovaní. Štátna veterinárna a potravinová správa SR odporúča skontrolovať vzhľad, farbu, pach i tvar mäsa, či nevykazuje nejaké nezvyklosti. Ak je vákuovo balené, či nemá narušený obal a či chladiarenský pult má funkčný teplomer. Ak sa vám čokoľvek nepozdáva, dajte na inštinkt a nekupujte. Pri mäse platí viac ako pri akejkoľvek inej potravine, že pred skonzumovaním musí byť dôkladne tepelne spracované. Na to pozor hlavne pri záhradných grilovačkách. Zmrznuté mäso negrilujte, nemuselo by sa dostatočne prepiecť. Rozmrazujte ho v chladničke, nie mimo nej, a opäť už nezmrazujte. Grilujte radšej tenšie plátky, ktoré sa zaručene prepečú aj zvnútra. Teplota mäsa musí dosiahnuť aj vnútri aspoň 70 až 75 stupňov, preto ho treba opekať aspoň 10 až 15 minút.
Mrazenie ich nezabije
Základná chyba je, ak do chladničky veci natlačíte jednu na druhú. Chladný vzduch má mať dobrú cirkuláciu, tak udržiava potraviny dostatočne chladné. Pri správnom uložení môžete predĺžiť lehotu ich použitia o niekoľko dní, samozrejme, v rámci dátumu spotreby. Ani v tej najčistejšej a najkvalitnejšej chladničke nezabránite rozmnožovaniu baktérií, iba ho spomalíte. Preto jedlo čím skôr spotrebujte. Zmrazené potraviny vydržia podstatne dlhšie, no ani mrazenie baktérie nezabije, len zabrzdí ich rozvoj.
Veľmi časté chyby
Mäso skladujte vždy oddelene od ostatných potravín, najlepšie v uzatvorenej nádobe, aby z neho nemohla kvapkať šťava na iné jedlo v chladničke. Hlavne pri rozmrazovaní. Pri teplote 0 až 4 stupne vydrží 24 hodín, v mrazničke pri mínus 18 stupňov 14 dní. Uvarené jedlá nikdy nedávajte vedľa surových a nech sú vždy v prikrytých nádobách. Spotrebujte ich maximálne do dvoch dní a konzumujte až po opätovnom prehriatí minimálne na 75 stupňov Celzia, prípadne ich nechajte prejsť varom. Jedlo nikdy nezohrievajte viac ako raz. Opakované zohrievanie a ochladzovanie podporujú rast baktérií, ktoré môžu vyvolať zažívacie ťažkosti.
Toto dodržujte
✔ Najdôležitejšie zásady, aby ste neochoreli z potravín, sú umývať si ruky pred prípravou jedla i pred jedením, pred prácou so surovým mäsom aj po nej, umývať aj kuchynské náradie a pracovné plochy.
✔ Nikdy nepoužívajte tie isté pomôcky na surové a následne upečené mäso, surové a uvarené jedlo neskladujte vedľa seba.
✔ Mäso, surové mlieko či vajcia tepelne upravujte aspoň 10 minút pri teplote 70 a viac stupňov.
Tieto za to môžu:
Väčšinu črevných problémov vyvoláva zopár mikroorganizmov. Presný pôvodca choroby sa určí len rozborom stolice, prípadne krvi. Telo na mikroorganizmy zareaguje bolesťami brucha, nevoľnosťou, vracaním, hnačkami, zvýšenou teplotou, slabosťou, svalovými bolesťami. Ak problémy trvajú viac ako dva dni, u detí a starších ľudí deň, hlavne ak v sebe neudržíte tekutiny, treba ísť k lekárovi.
Salmonela
Zdroj: Nedostatočne tepelne upravené mäso, mlieko, vajcia a výrobky z nich aj nedostatočná hygiena pri práci s nimi.
Príznaky: Zvyknú sa objaviť 6 až 10 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Okrem črevných problémov je častá vysoká teplota až do 39 °C.
Liečba: Menej závažné formy vyriešite aj doma dodržaním prísnej diéty. Neužívajte prípravky proti hnačke, práve vďaka nej sa baktérie dostávajú z tela von. Vhodné je živočíšne uhlie a probiotiká. Pre dehydratáciu môžete skončiť na infúziách v nemocnici. Antibiotiká sa podávajú len výnimočne. Ak prekonáte salmonelózu, vylučovanie salmonel môže pretrvávať aj niekoľko týždňov, dokonca mesiacov. Po celý čas môžete byť zdrojom nákazy, preto by ste nemali pripravovať stravu pre druhých.
Prevencia: Dôkladná hygiena rúk aj potravín a ich tepelná úprava, najlepšie aspoň 15 minút pri teplote najmenej 70 stupňov.
E. coli
Zdroj: Hlavnou rizikovou potravinou je surové hovädzie mäso i mlieko a nedostatočne tepelne spracované jedlá z nich, ale aj surové ovocie a zelenina, nápoje z nich, klíčky a kontaminovaná voda.
Príznaky: Do 3 až 8 dní od nakazenia sa objavia mierne až krvavé stolice, podľa kmeňa baktérie. Pridružiť sa môžu nevoľnosti, vracanie.
Liečba: Väčšinou spočíva v diéte, vhodné sú tiež probiotiká.
Prevencia: Dodržiavanie hygieny, dôsledné oddeľovanie surových a tepelne spracovaných potravín, dôkladná tepelná úprava jedál, umývanie zeleniny a ovocia.
Kampylobakter
Zdroj: Zle tepelne upravená hydina a produkty z nej, nepasterizované mlieko a kontaminácia už spracovaných potravín baktériami.
Príznaky: Inkubačná lehota je 1 až 7 dní a ochorenie trvá 4 dni až týždeň. Prejavuje sa vodnatými hnačkami, horúčkou, bolesťami hlavy, svalov, únavou. Môže sa objaviť aj krv v stolici, vracanie.
Liečba: Dostatok tekutín, lieky podľa symptómov. Niekedy sú nutné antibiotiká.
Prevencia: Kampylobakterióza sa vyskytuje najviac v lete, častejšie postihuje deti do 4 rokov a viac mužov ako ženy. Dôležitá je hygiena a dôkladná tepelná úprava jedla. Keď hydinové mäso pred varením oplachujete, dajte si pozor, aby ste striekajúcou vodou nezamorili baktériami kuchyňu či iné jedlo.
Listéria
Zdroj: Baktéria sa môže objaviť v mäse, mliečnych výrobkoch, ale aj v zelenine či potravinách, do ktorých sa dostala až po ich výrobe, napríklad v syre, lahôdkach.
Príznaky: Prejaviť sa môže 3 dni až mesiac po nakazení.
Priebeh listeriózy závisí od imunity. Môže ísť o prejavy podobné chrípke, nevoľnosti či hnačku. V ťažkých prípadoch je to až zápal mozgových blán.
Liečba: Choroba sa musí čím skôr liečiť antibiotikami, no je naozaj nebezpečná a môže sa skončiť aj smrťou. Ohrozenejšie sú tehotné ženy, novorodenci, ktorí sa nakazia materským mliekom, ľudia s oslabenou imunitou či staršie osoby.
Prevencia: Okrem hygieny a tepelnej úpravy jedál je vhodné vyhýbať sa rizikovým potravinám, ako sú syry s plesňou na povrchu či vnútri, nepasterizované mlieko, tatársky biftek, hotové zeleninové šaláty.