7 naozaj skvelých vecí, ktoré sa stanú, keď prestanete jesť cukor: Toto presvedčí aj ťažké závisláčky!
17. 5. 2017, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:47)

Zdroj: Shutterstock
Podľa najnovších zistení vedcov predstavuje konzumácia cukru pre naše zdravie obrovské riziko bez ohľadu na to, koľko má vaša strava kalórií.
Redukovanie cukru v strave má významné pozitívne účinky na naše zdravie, a to aj v prípade, ak neschudnete. Čo sa teda zlepší?
1. Zníži sa hladina zlého cholesterolu v krvi.
2. Upraví sa krvný tlak.
3. Zníži sa riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
4. Zníži sa riziko mŕtvice.
5. Hladina cukru v krvi klesne o tretinu a je menšia pravdepodobnosť, že sa u vás rozvinie diabetes typu 2.
6. Ubudnú tukové vankúšiky, ktoré zvyšujú riziko vzniku civilizačných chorôb.
7. Upraví sa k lepšiemu aj činnosť pečene.
Zdroj: Shutterstock
Pozor na sladidlá, ktoré môžu ohroziť zdravie.
Podľa vedcov nám cukor škodí najmä preto, že ničí náš metabolizmus, je významným faktorom vzniku metabolického syndrómu, pričom cukor je pre človeka oveľa škodlivejší ako tuk. Pri skúmaní a testovaní prijímania cukru na skupine ľudí sa zistilo, že obmedzenie cukru v strave dokáže výrazne zlepšiť zdravie už za krátky čas. Tak čo, nestojí to za zváženie?
Kde všade je cukor? Top zdroje cukru v našej strave:
* cukrárenské výrobky
* konzervované produkty
* nealkoholické nápoje
* alkoholické nápoje
* mliekárenské výrobky
* lahôdky
A ešte jedna vec, pred ktorou varuje Svetová zdravotnícka organizácia WHO: Upravované potraviny ako údeniny či konzervy spolu s fajčením môžu byť hlavnou príčinou vzniku rakoviny.
Zdroj: Shutterstock
Na sladkosti si môžete vypestovať návyk.