Čo treba piť? Nie všetky nápoje sú vhodné
5. 9. 2009, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:10)

Zdroj: Shutterstock
Napríklad káva, silný čierny čaj a alkohol odvodňujú organizmus. Sladené nápoje obsahujú množstvo nežiaducich kalórií.
Najlepšia na pitie je obyčajná pitná voda, vhodné sú aj bylinkové či ovocné čaje a ovocné a zeleninové šťavy, v menších množstvách aj minerálky.
Voda
Je transportérom živín, vyplavuje z tela škodlivé látky, pôsobí ako rozpúšťadlo, udržiava stálosť vnútorného prostredia, plní úlohu v termoregulácii.
Minerálna voda
Obsahuje vyššie množstvo minerálnych látok v závislostí od stupňa mineralizácie, najmä vápnik, horčík, sodík, fluór, draslík a iné, sýtená obsahuje aj oxid uhličitý. Dávajte si pozor na zloženie minerálov, ak ich pijete denne, tak ich radšej striedajte. Vysoko mineralizované môžu zvyšovať riziko hypertenzie, vzniku močových kameňov, ochorenia kĺbov.
Ovocné čaje
Obsahujú vitamíny a minerálne látky v závislosti od druhu ovocia, neobsahujú teín, tanín ani iné povzbudzujúce látky ako čierne čaje.
Vplyv na organizmus
Sú vhodné pre každého, vrátane detí, pôsobia preventívne proti chorobám z prechladnutia, spolupôsobia pri prevencii chronických ochorení.
Bylinkové čaje
Obsahujú vitamíny, minerálne látky a ďalšie prospešné látky v závislosti od druhu bylín, môžu obsahovať aj alergény.
Vplyv na organizmus
Majú liečivé účinky, patria k tradičným prírodným liečebným prostriedkom, môžu ovplyvňovať účinky niektorých liekov.
Zeleninové šťavy
Mrkvová Patrí k najbohatším zdrojom alfa- a beta-karoténov (provitamínov A), obsahuje vitamíny B, E, K, draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo, meď, zinok, selén, jód.
Vplyv na organizmus
Má priaznivý vplyv na pokožku, vlasy, nechty, zlepšuje zrakové funkcie, znižuje vstrebávanie cholesterolu, uplatňuje sa v prevencii nádorových a srdcovo-cievnych ochorení, pri hnačkových problémoch.
Paradajková
Je významným zdrojom antioxidantov, lykopénu, vitamínu C a karoténov, obsahuje vitamíny skupiny B, E, K, draslík, sodík, horčík, fosfor, mangán, železo, zinok.
Vplyv na organizmus
Má antioxidačné a protizápalové účinky, znižuje riziko srdcových infarktov, hypertenzie, spomaľuje vývoj aterosklerózy, pôsobí ako ochrana pred niektorými druhmi rakoviny (prostaty, prsníka), chráni srdce.
Cviklová
Je dôležitým zdrojom kyseliny listovej a prírodných antioxidantov, obsahuje málo sacharidov, vitamíny C a B, draslík, sodík, fosfor, vápnik, horčík, síru, železo, mangán, zinok, meď.
Vplyv na organizmus
Uplatňuje sa v prevencii srdcovocievnych a nádorových ochorení, zlepšuje trávenie.
Ovocné šťavy
Pomarančová
Je vynikajúcim zdrojom vitamínu C,obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo, prírodné antioxidanty – fl avonoidy, karotenoidy, organické kyseliny.
Vplyv na organizmus
Vhodná v prevencii chronických degeneratívnych ochorení, obličkových kameňov, zlepšuje vstrebávanie vápnika, fosforu a železa.
Jablková
Má antioxidačné účinky, obsahuje fruktózu, vitamíny C, E, draslík, fosfor, vápnik, horčík, síru, železo.
Vplyv na organizmus
Znižuje riziko vzniku rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, astmy, cukrovky, zlepšuje pľúcne funkcie, je vhodná pri znižovaní hmotnosti.
Ananásová
Má vyšší obsah sacharózy, obsahuje bromelín – enzým štiepiaci bielkoviny, obsahuje vitamíny C, E, skupiny B, draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo, mangán, meď.
Vplyv na organizmus
Podporuje a uľahčuje trávenie bielkovín, má protizápalové a močopudné účinky, znižuje riziko vzniku krvných zrazenín.
Brusnicová
Významný zdroj antioxidantov, obsahuje jednoduché cukry (glukózu, fruktózu), vitamíny C, E, vápnik, draslík, fosfor, síru, meď, zinok, mangán, unikátne ovocie v ochrane a podpore zdravia.
Vplyv na organizmus
Účinne potláča rast Helicobacter pylori a tým znižuje riziko vývoja rakoviny žalúdka, účinná v prevencii infekcií močového traktu, rakoviny, aterosklerózy, ochorení srdca a ciev a poškodenia zraku pri cukrovke.
Grapefruitová
Významný zdroj vitamínu C, šťava z ružového grepu obsahuje aj karotény, má nízku energetickú hodnotu (obsahuje málo sacharidov), obsahuje draslík, vápnik, fosfor.
Vplyv na organizmus
Uplatňuje sa v prevencii nádorových a srdcovo- cievnych ochorení, spomaľuje vývoj aterosklerózy, podporuje trávenie.
Broskyňová
Obsahuje vitamín C, beta-karotén, vitamíny skupiny B, veľa draslíka, málo sodíka, fosfor, horčík, vápnik, železo, meď.
Vplyv na organizmus
Má mierny močopudný účinok, vhodná pre ľudí s vysokým tlakom a chorobami obličiek.
Višňová
Obsahuje prírodné antioxidanty, beta-karotén, vitamíny B a C, draslík, fosfor, vápnik, jód, železo, mangán, meď, zinok.
Vplyv na organizmus
Má protizápalové a protisklerotické účinky, uplatňuje sa v prevencii nádorových a srdcovo- cievnych chorôb, vhodná pri znižovaní hmotnosti.
Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!