Predstavujeme vám zdravšie náhrady BIELEHO CUKRU! Nie všetky sú síce úplne vhodné, keď chcete zhodiť nejaké to kilečko, pri chudnutí, ale z niektorých naozaj nepriberiete. Ktoré to sú?
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Herečka Lucia Vráblicová spieva s acappellou Voising hit Čerešne: Wau, znie to DOKONALE! Zdroj: The Voising
Med Zloženie medu je naozaj jedinečné, pretože okrem vitamínov a minerálnych látok obsahuje fenoly, organické kyseliny, karotenoidy, enzýmy či ďalšie bioaktívne látky, ktoré majú pre telo naozaj prospešné účinky. Môže byť dokonca používaný pri podpore hojenia, na úľavu od symptómov pri problémoch so žalúdočnými vredmi, pri zápale žalúdka či tráviacich ťažkostiach. Používanie medu pri zápale hrdla a kašli tiež zrejme nie je iba babskou poverou, pretože sa zdá, že dokáže pokryť sliznicu hrdla a pomôcť zbaviť ju nežiaducich mikroorganizmov. Med je teda jednoznačne zdravšou náhradou cukru.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Herečka Lucia Vráblicová spieva s acappellou Voising hit Čerešne: Wau, znie to DOKONALE! Zdroj: The Voising
Ovocné cukry Tieto cukry obsahujú látku zvanú erytritol. Najviac jej má hrozno, broskyne a melóny. Podobne ako xylitol, aj erytritol pripomína kryštálový cukor. Na rozdiel od neho má však nulovú kalorickú hodnotu, pretože sa v tele nemetabolizuje a odchádza močom v nezmenenej podobe. Vďaka tomu nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je tak vhodným produktom aj pre diabetikov. Jeho sladivosť je na úrovni 60 – 80 percent sladivosti cukru.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Herečka Lucia Vráblicová spieva s acappellou Voising hit Čerešne: Wau, znie to DOKONALE! Zdroj: The Voising
Hnedý cukor Hnedý cukor je prakticky rovnaký ako jeho príbuzný biely cukor. Aj on sa vyrába z cukrovej repy a ide teda tiež o takmer čistú zmes sacharózy. Od bieleho cukru sa však líši tým, že neprechádza procesom rafinácie a nie je „vyčistený” do biela. Obsahuje tak aj takzvanú melasu, ktorá mu dodáva hnedú farbu. Melasa obsahuje aj určité množstvo vitamínov, minerálnych a iných bioaktívnych látok. A tak je hnedý cukor predsa len o niečo zdravší než ten biely. Pozor však na biely cukor umelo zafarbený na hnedo. Ten iba vzbudzuje dojem, že je lepší.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Herečka Lucia Vráblicová spieva s acappellou Voising hit Čerešne: Wau, znie to DOKONALE! Zdroj: The Voising
Trstinový cukor Trstinový cukor pochádza z cukrovej trstiny. Zložením je na tom však podobne ako repný cukor, čiže ho takmer výhradne tvorí disacharid sacharóza. Na rozdiel od bieleho cukru neprechádza rafináciou, a tak si zachováva látky, ktoré mu dodávajú špecifickú chuť a arómu, spolu s malým množstvom vitamínov či minerálnych látok. Oproti bielemu cukru je však iba o máličko zdravší. Ale aj to sa ráta!
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Herečka Lucia Vráblicová spieva s acappellou Voising hit Čerešne: Wau, znie to DOKONALE! Zdroj: The Voising
Kokosový cukor Kokosový cukor sa vyrába z kvetov kokosovej palmy postupným zahrievaním a odparovaním vody. Aj tento cukor tvorí zo 70 – 80 percent najmä sacharóza. Podobne ako predchádzajúce druhy, ani kokosový cukor neprechádza rafináciou, a tak si zachováva svoj pôvodný obsah minerálnych látok, vitamínov a ďalších bioaktívnych látok. Jeho zvláštnosťou je obsah inulínu, čo je vláknina, ktorá funguje ako prebiotikum (vyživuje prospešné črevné baktérie). Kokosový cukor má nižší glykemický index v porovnaní s ostatnými cukrami, čiže hladina cukru v krvi stúpa po jeho konzumácii pomalšie.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Herečka Lucia Vráblicová spieva s acappellou Voising hit Čerešne: Wau, znie to DOKONALE! Zdroj: The Voising
Stévia Stévia je rastlina, ktorej sladiace účinky dodávajú obsiahnuté stéviozidy. Práve z nich je vyrobené sladidlo, ktoré môžeme zohnať napríklad vo forme prášku, tabliet či dokonca kvapiek. Výhodou stévie je jej nulová kalorická hodnota, pričom ale sladí 200- až 300-krát výraznejšie ako cukor. Stévia je tak vhodnou alternatívou cukru, ktorá navyše nezvyšuje glykémiu a nevyznačuje sa žiadnymi negatívnymi účinkami na trávenie. Jej jediná nevýhoda je špecifická chuť, ktorá nemusí vyhovovať každému.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Herečka Lucia Vráblicová spieva s acappellou Voising hit Čerešne: Wau, znie to DOKONALE! Zdroj: The Voising
Čakankový sirup Čakankový sirup je vyrobený z koreňa čakanky a je typický obsahom vlákniny inulín a oligo-fruktózy. Práve inulín prepožičiava sirupu jeho sladkú chuť a zároveň môže pozitívne ovplyvňovať zloženie črevného mikrobiómu. Pôsobí totiž ako prebiotikum čiže ako potrava pre prospešné črevné baktérie. Keďže väčšinu obsahu sirupu tvorí vláknina, nezostáva toľko priestoru pre cukor. Ten tak tvorí iba zhruba päťpercentný podiel. Aj energetická hodnota čakankového sirupu je tak kvôli tomu nízka, a to až o 60 percent nižšia v porovnaní s bielym cukrom. Ide tak o výnimočný produkt, ktorý má nízky obsah cukru, výrazne menej kalórií ako biely cukor a okrem toho má vysoký podiel vlákniny. Aj tak je ale sladký, pričom jeho sladivosť je zhruba polovičná v porovnaní s klasickým cukrom.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Herečka Lucia Vráblicová spieva s acappellou Voising hit Čerešne: Wau, znie to DOKONALE! Zdroj: The Voising
Brezový cukor Je získavaný z brezového dreva. Obsahuje xylitol – látku, ktorá sa na prvý pohľad podobá kryštálovému cukru, pričom má ale v porovnaní s ním zhruba o 40 percent menej kalórií. Výhoda navyše je, že má porovnateľnú sladivosť ako cukor, a tak stačí použiť rovnaké množstvo, a pritom prijať iba zhruba polovičnú nálož energie. Prednosťou xylitolu je aj jeho minimálny glykemický index. Hladinu cukru v krvi prakticky nezvyšuje alebo len veľmi minimálne, a tak je vhodným sladidlom aj pre diabetikov. Okrem toho je známy aj svojím pozitívnym pôsobením na zuby a zrejme znižuje riziko vzniku zubného kazu. Aj preto sa s ním typicky stretneme v žuvačkách bez cukru.