Dajte kilám červenú! Pomôže vám nová paradajková diéta
13. 8. 2012, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:43)

Zdroj: Archív
Túžite po krásnej postave? V paradajkách sa skrýva všetko, čo vás urobí krásnou. Neváhajte a vyskúšajte!
Zdroj: Nový Čas pre Ženy
Zdroj: Nový Čas pre Ženy
Zdroj: Nový Čas pre Ženy
Galéria k článku
Paradajky patria medzi obľúbenú letnú zeleninu. Dnes ju však dostať v obchodoch i na trhoch po celý rok. Len v tomto období však vďaka slnku získava vynikajúcu sladkú chuť. Preto neváhajte, využite túto sezónu a jedzte ich tak často, ako sa len dá. Obsahujú železo, draslík, provitamín A, vitamín C a rastlinný antioxidant lykopén (pigment, ktorý nájdeme aj v červenej paprike i mrkve).
Tipy na chutné letné obedy
Kuracie soté s paradajkami (350 kcal, 8 g tuky, 34 g sacharidy, 33 g bielkoviny)
Postup: 125 g kuracích prsíčok nakrájame na pásiky, 200 g paradajok prekrojíme na polky, nakrájame na plátky a 80 g ananásu na kocky. Na panvici zohrejeme 1 ČL oleja, pridáme mäso a sprudka opečieme. Ochutíme soľou, korením karí, mletým čiernym korením a podusíme asi 10 minút. Mäso odložíme bokom na teplé miesto. Vo výpeku podusíme ananás, paradajky a dochutíme. Primiešame mäso a servírujeme s 30 g uvarenej celozrnnej ryže.
Paradajkovošpenátový šalát (350 kcal, 11 g tuky, 37 g sacharidy, 22 g bielkoviny)
Postup: 150 g listového špenátu aj 150 g paradajok umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame a krátko podusíme na 1 ČL olivového oleja. Pridáme špenát, paradajky a dusíme asi 5 minút. Nakoniec ochutíme soľou, mletou sladkou paprikou a servírujeme na tanieri s 50 g syra feta, čerstvo nasekanou bazalkou a 2 plátkami celozrnnej bagety.
Paradajková polievka s mäsovými guľkami (350 kcal, 10 g tuky, 30 g sacharidy, 30 g bielkoviny)
Postup: 1 menší pór očistíme a nakrájame na plátky. Časť zmiešame so 100 g chudého mletého hovädzieho mäsa, s 1 ČL horčice, 1 PL nízkotučného tvarohu, so soľou, s mletým čiernym korením, dôkladne premiešame a vyformujeme menšie guľôčky. V hrnci zohrejeme olej, pridáme 1 najemno nasekanú cibuľu, mäsové guľky a sprudka opečieme. Primiešame 300 g nadrobno nakrájaných zrelých paradajok a 100 ml zeleninového vývaru. Varíme asi 10 minút, ochutíme soľou, čili, kryštálovým cukrom a nakoniec primiešame zvyšok póru.
Vynikajúco vás osvieži paradajkový nápoj, ktorý pripravíte zo štyroch čerstvých paradajok. Povarte ich v horúcej vode, kým nezmäkne dužina, prepasírujte cez jemné sitko a nechajte vychladnúť. Dochuťte soľou a čerstvým mletým korením.