1. Vyberte si správny gril podľa potrieb. Zdravšie sú elektrické a plynové grily, ich obsluha je jednoduchá.

2. Riaďte sa pokynmi pre gril, ktorý ste si zvolili.

3. Pripravte si marinované mäso aspoň noc pred akciou. Ak ste to nestihli, mäsu postačí i dvojhodinový ,,kúpeľ“ v marináde a rybu stačí pripraviť 30 minút pred grilovaním.

4. Ak máte gril na drevené uhlie, vyčistite ho a naolejujte mriežku, aby sa kúsky potravín nepripaľovali. Čas trvania správneho ohrevu trvá 30–45 minút, až kým uhlíky na sebe nemajú biely popolček. Takto pripravené ich odhrňte nabok a pod mriežku pridajte misku z alobalu na šťavu. Do mäsa počas prípravy radšej nožom či vidličkou nepichajte, aby z neho nevytieklo veľa šťavy.

5. Na grilovanie používajte olivový olej pre jeho výborné vlastnosti (nepripaľuje sa). Vynechajte stužené tuky.

6. Marinády pripravujte bez veľkého množstva oleja.

7. Zeleninu pred grilovaním zľahka potrite olejom

8. Nesoľte mäso pred grilovaním, stratilo by šťavu, stačí ho dochutiť až nakoniec.

9. Správna teplota na grilovanie a úpravu potravín sa pohybuje nad 70 stupňov Celzia a čas trvania úpravy mäsa trvá 10–20min. Zeleninu a ovocie upravujeme kratšie, záleží na druhu.

10. Študujte dostupnú literatúru a informácie o grilovaní spolu s receptami. Nebojte sa experimentovať so svojimi chuťami.

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!