Reklama

DETOX pre vaše ČREVO? Zaraďte do svojho jedálnička TOTO a poďakuje sa vám aj obranyschopnosť...

DETOX pre vaše ČREVO? Zaraďte do svojho jedálnička TOTO a poďakuje sa vám aj obranyschopnosť...

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak sa stravujete menej zdravo, nepravidelne a najmä nezdravými potravinami, koledujete si o vážne zdravotné problémy. V čreve sa totiž nachádza podstatná časť imunity. Odľahčite ho!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Výživová špecialistka nám prezradila ako si pomôcť pri nafúknutom brušku
    Zdroj: Nikoleta Šimonová

    Ak je vaša strava prevažne tepelne upravená, bohatá na tuky, živočíšne bielkoviny, jednoduché sacharidy, plná konzervantov a chudobná na vlákninu, mliečne kultúry a tráviace enzýmy, narúšate svoj črevný ekosystém. Niektoré nestrávené zložky v tenkom čreve sa stávajú potravou pre patogénne baktérie v hrubom čreve.

    Čo s tým?
    Ak črevu dodáte to, čo mu chýba, ozdravíte črevnú sliznicu – najväčší imunitný orgán – a v trávení i v ostatných procesoch nastolíte rovnováhu. Zmiznú vyrážky, upraví sa tlak, prestane hnevať srdce, zmiernia sa bolesti, únava, depresie. Podstatou účinnej detoxikácie tráviacich orgánov nie je krátkodobo dodržiavať veľmi prísnu diétu a potom sa vrátiť k zaužívanému životnému štýlu, ale zmeniť stravovacie návyky natrvalo, najmä ak trpíte chronickým ochorením. Ak chcete skúsiť párdňový detox z preventívnych dôvodov, môže byť prísnejší a intenzívnejší v podobe čerstvých štiav a zeleniny. Ak si trúfate na niekoľko týždňov, vopred sa poraďte s lekárom.

    Toto mu pomôže
    Okrem sporných metód ako preháňadlá, klystír či črevné sprchy bez lekárskej indikácie jestvujú také, ktoré vám neublížia. Zmyslom nie je tráviaci trakt jednorazovo vypláchnuť. Tým totiž riskujete aj spláchnutie užitočnýchbaktérií, ktoré potrebujete. Správna očista čreva trvá dlhodobo a spočíva v trvalom zaradení prečisťujúcich zložiek do stravy. Len tak bude peristaltika tráviacich orgánov fungovať bez zbytočných zastávok a narušení.

    Prečo je dôležité
    V hrubom čreve sa vstrebáva voda a soli. Toxíny vstrebané v hrubom čreve sa krvnou cestou dostanú do pečene a tam sa zneškodnia. Hrubé črevo je osídlené množstvom baktérií, ktoré sú dôležité pri trávení aj pri budovaní imunity. Preto nejde o to, aby ste prestali jesť, ale aby ste jedli striedmejšie a zamerali sa na potraviny, ktoré lenivý črevný trakt rozhýbu. Ideálne je rozdeliť jedlo na tri časti, polovica by mala pozostávať z čerstvej zeleniny, štvrtina z bielkovín a štvrtina zo zložených sacharidov. Ideálna je ryža, do zelenej časti sa výborne hodí medvedí cesnak, artičoky, žerucha, fenikel, aloa či goji. Do šalátov pridajte ľanové semienka, sezam, rascu, ďumbier lekársky, ktorý pomáha vyhnať helikobaktera, kurkumu a prelejte ich bodliakovým olejom.

    Chcete skúsiť očistu čreva?
    Ak ide o párdňové popíjanie zeleninových štiav, ste zdraví a očistnú kúru čreva si chcete spraviť len preventívne, pokojne sa do nej pustite. Ak máte v pláne jedlo úplne vynechať alebo trpíte chronickým ochorením, hoc aj cukrovkou alebo vysokým krvným tlakom, o vhodnosti a postupe sa vopred poraďte s lekárom. Pred vyšetrením konečníka vám lekár nariadi dvojdňovúdiétu, aby sa hrubé črevo vypráz­dnilo. Prvý deň konzumujete len tekutú stravu, druhý deň si ešte na obed môžete dať bujón, poobede však užijete preháňadlo. Na tretí deň prídete na vyšetrenie s práz­dnym, teda „očisteným“ hrubým črevom. „Zdravý človek si môže na odporúčanie lekára podať pred vyšetrením aj klyzmu, ľudovo klystír,“ uvádza gastroenterológ MUDr. Jozef Klucho.

    Nie je nutný
    Bunky hrubého čreva sa obmieňajú každé tri dni, na jeho stenu sa teda ťažko môže niečo nalepiť a ostať tam. Navyše peristaltika, pohyb čriev, stále posúva črevný obsah ku konečníku. Žiadne nánosy či usadeniny nepotvrdili ani gastroenterológovia, ktorí robia pacientom kolonoskopiu či rektoskopiu. Ak napriek tomu túžite po výplachu čreva, počítajte s tým, že odplaví z vašich útrob aj dobré baktérie potrebné pre zdravé fungovanie tela! 

    Toto určite zaraďte

    VLÁKNINA: Základom detoxikácie čreva je dostať doň čo najviac prirodzenej črevnej upratovačky v podobe vlákniny, aspoň 30 gramov denne, mali by ste zaradiť stravu rastlinného pôvodu, strukoviny, ovsené vločky, celozrnné pečivo a najmä dostatok surového ovocia a zeleniny.

    PROBIOTICKÉ KULTÚRY: Bakteriálne kultúry sa starajú o správne fungovanie črevnej mikroflóry, doprajte si ju v kyslom mlieku, jogurtoch.

    CHLOROFYL: Pomáha znižovať toxíny v tele, hľadajte ho v tmavej a zelenej listovej zelenine ako špenát, brokolica, petržlen, hrach, kel či morské riasy.

    Vedeli ste, že...
    … dve až štyri hodiny ostáva jedlo v žalúdku, jednu až štyri hodiny v tenkom čreve, 10 hodín až niekoľko dní v hrubom čreve? Najrýchlejšie trávite cukry, o niečo dlhšie bielkoviny, najviac sa potrápite s tukmi. Ovocie a zeleninu strávite do dvoch hodín, obilniny za štyri hodiny, mäso aj za osem hodín.

    Toto všetko sa môže diať

    ➤ Ak vás po jedle často páli záha, príliš ste si naplnili črevá, tie tlačia na žalúdok a kyslé šťavy sa cez pažerák vracajú do tráviacej trubice.

    ➤ Nadúva vás z prirodzene nafukujúcich potravín, ale aj z cukru, zo sladkostí a po rýchlom hltaní jedla.

    ➤ Hnačkujete z prílišného miešania potravín alebo ak ste neodhadli dátum spotreby.

    ➤ Zápcha poukáže na nárazové jedenie väčšieho množstva jedla, s ktorým si tráviaci trakt nedokáže rýchlo poradiť, alebo na pomalšiu peristaltiku hrubého čreva.

    ➤ Bolesť brucha sa ozve najmä pri podráždení žlčníka či pankreasu stravou, ktorá rozhýbe žlčové kamienky.

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.