Detox, ktorý budete MILOVAŤ: So 7-dňovým plánom zhodíte pol kila denne a omladnete o 10 rokov!
21. 11. 2014, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:27)

Zdroj: Shutterstock, profimedia.sk
S naším 7-dňovým stravovacím plánom zhodíte pol kila denne a budete vyzerať o 10 rokov mladšie.
Ako to funguje?
Výmenou sladkých jedál a polotovarov za čerstvé ovocie alebo orechy a semienka, ktoré sú bohaté na prírodné oleje, sa vám zrýchli metabolizmus, takže budete rýchlejšie spaľovať kalórie. Okrem toho bude vaša pleť žiarivejšia a vlasy lesklejšie. Začnite dodržiavať náš jedálny lístok už dnes a do týždňa môžete zhodiť až 2 kg.
Potraviny pre krásnu pleť
Ak túžite po rozjasnenej pleti, musíte začať so správnou stravou. Pridajte do vášho nákupného zoznamu aj tieto potraviny:
Jablká – majú detoxikačný účinok na pleť.
Avokádo – bohaté na prírodné tuky, ktoré vypnú pleť. Neutralizujú toxíny, čo pomáha pri celulitíde.
Bobule – s vitamínmi A, C a E vyčistia pleť od nečistôt, ktoré ju poškodzujú.
Organický med – prírodné antiseptikum. Zmiešajte ho s jogurtom a vytvorte tak pleťovú masku.
Jogurt so živými kultúrami – plný vitamínu B, ktorý spolu s vitamínmi C a E zastavuje proces starnutia.
Brazílske orechy, vlašské orechy a mandle – vyživte pokožku prírodnými olejmi.
Zoštíhľujúci diétny plán
1. deň
RAŇAJKY: Ovocné cereálie: 1 miska ovsenej kaše zmiešaná s odstredeným mliekom. Pridajte trochu čerstvého ovocia. K tomu 1 pohár pomarančového džúsu.
OBED: 1 kúsok celozrnného alebo ražného chleba s 2 kúskami šunky a 2 nakrájanými cherry paradajkami, za hrsť rukoly, 1 jablko.
VEČERA: 1 kúsok kuracích prs potretý 1 ČL červeného pesta smažte na panvici 15 minút. Podávajte s 30 g celozrnných cestovín, polovicou vrecúška šalátu pokvapkaného olivovým olejom a šťavou z citróna.
2. deň
RAŇAJKY: 1 vajce z voľného chovu uvarené natvrdo a podávané s celozrnným toastom. K tomu za hrsť hrozna.
OBED: 1 celozrnná tortilla s 30 g tuniaka vo vlastnej šťave, so šalátom, s uhorkou, rajčinami a 1 ČL nízkotučnej majonézy.
VEČERA: 1 filé z tresky opekajte 20 minút s nakrájanými paradajkami z 1 plechovky, s cesnakom a bylinkami a môžete pridať aj kúsok červenej papriky. Podávajte s 30 g kuskusu a kolieskami červenej cibule.
3. deň
RAŇAJKY: 3 PL gréckeho jogurtu zmiešajte s hrsťou čerstvého bobuľového ovocia a posypte trochou ovsených vločiek.
OBED: Šalát zo žeruchy a špenátu zmiešajte s malým zrelým avokádom, polovicou nakrájanej červenej cibuľky, 3 cherry paradajkami, hrsťou sekaných vlašských orechov a ochuťte 1 ČL nízkotučnej majonézy. Po obede si môžete dať 1 pomaranč.
Zdroj: Shutterstock, profimedia.sk
Šalát zo žeruchy a špenátu zmiešajte s avokádom,
VEČERA: Ugrilujte 2 malé chudé jahňacie kotlety. Pridajte 4 PL kaše zo sladkých zemiakov a za hrsť hrášku.
4. deň
RAŇAJKY: 1 malú žemľu natrite 1 ČL smotanového syra. K tomu za hrsť jahôd.
OBED: Šalát z avokáda, paradajok a mozzarelly: 1 malé nakrájané avokádo, 1 veľká paradajka a 3 kúsky syra pokvapkaného olivovým olejom a balzamikovým octom.
Zdroj: Shutterstock, profimedia.sk
Pripravte si šalát z avokáda, paradajok
VEČERA: 1 tuniakové filé opekajte 7 – 10 minút na panvici, pokvapkajte šťavou z 1 limetky, 1 PL olivového oleja, posypte čiernym korením a nasekaným koriandrom. Podávajte s 30 g uvarenej hnedej ryže.
5. deň
RAŇAJKY: Banánovo-vanilkové smoothie: Zmiešajte 1 malý banán, 1 malý grécky jogurt a pár kvapiek vanilkovej esencie.
OBED: Omeleta: Nakrájajte a zmiešajte jednu zelenú papriku, 3 cherry paradajky a 3 šampiňóny s nasekanými lístkami bazalky a 3 vajcami. Podávajte s listami šalátu a pokvapkajte 1 ČL olivového oleja a citrónovej šťavy.
Zdroj: Shutterstock, profimedia.sk
Doprajte si na obed omeletu.
VEČERA: Štipľavé krevety: Rozohrejte 1 PL oleja a 2-3 minúty osmažte 30 g varených kreviet. Pridajte polovicu čili papričky a nasekaný koriander.
6. deň
RAŇAJKY: 1/2 na plátky nakrájaného manga podávajte s 3 PL gréckeho jogurtu, 1 ČL roztopeného medu a 1 ČL sekaných mandlí.
Zdroj: Shutterstock, profimedia.sk
Raňajkujte mango s gréckym jogurtom.
OBED: 3 PL guacamole s uhorkou, mrkvou a paprikou podávajte s 3 plátkami celozrnných suchárov.
VEČERA: Na panvici posmažte 5 – 7 minút 1 malý steak z filé. Podávajte so sušenými cherry paradajkami, s miešaným zeleným šalátom a so strúhaným parmezánom.
7. deň
RAŇAJKY: 1 kúsok celozrnného alebo ražného chleba natrite 1 PL arašidového alebo mandľového masla. K tomu za hrsť hrozna.
OBED: Zeleninová polievka podľa chuti, 2 kúsky cedaru a 1 jablko.
VEČERA: 1 filé z lososa potrite 1 ČL olivového oleja a 10 minút grilujte. Podávajte s malou porciou nových zemiakov, feniklom a so šalátom zo zelených fazuliek.
Niečo na zahryznutie
Vyberte si každý deň jednu alternatívu: 6 brazílskych orechov, 1 malá miska salsy (pikantná omáčka z paradajok, cibule a papričiek čili) s vegetariánskymi paličkami, 1 banán, 2 ovsené placky a za hrsť bobúľ, 1 hruška, 1 bio jogurt a jablko