Reklama

Diabetičky, chcete schudnúť?

Adriana Ohanian Sklenaříková

Zdroj: Getty Images

Reklama

Počet ľudí s cukrovkou rastie na celom svete. Aj na Slovensku sa za posledných dvadsať rokov počet diabetikov takmer strojnásobil. Toto ochorenie spôsobuje zdravotné komplikácie a vyžaduje si špeciálne stravovanie.

Často sa na nás obraciate s otázkou, ako sa máte stravovať, prípadne chudnúť, keď trpíte cukrovkou. Oslovili sme sa preto našu odborníčku, aby sme vám pomohli. Vaše otázky

Som obézna diabetička, vážim 82 kg a lekárka mi odporúča diétu so 6 090 kJ (1 450 kcal), z toho 175 g sacharidov. Ja si však neviem jedálny lístok zložiť.
Ako schudnúť pri zistení, že som náchylná na cukrovku? Mám 162 cm a vážim 79 kg. Som však chorá na srdce a mala by som chudnúť pomaly, asi 0,5 kg za týždeň. Čo jesť?
Ako mám zostaviť jedálny lístok pre obézneho cukrovkára s vysokým krvným tlakom? Poraďte, prosím, vzorový jedálny lístok.

DÔLEŽITÉ!Pred začatím diéty sa o dennej energetickej hodnote a množstve sacharidov poraďte so svojou diabetologičkou. Lekárska infolinka MUDr. Jany Kirňákovej 0908/750 767. JEDÁLNY LÍSTOK, KEĎ CHCETE SCHUDNÚŤ(Na redukciu hmotnosti pri obezite a cukrovke – 175 g sacharidov denne)

RAŇAJKY
200 ml mlieka 1,5-percentného (napr. káva s mliekom – melta), 60 g grahamového pečiva (alebo tmavý chlieb – hrianka), 60 g tvarohu (cottage syr, nesolená hrudka, nízkotučný syr), 50 g zeleniny
Sacharidy v gramoch: 40

DESIATA
150 g ovocia/zeleniny
Sacharidy v gramoch: 20

OBED
Polievka: zeleninová alebo chudý kurací vývar
Hlavné jedlo: 100 g chudého mäsa (alebo 150 g kuracích pŕs, alebo 150 až 200 g ryby, alebo 100 g tofu), 120 g varených alebo pečených zemiakov v šupke (alebo ryža, cestoviny), 200 g zeleniny, 10 g oleja na prípravu
Sacharidy v gramoch: 45

OLOVRANT
1 jogurt (alebo 200 g acidofilného mlieka, alebo 100 g ovocia)
Sacharidy v gramoch: 10 až 15

VEČERA
I. večera: 100 g mäsa (alebo ryba, tvaroh, cottage syr, mozzarella, tofu), 200 g zeleniny, 120 g zemiakov, 10 g oleja
Sacharidy v gramoch: 40
II. večera: 150 g ovocia (alebo 150 g mlieka, alebo jogurtu)
Sacharidy v gramoch: 15

Zloženie: 6 174 kJ (1 470 kcal ), 175 g sacharidov, 50 g tukov, 75 g bielkovín

Náhrada za zemiaky
100 g varených cestovín (t. j. 40 g surových)
90 až 100 g ryže (t. j. 35 g surovej)
150 g zemiakovej kaše
90 g zemiakovej knedle
50 g chleba PRÍKLADRAŇAJKY
mlieko, mäkký nízkotučný tvaroh s pažítkou, grahamové pečivo, 2 listy hlávkového šalátu
DESIATA
strúhaná karotka
OBED
karfiolová polievka, zapečené kuracie prsia, zemiaková kaša, uhorkový šalát
OLOVRANT
jablko
VEČERA
dusený kel, tofu, zemiaky
II. večera
jogurt

HLAVNÉ ZÁSADY DIABETICKÉHO STRAVOVANIA

Jesť energeticky primerané množstvo potravín a dosiahnuť normálnu hmotnosť. Dodržiavať odporúčané množstvo sacharidov na deň. Nejesť cukor, potraviny a nápoje obsahujúce cukor. Sladiť umelými sladidlami. Vedieť si rozdeliť prípustné množstvo denne prijímanej energie do 5 až 6 jedál. Nezvyšovať odporúčané dávky. Zaradiť dostatok potravín s obsahom vlákniny: zeleninu, celozrnnú múku a produkty z nej. Vhodné sú celozrnné a grahamové chleby a pečivo. Konzumovať nízkotučné mlieko a mliečne výrobky. Nezabúdať, že aj v párkoch, paštétach, mäkkých salámach sa nachádza múka. Nekonzumovať mastnú stravu. Obmedziť príjem tukov. Konzumovať denne asi 400 až 500 g zeleniny a 200 až300 g čerstvého ovocia. Dodržiavať optimálne zastúpenie živín v strave: sacharidy majú kryť asi 50 percent dennej energetickej potreby, tuky majú kryť menej ako 30 % energetickej potreby a bielkoviny asi 20 % z odporučeného denného príjmu.

Vhodné potraviny: celozrnné pečivo a cestoviny, nelúpaná ryža, zemiaky, zelenina, ovocie. Potraviny, ktoré vyžadujú obmedzenie v odporučených množstvách: mäso, hydina, ryby, mlieko, mliečne výrobky, vajcia.

Nevhodné potraviny: údeniny, masť, slanina, vnútornosti, mozoček, koláče, cukrárenské výrobky, biele pečivo, viacvaječné cestoviny z bielej múky a podobne.

POZOR! Ak ste obézna diabetička, schudnite! Požiadajte svojho lekára o individuálny jedálny lístok ušitý na mieru. Nezabúdajte na pitný režim a pohybovú aktivitu.