Diéta: Farby na tanieri
18. 3. 2009, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:37)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Chcete sa dopracovať k štíhlej línii? Zostavte si jedálny lístok z rôznofarebnej zeleniny a ovocia. Zlepšia vaše trávenie a zasýtia natoľko, že nebudete cítiť potrebu ďalšieho vyjedania chladničky.
Nie vôňa či chuť je hlavným dôvodom toho, či sa do jedla pustíme, alebo nie. Najväčším lákadlom pre naše chuťové poháriky je farba potravín. Farba jedla totiž vyvoláva pocit rozmanitosti chutí, a to aj napriek tomu, že potraviny rozličných odtieňov chutia rovnako. To však môže viesť k nekontrolovateľnému prejedaniu, dokonca až k obezite. S nadváhou sa však dá bojovať aj s radosťou, ktorú si môžeme kreatívne vytvoriť zeleným, červeným, oranžovým či žltým menu. Každý deň sa môže niesť v inej farbe. Tento malý trik zároveň zaručí vyšší prísun ovocia a zeleniny.
Ako funguje?
Autori tejto diéty tvrdia, že ovplyvňuje nielen chod organizmu, ale aj duševnú pohodu a náladu človeka. Jej princíp je jednoduchý – každý deň jedzte jedlo len jednej farby. Toto stravovanie nielen odľahčí vaše telo, ale môže byť aj osviežením jedálneho lístka. Takýto pokrm bude príťažlivejší aj pre deti, a pritom im dodá potrebné látky a živiny. Kým sa pre tento radikálny spôsob rozhodnete, poraďte sa so svojím lekárom, pretože táto diéta nie je vhodná pre každého. Rôzne potraviny majú rôzny vplyv na náš organizmus, a to vďaka svojej farbe a štruktúre. Keďže každá potravina má svoje špecifické účinky, mali by sme kvôli rovnováhe počas týždňa striedať potraviny všetkých farieb vo vyváženom pomere.
Sila farebných potravín
Oranžové – podporujú obranný systém organizmu, zlepšujú krvný obeh a trávenie, obsahujú veľa antioxidantov, ktoré ničia jedy a sú účinné aj pri obnove poškodených buniek. Na druhej strane treba dávať pozor, pretože oranžová farba prebúdza chuťové bunky a podporuje chuť na jedlo. A ktoré ovocie a zelenina patria do tejto skupiny? Marhule, pomaranče, mandarínky, mrkva či tekvica sú tou správnou voľbou.
Zelené – majú silný vplyv na srdce, krvný tlak a pomáhajú upokojiť nervovú sústavu. Chlorofyl, bohato obsiahnutý v zelených listoch rastlín, pôsobí oživujúco a osviežujúco. Niektoré zelené rastliny (napríklad brokolica, petržlenová vňať) znižujú riziko vzniku istých druhov rakoviny. V tejto farbe je ponuka veľmi široká. Patria sem jablká, kivi, hrozno, hlávkový šalát, zelená paprika, olivy, hrach, cuketa, zelená špargľa, uhorka.
Červené – podporujú trávenie a vylučovanie jedovatých látok z tela. Obsahujú veľa železa, preto sú vhodné aj pre ľudí trpiacich málokrvnosťou a pocitmi chladu. A kde červenú nájdeme? Stačí, ak si zvolíme jahody, ríbezle, maliny, čerešne, paradajky, melón, červenú papriku, cviklu, reďkovky. Možností je veľa.
Žlté – podporujú činnosť pečene a čriev, pomáhajú odstraňovať toxíny a čistiť organizmus, najmä pokožku. Ponuka je naozaj široká, zvoľte to, čo vám najviac chutí – ananás, banán, grep, hrušku, citrón, mirabelky, žltú papriku, broskyňu, kukuricu.
Aby ste dosiahli vytúžený cieľ, ešte zopár rád na záver:
- Ak nie ste zástankyňami diét, skúste sa v jedle aspoň obmedzovať. Je to síce ťažké, ale prináša to dobrý pocit.
- Urobte si z jedenia malý rituál. Nejedzte bezhlavo, čo vám príde pod ruku. Starostlivo si vyberajte potraviny a dbajte na ich dobrú kvalitu.
- Jedzte s pôžitkom a bez stresu. Vyhnite sa pojedaniu pri sledovaní televízie, čítaní či práci.
- Večerajte pred 18. hodinou. A nezabudnite, že večera by nemala byť príliš veľká ani kalorická.
- A nezabudnite! Telo je vizitka, zbraň i dôkaz, ako na sebe pracujeme. Akákoľvek zmena, ktorá vedie k zdravšiemu životnému štýlu, je vždy pozitívna.