Diéta s kuracím mäsom je pre tých, ktorí sa chcú hýbať
26. 3. 2010, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:28)

Zdroj: Shutterstock
Chceli by ste schudnúť, no neviete sa vzdať mäsa? Ani nemusíte! Doprajte si kura na rozličné spôsoby – ani sa nenazdáte a kilá pôjdu dolu samy.
Hydina je ideálnym prostriedkom na formovanie postavy. Okrem toho, že má vynikajúcu chuť, dokáže zasýtiť s pomerne nízkym obsahom kalórií. Funguje to tak vďaka vyrovnanému pomeru medzi bielkovinami (na jednu porciu asi 28 g) a tukmi (na jednu porciu iba 8 g).
Kuracie mäso je veľmi ľahko stráviteľné, takže nás neodrádza od pohybu, ktorý je potrebný na spaľovanie kalórií. A čo je na tom najlepšie – dá sa výborne kombinovať, čo dokazujú aj recepty, ktoré sme si pre vás na tento týždeň pripravili. Uvedené množstvá surovín a energetická hodnota sa viažu na jednu porciu.
Prvý deň
- Raňajky - Tvarohový chlieb
Plátok ražného chleba natrieme 3 PL nízkotučného tvarohu a 2 ČL džemu.
- Obed - Fazuľové ragú
V osolenej vode povaríme 100 g zelenej fazule 10 minút. Pokrájame 1 paradajku a 4 mladé cibuľky. V 1 ČL oleja opražíme dozlatista 125 g plátok kuracieho mäsa. Osolíme, okoreníme a odložíme do tepla. Vo výpeku opražíme cibuľu s paradajkou a tymianom. Pridáme 3 PL vývaru a fazuľu, 3 minúty povaríme, osolíme, okoreníme. Podávame s omáčkou z 15 g posekaných mandlí, 75 g jogurtu, tymiánu, soli, mletého čierneho korenia a trošky minerálnej vody.
- Večera - Polievka so zemiakmi
Druhý deň
- Raňajky - Chlieb so žeruchou
Plátok celozrnného chleba natrieme 1/2 ČL masla, posypeme žeruchou a zjeme s 1 paradajkou.
- Obed - Soté s paradajkou
Nadrobno pokrájame 1 paradajku, 1 šalotku a 150 g póru. V 1 ČL oleja opražíme 120 g pokrájaných kuracích pŕs, pridáme zeleninu a opražíme dosklovita. Ochutíme 1/2 ČL zeleného korenia, zalejeme 60 ml mlieka a 60 ml smotany na varenie. Dochutíme vegetou, osolíme, okoreníme a 5 minút varíme. Pridáme 1 ČL byliniek a podávame so 40 g uvarenej ryže.
- Večera - Plnená tortila
V 1/2 ČL oleja opražíme 125 g kuracích pŕs pokrájaných na rezance, pridáme 1 ČL nadrobno posekanej cibule, soľ, mleté čierne a karí korenie. V rúre ohrejeme hotovú tortilu a po vybratí ju natrieme 50 g jogurtu zmiešaného s 2 PL nastrúhanej uhorky, trochou prelisovaného cesnaku, citrónovej šťavy, štipkou soli a korenia. Naplníme ju 50 g prepolených paradajok cherry, natrhanou rukolou, 25 g čiernych olív pokrájaných na kolieska i kuracou zmesou a zavinieme.