Diéta z Maďarska: Chudnutie metódou Update
21. 5. 2012, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:48)
Maďarský fitnesový idol Norbert Schobert vyvinul novú metódu chudnutia. Update metóda napráva chyby v stravovaní a rozdeľuje jedlá na tri skupiny.
Cíťte sa dobre vo svojej koži pomocou metódy UPDATE. Tajomstvo chudnutia spočíva v znížení príjmu sacharidov, vo výbere jedál s nízkym glykemickým indexom a v pravidelnom pohybe. Názov update pochádza z informatiky. Keď počiatočný stav dobre nefunguje a chceme ho zlepšiť, aktualizovať, nemusí sa celý zmazať a znovu inštalovať. Stačí stiahnuť program na obnovenie kódov, ktorý opraví alebo obnoví chybné časti. Aj chyby nášho organizmu môžeme prirovnať k počítačovým chybám. To znamená, že obezita je len čiastočne dedičná a z veľkej časti si ju sami zapríčiňujeme spôsobom života. Teda, ak chceme tento problém vyriešiť, musíme sa rozhodnúť pre zmenu životného štýlu.
Update metóda rozdeľuje jedlá do 3 skupín
● Jedlá Update 3 – možno mierne kompenzovať len okamžitou fyzickou námahou. Aj ráno by sa mali konzumovať len na úrovni ochutnávky medzi 6. a 12. hodinou predpoludním, aj to nie často (šialené a rýchle sacharidy s vysokým glykemickým indexom, napríklad ovocný kompót, šľahačka, palacinky, ryža).
● Jedlá Update 2 – nekonzumujú sa po tretej popoludní. Ak chceme chudnúť, jeme ich len medzi 6. a 15. hodinou, a to len s mierou (pokojnejšie a pomalšie sacharidy so stredne vysokým GI, napríklad banán, datle, mlieko, kaleráb, zemiaky).
● Jedlá Update 1 – môžeme konzumovať kedykoľvek medzi 6. a 22. hodinou, ale neprepchávame sa nimi a hlavne si ich nedávame päť minút pred spaním (veľmi pomalé sacharidy a nie je ich veľa s nízkym GI, napríklad jahody, jablká, jogurt, vajcia, kyslá kapusta, špargľa, morské ryby, grilované kura).
DIÉTNY DEŇ PODĽA NORBI UPDATE
RAŇAJKY: 100 g kornšpic (25 g CH) natrieme10 g masla, obložíme 2 plátkami syra Update 1 eidam light a 1 nakrájanou paradajkou (4 g CH)
DESIATA: 1 veľké jablko (14 g CH)
OBED: Šunkové fliačky so smotanou (51 g CH, GI 30).Kuracie prsia (200 g) nakrájame na kocky, osolíme soľou Update 1, okoreníme, pridáme 1 prelisovaný strúčik cesnaku a opečieme na 1 PL olivového oleja. Na panvici opečieme 200 g na kocky nakrájanej šunky Update 1. Pridáme 200 g bryndze, 400 g cestovín Update 1 a premiešame. Pred servírovaním polejeme 200 ml nízkotučnej smotany na šľahanie a navrch naložíme opečené kuracie mäso.
OLOVRANT: Broskyňový jogurtový nápoj Update 1 (9 g CH)
VEČERA: Restované kuracie pečene (37 g CH, GI 15).Na 4 porcie potrebujeme 600 g kuracích pečení, ktoré spolu so 120 g cibule nakrájanej na plátky opečieme na oleji. Pridáme 85 g sterilizovaného leča, 1 prelisovaný strúčik cesnaku a ochutíme 1 ČL mletej červenej papriky. Posypeme 6 g Update 1 LowCarb Master Mix, 6 g celozrnnej múky a 1/2 ČL sušeného majoránu. Primiešame 800 g brokolicovej zeleninovej zmesi, 800 g mrazeného zeleného hrášku, 240 g mrazenej sladkej kukurice a na záver osolíme soľou Update 1. Servírujeme posypané petržlenovou vňaťou a bazalkou.
CH - sacharidy, GI - glykemický index
![]() |
Kuchárku podľa Norbiho si môžete objednať na kucharky.sk |