Reklama

Diéta s mletým mäsom

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Jedlá z mletého mäsa patria medzi najobľúbenejšie. Nie div, dajú sa spracovať rôznymi spôsobmi a chutia aj v nízkoenergetických variantoch naozaj dobre.

V mletom mäse závisí podiel tuku od použitého druhu mäsa a množstva. Pri diéte s mletým mäsom s receptmi na chudnutie to musí byť samozrejme mäso s nízkym obsahom tuku.

Napríklad:
Tatársky biftek je vyrobený a pomletý z veľmi chudého hovädzieho svalstva.
Na 100 g: 496 kJ, 4 g tuku, 21 g bielkovín
Teľacie mleté mäso je všeobecne chudšie ako hovädzina. Kvôli jemnejšej chuti a lepšej konzistencii sa predsa na mleté teľacie mäso používa skôr mäso zo svalstva s trochu väčším podielom tuku.
Na 100 g: 621 kJ, 7 g tuku, 20 g bielkovín Dostatok tekutín Denne by ste mali vypiť 2 litre tekutín, najmä neperlivých minerálok a bylinkových čajov, kávu a ostatné čaje len striedmo, pretože počas diéty sa musia vyplavovať látky zaťažujúce váš organizmus.

1. deň

OBED: Český zemiakový šalát 220 g zemiakov v šupke poduste. Nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte. Pripravte si marinádu z 1/2 šálky instantného vývaru, 1 ČL oleja, trochu horčice a octu a zmiešajte so zemiakmi. Pridajte ešte 1 nadrobno pokrájanú uhorku a ochutnajte, prípadne dochuťte. Zmiešajte 200 g mletého teľacieho mäsa s 1 menším vajcom, 1 nadrobno pokrájanú (prípadne najemno pomletú) cibuľu, 1 roztlačený strúčik cesnaku a pár kvapiek worcesterskej omáčky. Dochuťte soľou, korením a paprikou a narobte guľky. Opečte na teflónovej panvici v 1 ČL oleja. Polovicu guliek pridajte k zemiakovému šalátu a posypte žeruchou. Zvyšné guľky odložte na večeru do chladničky. Brokolicový krém VEČERA: Brokolicový krém s prílohou 300 g brokolice (mrazenej) so štipkou koriandra povarte v 500 ml instantného vývaru a rozmixujte. Pridajte 100 g surových ošúpaných zemiakov a nechajte uvariť. Guľky, ktoré ste pripravili na obed, zohrejte v polievke a dochuťte. Podávajte s 1 PL kyslej smotany a ozdobte koriandrovými lístkami alebo pažítkou.

2. deň

OBED: Cestoviny so zeleninou a s mletým mäsom 1 malú nadrobno nakrájanú cibuľu, 1 nakrájanú červenú papriku a 1 pretlačený strúčik cesnaku opražte na 2 ČL oleja. Pridajte 80 g mletého hovädzieho mäsa, opražte a pritom miešajte. Primiešajte 1 ČL paradajkového pretlaku, 1/2 šálky instantného vývaru a 1 bobkový list. Poduste približne 5 minút na malom ohni. Pridajte za hrsť najemno nakrájaných rukolových lístkov a 2 PL smotany (10 % tuku) a dochuťte. Pridajte na 50 g (v surovom stave) varených cestovín. Posypte 1 PL strúhaného parmezánu. Tuniaková pena VEČERA: Tuniaková pena Na tanier naservírujte listy ľubovoľného šalátu a 1/2 ošúpanej a na veľmi jemno nastrúhanej uhorky. 90 g odkvapkaného tuniaka (z konzervy naloženého vo vlastnej šťave) najemno poroztláčajte a spolu s veľmi nadrobno nakrájanou cibuľou a 1 PL majonézy (15 % tuku) spracujte na hladkú masu – penu. Dochuťte čiernym korením a octom a naložte na pripravený tanier. Posypte kôprom. Podávajte so 40 g ražného alebo celozrnného chleba.

3. deň

Mleté orientálne guľôčky OBED: Mleté orientálne guľôčky Uvarte 150 g malých zemiakov v šupke. Očistite a najemno nakrájajte 1/2 šalátovej uhorky a zmiešajte so 100 g nízkotučného jogurtu. Pridajte 1 pretlačený strúčik cesnaku a 1 PL koriandra alebo mäty. Jemne dochuťte citrónom. Zmiešajte 200 g mletého hovädzieho mäsa s 1 malým vajcom, 1 nadrobno nakrájanou cibuľou a 1 ČL strúhanky. Jemne dochuťte omáčkou tabasco, z masy vytvarujte guľôčky a opečte na 1 ČL oleja na teflónovej panvici. Polovicu guliek naservírujte s ošúpanými uvarenými zemiakmi a jogurtovou omáčkou. Zvyšok odložte na večeru. VEČERA: Záhradný hrniec Uvarte 30 g ryže. Nadrobno nakrájajte 1 očistenú mrkvu, malý pór a zeler. Spolu s 1 bobkovým listom a troškou tymianu uvarte v 1/2 l instantného vývaru. Do hrnca pridajte na obed pripravené guľky a nechajte chvíľu nasiaknuť. Primiešajte ryžu, dochuťte a posypte čerstvým koriandrom alebo petržlenom.

4. deň

OBED: Hovädzí hamburger Zmiešajte 100 g mletého hovädzieho mäsa, 1 malé vajce, 1 nadrobno posekanú sardinku a pár kvapiek worcesterskej alebo sójovej omáčky. Opečte na teflónovej panvici na 1 ČL oleja. Nakrájajte pečivo a obložte ho listovým šalátom a cibuľou alebo nakladanou uhorkou. Pridajte opečený plátok mäsa, 1 ČL kečupu, prikryte listovým šalátom a druhou polovicou pečiva. Feta šalát VEČERA: Feta šalát Pripravte ľubovoľný listový šalát, 1/2 šalátovej uhorky, 1 rajčinu a 1/2 fenikla na šalát. Urobte marinádu z 1 PL oleja, trochy horčice, octu a vody. Zalejte šalát a nechajte nasiaknuť. 50 g syra feta nakrájaného na kocky naservírujte na šalát. Pridajte 5 olív z kyslého nálevu a posypte koriandrom alebo petržlenom. K tomu si môžete dať 40 g chleba.

5. deň

OBED: Bavorské mleté mäso Dva ošúpané zemiaky (200 g) povarte 10 minút v malom množstve vody. Vyberte ich a nechajte vychladnúť. Lyžicou vydlabte dieru a vybranú zemiakovú dužinu poroztláčajte. Nadrobno nakrájanú cibuľu a 100 g mletej hovädziny opražte v 2 ČL oleja na teflónovej panvici a popritom miešajte. Po chvíli primiešajte zemiakovú dužinu. Ochuťte štipkou rasce a majoránu a naplňte touto masou vydlabané zemiaky. Do hrnca pridajte 200 g kyslej kapusty, 1 bobkový list a niekoľko roztlačených borievok a to všetko uvarte v 200 ml vývaru. Plnené zemiaky položte navrch, prikryte a poduste 10 až 15 minút. Posypte petržlenom alebo pažítkou. Tatársky biftek VEČERA: Klasický tatársky biftek Nadrobno nakrájajte 1 cibuľu, 1 nakladanú uhorku a 1 vajce. Dobre zmiešajte s pomletou hovädzinou. Pikantne dochuťte ostrou dijonskou horčicou, mletou paprikou, soľou a korením. Podávajte na liste zeleného šalátu, ktorý pokvapkáte citrónom. Môžete obložiť 1 ČL kapár, 1 PL nakladanej cibuľky a ozdobiť troškou petržlenu. K tomu podávajte 40 g celozrnného chleba.