Diéta na ploché brucho a štíhly pás
11. 9. 2009, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:09)

Zdroj: Nový čas pre ženy, Dušan Křístek
Ktorá z vás netúži po plochom a pevnom bruchu? Namiesto večného hromženia na nedostatky svojej postavy vyskúšajte našu diétu.
Správna kombinácia
Pre tie z nás, ktoré chcú schudnúť a súčasne mať pevné brucho, je ideálna strava bohatá na bielkoviny a chudobná na tuky. Bielkoviny nadlho zasýtia a zároveň rozhýbu tráviaci systém. Aby mali bielkoviny ten správny zoštíhľujúci účinok, mali by ste ich kombinovať so sacharidmi. Napríklad zemiaky s vajcami, ryby s fazuľou, obilniny s mliekom a podobne. Ak z vášho jedálneho lístka vylúčite sacharidy, vaše telo prepne na hladujúci režim: vylučuje len vodu, ale neodbúrava žiadne tuky. Tomuto režimu sa vyhnete práve správnym namiešaním bielkovín so sacharidmi.
Dôležité pravidlo
Jedzte pomaly a dobre žujte. Pocit sýtosti prichádza až po 20 minútach. Kto jedlo hltá, automaticky zje viac.
Pravidelný pohyb
Pri zhadzovaní tukových pneumatík je dôležitým faktorom pravidelné cvičenie, špeciálne kardioaktivity. To znamená, že by ste mali každý deň behať buď v parku, alebo na bežiacom páse. A okrem toho treba precízne trikrát do týždňa precvičiť brušné svaly, pretože inak nedosiahnete váš vytúžený pevný a štíhly pás. Cvičenie musí byť pravidelné, malo by sa stať súčasťou vášho denného režimu.
Diétny jedálny lístok
Na vašom tanieri by sa mali počas diéty objaviť najmä chudé mäso, ryby, tofu a mliečne výrobky. Jedzte ich so zeleninovými šalátmi. Mäso je najvhodnejšie upraviť dusením alebo zapečením. Namiesto mäsa môžete zjesť dve vajcia, syr alebo tvaroh, a to v rovnakom množstve ako mäso, s mäsom ich však nekombinujte.
Ponúkame vám pár tipov na jedlá, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vytúžený cieľ:
Šalát s mäsovými guľkami (2 porcie)
Ošúpané 2 cibule pokrájame na drobné kocky. V miske vymiešame 200 g mletého hovädzieho mäsa, cibuľu, 100 g nízkotučného tvarohu, 2 PL minerálnej vody, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, štipku soli a necháme odležať. Zo zmesi urobíme malé guľky a na rozohriatej panvici potretej olejom opečieme zo všetkých strán dohneda. Opečené guľky necháme trochu vychladnúť. Hlávkový šalát preberieme, umyjeme a potrháme na kúsky. Umyté 4 paradajky nakrájame na osminky, polovicu šalátovej uhorky nakrájame na plátky. Z 300 g nízkotučného bieleho jogurtu, zo 4 PL vody, soli a 4 PL nasekaného kôpru vymiešame omáčku. Polejeme ňou pokrájanú zeleninu a podávame spolu s mäsovými guľkami.
Energetická hodnota 1 porcie: 1 134 kJ
Kuracie stehná s dusenou paprikou (2 porcie)
Opláchneme 2 kuracie stehná, osušíme, potrieme soľou a mletou paprikou a niekoľkokrát poprepichujeme. Na panvici bez tuku stehná opekáme zo všetkých strán asi 30 minút (môžeme trochu podliať minerálkou). Ošúpeme 4 cibule a spolu so 6 umytými paradajkami nakrájame na mesiačiky. Rozštvrtíme 2 zelené a žlté papriky, očistíme a pokrájame na väčšie kusy. Ošúpeme 2 strúčiky cesnaku a najemno posekáme. V hrnci zohrejeme 2 PL olivového oleja a opečieme cibuľu a cesnak. Pridáme papriku, prilejeme 200 ml vegetariánskeho zeleninového bujónu a dusíme 10 minút. Potom pridáme paradajky a dusíme ešte 2 minúty. Primiešame 4 PL posekanej bazalky. Na zeleninu položíme kuracie stehná a servírujeme.
Energetická hodnota 1 porcie: 1 680 kJ
Limetovo-jogurtové frappé (2 porcie)
Asi 2 vetvičky medovky umyjeme, osušíme a malé lístočky odložíme na dekoráciu. Ostatné lístky otrháme a nahrubo posekáme. Z 1/2 limety vytlačíme šťavu a spolu s 250 g nízkotučného bieleho jogurtu, 1 PL tekutého medu a s 8 kockami ľadu dáme do elektrického mixéra. Pridáme posekané medovkové lístky a všetko dobre rozmixujeme. Nápoj nalejeme do dvoch vysokých pohárov a ozdobíme medovkovými lístkami. Ihneď podávame.
Energetická hodnota 1 porcie: 504 kJ
Bujabéza (2 porcie)
Ošúpeme 1 malú cibuľu a pokrájame na jemné pásiky. Ošúpeme 1 oblanšírovanú paradajku a dužinu zbavenú jadierok nakrájame na kocky s hranou 1 cm. Buľvu malého fenikla umyjeme, očistíme a nakrájame na jemné pásiky. Umyjeme a osušíme 300 g miešaného rybieho filé a pokrájame asi na 3-centimetrové kúsky. Do hrnca dáme 500 ml vegetariánskeho zeleninového bujónu, pridáme štipku šafranu a zohrejeme. Vložíme pokrájanú cibuľu, fenikel, necháme zovrieť a varíme 3 minúty. Pridáme ryby a pri nízkej teplote varíme 5 minút. Ochutíme soľou, kajenským alebo korením čili a ihneď podávame.
Energetická hodnota 1 porcie: 966 kJ
Zapekaný karfiol
Malý karfiol umyjeme, očistíme a rozoberieme na ružičky. V malom množstve vody varíme 5 až 8 minút a dáme do ohňovzdornej misy. Ošúpeme 800 g blanšírovaných paradajok a dužinu zbavenú jadierok nakrájame na väčšie kúsky. Paradajky okoreníme 2 ČL bylinkovej soli, 1 ČL rozmarínu, 1 ČL oregana, najemno posekanými lístkami bazalky a všetko pridáme ku karfiolovým ružičkám. Pokrájame 12 g nízkotučného tvrdého syra a dáme na zeleninu. Formu vložíme do rúry a 15 až 20 minút zapekáme.
Energetická hodnota 1 porcie: 1 344 kJ