Diétny hit podľa Gwyneth Paltrow? Bezlepková diéta!
27. 9. 2010, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:10)

Zdroj: ČTK
Gwyneth Paltrow sa rozplýva nad bezlepkovou diétou. Svadobná torta Chelsea Clintonovej bola upečená bez lepku. Šíri sa k nám nová vlna diéty!
Vlastne je dosť veľká šanca, že aj vy sami ste už vyskúšali, alebo ste sa aspoň stretli s výrobkom, z ktorého bol odstránený lepok, píše agentúra AP.
Pretože „bezlepkové“ je rovnaký hit, akým bolo pred desiatimi rokmi znižovanie príjmu uhľohydrátov, je to diéta, ktorá práve frčí, o ktorej sa diskutuje v televíznych programoch, ktorú propagujú ultratenké herečky a ktorú hromadne preberajú masy.
Na regáloch obchodov sa vŕšia také výrobky, ako sú bezlepkové cestoviny, sušienky, cereálie a pivo. Američania zo svojej stravy s nadšením vylučujú zložku potravín, ktorú ešte pred desiatimi rokmi väčšina nevedela ani pomenovať. Ale prečo?
Na rozdiel od iných stravovacích noviniek, ako sú napríklad transtuky, konzumácia lepku v podstate škodlivá nie je. Len malé percento ľudí neznesie tento proteín, ktorý sa prirodzene nachádza v pšenici, jačmeni a žite. A naviac, vylúčiť lepok zo stravy môže byť naozaj ťažké. Nielenže je základným prvkom tradičných chlebov a cestovín (práve lepok je tou bielkovinou, ktorá im dodáva štruktúru), ale často sa používa ako zahusťovadlo v rade produktov od kečupu až po zmrzlinu.
Slávna dcéra Hillary Clintonovej stavila na bezlepkovú svadobnú tortu.
A tým, že sa človek vyvaruje lepku, ešte nezačne chudnúť. Toto prechodné pobláznenie, zdá sa, čiastočne nafukuje aj faktor celebrít. Paltrowová o tom píše na svojich webových stránkach, Clintonová rozvírila online diskusie počas leta, keď si na svadbu nechala upiecť bezlepkovú tortu.
Sú tu i tvrdenia, že prechod na bezlepkový režim dodá človeku viac energie. „Cítim sa lepšie, keď to nejem. Keď pôjdem do reštaurácie a dám si s priateľmi tanier cestovín a pivo, budem to na ďalší deň cítiť. Nikto nechce lepkovú opicu,“ hovorí Silvana Nardoneová, bývalá šéfredaktorka magazínu Every Day with Rachael Ray.
Nardoneová, ktorej dospievajúci syn má alergiu na lepok, vydala kuchársku knihu s bezlepkovými – a naviac aj bezmliečnymi – receptmi, ktorú nazvala Cooking for Isaiah (Varenie pre Isaiaha). Podobné tvrdenia sú o to častejšie, o čo ťažšie je preukázať ich platnosť. To ale nijako nespomalilo nárast priemyslu bezlepkových výrobkov.
Od roku 2005 sa ich predaj v USA viac ako zdvojnásobil na súčasný objem presahujúci 1,5 miliardy dolárov. A ďalší rast sa očakáva ešte najmenej do roku 2012. Lepok časť ľudí neznáša, predovšetkým ale tí, ktorí trpia na celiakiu. Celiakov s imunitnou reakciou na potraviny obsahujúce lepok je v americkej populácii menej ako jedno percento. Časť ďalších ľudí má viac alebo menej vážnu alergiu či citlivosť na lepok.
Podľa doktora Alessia Fasana, riaditeľa Strediska pre výskum celiakie pri Marylandskej univerzite má nejaký druh citlivosti na lepok až sedem alebo osem percent Američanov. Približne štvrtina dospelých v USA sa v súčasnosti snaží znížiť alebo úplne vylúčiť príjem lepku v potrave, uvádza marketingová firma NPD Group. To znamená, že väčšina ľudí, ktorí konzumujú bezlepkové potraviny, to robiť nemusia – ale chcú.
Jednou z nich je aj tridsaťtriročná producentka Akiia Jamesová, ktorá bola zdravá a fit aj predtým, než sa rozhodla pred niekoľkými mesiacmi vylúčiť z jedálnička lepok a mliečne výrobky. „Hlavné je, že sa po jedle cítite lepšie, necítite sa ťažká,“ vysvetľuje Jamesová. „Chcem povedať, že teraz si už nepripadám prejedená... jem rovnaké množstvo, ale hlavnú úlohu hrajú ingrediencie.“
Prečo ľudia tvrdia, že sa po bezlepkovej diéte cítia lepšie, nie je úplne jasné a príčiny môžu byť nepriame. Tí, ktorí eliminujú lepkové potraviny, môžu začať konzumovať viac poľnohospodárskych produktov a tým celkovo začať jesť zdravšie, hovorí Dee Sandquistová, hovorkyňa americkej dietetickej asociácie.
Odborníci ale zároveň varujú: len preto, že je nejaký výrobok označený ako bezlepkový, ešte neznamená, že je aj nízkokalorický. Niektoré potraviny vyrobené ako bezlepkové môžu byť na nezdravej strane rebríčka čo do obsahu kalorií, tak do obsahu soli. "Je tam úplne rovnaké množstvo kalorií, ak nie viac ako v potravinách s lepkom," dodáva Sandquistová. "Takže ide vždy len o výber toho, čo zjete."